Καλαρρύτες

Καλαρρύτες Ιωαννίνων
(φωτ. Σοφοκλής Κατσούλης)

Οι Καλαρρύτες είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου. Πρόκειται για ένα διατηρητέο παραδοσιακό χωριό, όπου πρωταγωνιστούν τα όμορφα πέτρινα αρχοντικά, τα άφθονα νερά, οι πέτρινες βρύσες και τα παραδοσιακά καλντερίμια. Μέσα στους Καλαρρύτες δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Το χωριό διαθέτει μια πολύ γραφική πλατεία, αμφιθεατρικά χτισμένη σα να είναι ανοιχτό υπαίθριο θέατρο. Στην πλατεία θα βρούμε και το συμπαθητικό μαγαζάκι της Κατερίνας, με χειροποίητα δωράκια, εικονίσματα, πήλινα, ξυλόγλυπτα, επάργυρα, αλλά και λικεράκια και γλυκά του κουταλιού. Επίσης στην πλατεία βρίσκεται και η προτομή του Καλαρρυτινού πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Λάμπρου. Λίγο πιο πέρα θα ανακαλύψουμε το ναό του Αγ. Νικολάου. Το καμπαναριό είναι μεταγενέστερο και είναι δωρεά της οικογένειας Φασούλα. Οι Καλαρρυτινοί (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν Βλάχοι) φημίζονταν ιδιαίτερα για τις εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις τους στην τέχνη της αργυροχοΐας. Δεν είναι μυστικό ότι ο παγκοσμίου εμβέλειας οίκος BVLGARI οφείλει την επιτυχία του στον ιδρυτή της επιχείρησης, τον Καλαρρυτινό Βούλγαρη. Αντίστοιχα το ίδιο συνέβη και με τον οίκο Nessi, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Νέσση με ρίζες στους Καλαρρύτες. Ζούσαν κι εδώ κάποτε πάνω από 4.000 ψυχές, μετά σιγά σιγά ο τόπος ερήμωσε. Τώρα με τον τουρισμό κάτι πάει να γίνει αλλά η κατάσταση φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη...

Τα Τζουμέρκα το χειμώνα μαζεύουν πολύ χιόνι

Οι Καλαρρύτες ανήκουν στο Ν. Ιωαννίνων. Έχουν πληθυσμό 30 περίπου μονίμων κατοίκων και υψόμετρο περίπου 1.150 μ. Η απόσταση Ιωάννινα - Καλαρρύτες είναι 58 χλμ. Το χωριό είναι χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Περιστέρι ή αν προτιμάτε στις δυτικές πλαγιές του όρους Καταρραχιάς. Στην πραγματικότητα το Περιστέρι (2.295 μ.), ο Καταρραχιάς (2.280 μ.), η Κακαρδίτσα (2.429 μ.) και τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη (2.393 μ.) αποτελούν μία ενιαία οροσειρά με κατεύθυνση βορράς - νότος και χωρίζουν την Ήπειρο από τη Θεσσαλία, ορθώνουν δε το ανάστημά τους ακριβώς πάνω από τη δυτική όχθη του Αχελώου, ο οποίος στην περιοχή αυτή αποκαλείται Ασπροπόταμος. Παρ' ότι οι Καλαρρύτες δεν έχουν άμεση σχέση με το όρος Τζουμέρκα (που έχει ύψος 2.393 μ. και ανήκει στο Ν. Άρτας), εν τούτοις θεωρείται αυτονόητο ότι όποιος επισκεφθεί την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που είναι γνωστή με τον όρο Τζουμέρκα, θα περάσει οπωσδήποτε μια βόλτα από το Συρράκο και τους Καλαρρύτες. Αυτά τα δύο χωριά είναι πολύ γραφικά και το σκηνικό θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα Ζαγοροχώρια, τα οποία όμως βρίσκονται πολύ βορειότερα.

Καλαρρύτες: ο Άγιος Νικόλαος
(φωτ. Αρχιμήδης Νικολάκης)

Πώς πάμε στους Καλαρρύτες; Όσοι έρχονται από τη νότια Ελλάδα πρέπει να περάσουν από την Άρτα, να συνεχίσουν δίπλα στον ποταμό Άραχθο με κατεύθυνση τα χωριά Άγναντα, Πράμαντα και από εκεί Συρράκο, Προσήλιο και Καλαρρύτες. Όσοι έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα πρέπει να αφήσουν την Εγνατία Οδό βγαίνοντας στον κόμβο 5Α (υπάρχει μεγάλη πράσινη πινακίδα που γράφει "ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ") και να συνεχίσουν με άφθονες στροφές περνώντας τα χωριά Κουτσελιό, Χαροκόπι, Πετροβούνι, Παλαιοχώρι και Προσήλιο. Εκεί στο Προσήλιο υπάρχει διχάλα: αριστερά πάει για Συρράκο και δεξιά για Καλαρρύτες. Όσοι έρχονται από το Ν. Τρικάλων και συγκεκριμένα από την περιοχή των χωριών του Ασπροποτάμου, πηγαίνοντας από την Ανθούσα προς το Χαλίκι, θα πρέπει να προσέξουν να στρίψουν αριστερά (υπάρχει πινακίδα που γράφει "Καλαρρύτες 20 χλμ."). Ο δρόμος αυτός ανεβαίνει ψηλά στον Αυχένα του Μπάρου, στα 1.940 μ. υψόμετρο. Να υπογραμμίσουμε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο υψόμετρο ασφαλτοστρωμένου δρόμου στην Ελλάδα. Όσοι επιλέξουν για διαμονή τους Καλαρρύτες, αξίζει να επισκεφθούν και τα χωριά των Τζουμέρκων (Πράμαντα, Άγναντα, Μελισσουργοί, Καταρράκτης, Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Θεοδώριανα κ.ά.)

