Μεταξοχώρι Λάρισας

Μεταξοχώρι Λάρισας
(φωτ. Θάνος Γεωργαντάς)

Το Μεταξοχώρι είναι ένα γραφικό και καταπράσινο χωριό του Ν. Λάρισας. Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι χτισμένο στα 320 μ. υψόμετρο, στις νότιες πλαγιές του βουνού Κίσσαβος. Ανήκει στο Δήμο Αγιάς, απέχει 39 χλμ. από τη Λάρισα και συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό 450 περίπου κατοίκων. Παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη, σλάβικη ονομασία που σημαίνει "Ποταμοχώρι". Πώς θα πάμε στο Μεταξοχώρι; Φεύγουμε από τη Λάρισα και κατευθυνόμαστε προς Αγιά (37 χλμ.). Από εκεί θα ανηφορίσουμε ελαφρώς για ακόμη 2 χλμ. μέχρι το Μεταξοχώρι.

Πολιτιστικό Κέντρο Μεταξοχωρίου Λάρισας
(φωτ. Θάνος Γεωργαντάς)

Το Μεταξοχώρι είναι γεμάτο από πέτρινα αρχοντόσπιτα, αρκετά εκ των οποίων ανήκουν σε γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες. Μέσα στο χωριό κυλούν άφθονα τρεχούμενα νερά. Ένα μεγάλο ρέμα διασχίζει την πλατεία, την οποία σκιάζουν βαθύσκιωτα πλατάνια. Παλαιότερα η κυριότερη ασχολία των κατοίκων ήταν η σηροτροφία, σήμερα όμως οι περισσότεροι βιοπορίζονται από την καλλιέργεια οπωροφόρων. Πρόκειται κυρίως για μηλιές και κερασιές και σε μικρότερο βαθμό ελιές. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου διοργανώνει κάθε χρόνο στα μέσα Ιουνίου τη "Γιορτή Κερασιού".

ΦΑΓΗΤΟ

Σαλάτα βλίτα στο εστιατόριο του Αρχοντικού Σουλιώτη

Ταβέρνα Κεραμίδι. Έχει και τζάκι. Κατσικάκι σούβλας, μοσχαράκι βραστό σούπα, παϊδάκια στα κάρβουνα, ντολμαδάκια σπιτικά, μελιτζάνα γεμιστή και πατάτα στο πήλινο. Τηλ. 2494024030.

Στο εστιατόριο του Αρχοντικού Σουλιώτη. Δοκιμάσαμε σπιτικά ντολμαδάκια, αρνάκι φρικασέ, κολοκυθάκια γεμιστά, φέτα ψητή και βλίτα. Στο τέλος κέρασμα κεράσια ντόπια δροσερά και τραγανά. Τηλ. 2494022040, 6949199657 & 6949199660.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αρχοντικό Σουλιώτη (το δωμάτιο "Αρχονταρίκι")

Αρχοντικό Σουλιώτη. Αναστηλωμένος πέτρινος ξενώνας του 1850. Αποτελείται από 7 δωμάτια, που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet και μπάνιο. Λειτουργεί εστιατόριο, στο οποίο σερβίρεται και το πρωινό. Το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, το καλοκαίρι στην πανέμορφη αυλή. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2002 στο δωμάτιο "Ντάμι"  (που έχει πέτρινους τοίχους πάχους ενός μέτρου) τρία άτομα προς 74 € με πρωινό. Ήταν όλοι τους ευγενέστατοι. Η φιλοξενία τους ήταν άψογη! Τηλ. 2494022040, 6949199657 & 6949199660.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".