Μέθοδοι αναζήτησης

Όλοι γνωρίζουν πώς μπορεί κάποιος να κάνει αναζήτηση στο internet. Αρκεί να μπούμε στην ιστοσελίδα κάποιας μηχανής αναζήτησης (π.χ. Google) και να πληκτρολογήσουμε στο πεδίο αναζητήσεων αυτό που ψάχνουμε, χρησιμοποιώντας βέβαια λέξεις - "κλειδιά".

Πώς γίνεται όμως η αναζήτηση μέσα στο παρόν ιστολόγιο; Έστω ότι μπήκαμε στο "Πάρτε τα βουνά", αλλά δεν ξέρουμε πώς θα βρούμε κάποια πληροφορία, πού να ψάξουμε κλπ. Στο πάνω μέρος του ιστολογίου, ακριβώς πάνω από την κεντρική φωτογραφία, υπάρχει μία οριζόντια μπάρα με σκούρο μπλε χρώμα. Στο αριστερό της άκρο υπάρχει ένα πεδίο αναζήτησης (πρόκειται για ένα λευκό μακρόστενο κουτάκι που στα δεξιά του έχει ένα γκρι μεγεθυντικό φακό). Κάνουμε λοιπόν κλικ μέσα στο πεδίο αναζήτησης και γράφουμε αυτό που ψάχνουμε, π.χ. ένα χωριό, ένα ξενοδοχείο, ένα τηλέφωνο κλπ. Ας υποθέσουμε ότι ψάχνουμε τη λέξη "Αράχωβα". ΠΡΟΣΟΧΗ: πρέπει να γράφουμε σωστά και με ακρίβεια, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αναζήτηση να μη μας επιστρέψει αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό γράφουμε Αράχωβα, στην ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιώντας μικρά (πεζά) γράμματα και βάζοντας απαραίτητα και τόνο. Δεν γράφουμε ούτε με κεφαλαία, ούτε με "greeklish". Επομένως όχι Αραχωβα, όχι ΑΡΑΧΩΒΑ, όχι araxova. Αφού γράψουμε σωστά τη λέξη που θέλουμε, κάνουμε κλικ στο μεγεθυντικό φακό. Αμέσως μετά εμφανίζονται ως αποτελέσματα όλες οι αναρτήσεις του "Πάρτε τα βουνά" που περιλαμβάνουν μέσα στα κείμενά τους τη λέξη "Αράχωβα". Πρώτες στη σειρά (πάνω - πάνω) θα εμφανιστούν όσες αναρτήσεις έχουν στον τίτλο τους τη λέξη Αράχωβα και πιο κάτω θα ακολουθήσουν όσες αναρτήσεις έχουν τη λέξη μόνο μέσα στο κείμενο. Επειδή ενδεχομένως μπορεί να βρεθούν πολλά αποτελέσματα και επειδή δεν εμφανίζονται όλα μαζί σαν κατεβατό, γιαυτό πηγαίνουμε στο κάτω μέρος της οθόνης και κάνουμε κλικ στη φράση "Επόμενες αναρτήσεις". Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να εμφανιστεί στο ενημερωτικό παραθυράκι η φράση "Δεν υπάρχουν αναρτήσεις οι οποίες να ταιριάζουν στο ερώτημα: Αράχωβα".

Οι αναζητήσεις αυτής της μορφής έχουν ένα μειονέκτημα: δεν πρόκειται να μας δείξουν σε ποιο ακριβώς σημείο του κειμένου βρίσκεται η λέξη που ψάχνουμε. Από κει και πέρα έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να διαβάσουμε σιγά σιγά ολόκληρο το κείμενο, ψάχνοντας προσεκτικά αυτό που θέλουμε. Η δεύτερη λύση είναι πολύ πιο σύντομη, αφού κερδίζουμε πολύ χρόνο. Ας δούμε το πώς: έστω π.χ. ότι έχουμε μπροστά μας την ανάρτηση "Αράχωβα", αλλά θέλουμε να εντοπίσουμε πολύ γρήγορα μέσα στο κείμενο τον ξενώνα Γκενεράλης. Τι πρέπει να κάνουμε; Πατάμε Ctrl+F και ανοίγει πάνω δεξιά η γραμμή εύρεσης. Γράφουμε τη λέξη "Γκενεράλης" και αμέσως εμφανίζονται όλα τα σημεία του κειμένου με τη λέξη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".