COSMOS Travel

COSMOS Travel

Το COSMOS Travel ήταν ένα περιοδικό που απευθυνόταν σε όσους αγαπούν τα ταξίδια και τις εκδρομές. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονταν εκτεταμένα και αναλυτικά αφιερώματα σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Η κατανομή της ύλης ήταν ανισοβαρής: η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων στα πρώτα τεύχη αφορούσαν σε προορισμούς του εξωτερικού. Αργότερα ο συσχετισμός βελτιώθηκε ελαφρώς για τους ελληνικούς προορισμούς, δυστυχώς όμως και πάλι το βάρος έπεφτε κυρίως σε διάφορα απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μας, στα οποία ελάχιστοι συμπατριώτες μας ταξιδεύουν.

Το COSMOS Travel ήταν εξολοκλήρου έγχρωμο και με πολυτελές χαρτί. Το πρώτο τεύχος (στην αριστερή πλευρά της παραπάνω φωτογραφίας) κυκλοφόρησε το Μάιο του 1994. Είχε 196 σελίδες μεγέθους 29,5 cm X 23 cm και τιμή πώλησης 800 δρχ. Από κει και πέρα συνέχισε να βγαίνει στα περίπτερα κάθε μήνα μέχρι και τον Απρίλιο του 1995. Στο σημείο εκείνο το περιοδικό μετατρέπεται σε διμηνιαίο και ακολουθεί ένα κρεσέντο απανωτών ανατιμήσεων: η τιμή του τεύχους Νο 10 ανεβαίνει στις 900 δρχ. και το επόμενο τεύχος Νο 11 ακριβαίνει λίγο ακόμη και πωλείται στις 1.000 δρχ. Η τιμή πώλησης του αμέσως επόμενου τεύχους Νο 12 φτάνει στις 1.300 δρχ. και τον Απρίλιο του 1996 (τεύχος Νο 15) αναπροσαρμόζεται περαιτέρω στις 1.500 δρχ. Ταυτοχρόνως συρρικνώνεται και ο όγκος της ύλης: οι σελίδες μειώνονται σε 164.

Το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού φθίνει αργά και σταθερά και η κυκλοφορία σημειώνει σταδιακή κάμψη. Προς τα τέλη του 20ού αι. το περιοδικό αλλάζει το λογότυπο στο εξώφυλλό του και γίνεται μικρότερο: οι νέες του διαστάσεις είναι 28,5 cm X 22 cm. Η δε τιμή πώλησης εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη και φτάνει πλέον τις 2.000 δρχ. (€ 5,87)! Στη δεξιά πλευρά της παραπάνω φωτογραφίας βλέπουμε το τεύχος Νο 49. Ακολουθεί ραγδαία πτώση των πωλήσεων, που μοιραία οδηγεί στην αναστολή της έκδοσης.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιβλία και περιοδικά στη βιβλιοθήκη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".