Καλαρρύτες: η πλατεία και το μαγαζάκι της Κατερίνας
(φωτ. Βαγγέλης Δούτσιος)

Κοντά στους Καλαρρύτες βρίσκεται το άλλο πέτρινο διαμάντι της Ηπείρου, το ξακουστό Συρράκο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα δύο αυτά χωριά σχεδόν έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και ενώ η απόσταση ανάμεσά τους σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 1.000 με 1.200 μέτρα, παρόλα αυτά για να πας οδικώς από το ένα στο άλλο πρέπει να κάνεις ένα μεγάλο κύκλο περίπου 18 χλμ. συν άλλα τόσα η επιστροφή, διότι μεταξύ τους παρεμβάλλεται η χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού, ο οποίος είναι παραπόταμος του Άραχθου. Βέβαια όσοι αγαπούν την πεζοπορία δεν πρέπει με τίποτε να παραλείψουν τη διαδρομή αυτή, δηλαδή τη διάσχιση της χαράδρας. Το μονοπάτι είναι πανέμορφο, κατηφορίζουμε συνεχώς, περνάμε δίπλα από δύο τρεις μικρούς καταρράκτες μέχρι που συναντούμε το ρέμα, περνάμε πάνω από το γεφυράκι και αμέσως μετά ανηφορίζουμε ξανά. Να υπολογίζετε ότι από τους Καλαρρύτες μέχρι το Συρράκο (ή το αντίστροφο) χρειάζεται περπάτημα το πολύ πολύ 2 ωρών με χαλαρό ρυθμό και αρκετά διαλείμματα. Να πούμε ακόμη ότι το ποταμάκι αυτό, το οποίο οι Συρρακιώτες το λένε Χρούσια, αποτελούσε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία (ή ορθότερα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία) από το 1881 έως το 1913.

ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ

Μονή Κηπίνας

Πηγαίνοντας από Καλαρρύτες προς Συρράκο θα περάσουμε αναγκαστικά από το Μυστρά, ένα μικρό οικισμό, ο οποίος πριν το 1920 λεγόταν Κηπίνα. Εύκολα θα βρούμε το καφενείο - ψησταριά του Δημήτρη Κώτση (τηλ. 2659061186). Θα μπούμε μέσα, θα πιούμε κι ένα καφεδάκι και φεύγοντας θα πάρουμε το κλειδί για τη Μονή Κηπίνας, αφήνοντας όμως την ταυτότητά μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε στην επιστροφή να αφήσουμε το κλειδί και να πάρουμε την ταυτότητα. Όλα αυτά λόγω απανωτών κλοπών και βανδαλισμών από ιερόσυλους στο πρόσφατο παρελθόν. Κλειδί επίσης διαθέτει και ο ιερέας π. Λάμπρος Αρλέτος (τηλ. 2659061790), ο οποίος μένει στους Καλαρρύτες.

Περίπου στα 1.500 μ. από το καφενείο προς τους Καλαρρύτες πρέπει να έχουμε το νου μας για να προσέξουμε στα αριστερά μας ψηλά πάνω στον τεράστιο κάθετο βράχο τη Μονή Κηπίνας, ένα βυζαντινό ασκηταριό του 1212, το οποίο συν τοις άλλοις κρύβει στα σπλάχνα του κι ένα φυσικό σπήλαιο μήκους 280 μ. αλλά κι έναν ολόκληρο υπόγειο ποταμό! Η πρόσβαση στη μονή γίνεται μέσω μιας κρεμαστής ξύλινης γέφυρας που ανεβοκατεβαίνει με μανιβέλα. Μοναδική εμπειρία!

Προσοχή στο θέμα βενζινάδικο: υπάρχουν μόνο στο Κουτσελιό, στα Πράμαντα και στην Πλάκα.

ΦΑΓΗΤΟ

Παπουτσάκια στην ταβέρνα Άκανθος

ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ
Ταβέρνα, καφενείο, παντοπωλείο Άκανθος. Ανοιχτό καθημερινά, όλο το χρόνο. Το σκηνικό είναι αληθινό! Όχι στημένο, όπως σε κάτι trendy εστιατόρια του Κολωνακίου... Πρόκειται για αυθεντικό παντοπωλείο εποχής, με τα εμπορεύματα στα ράφια, ξύλινο πάτωμα, τραπεζάκια και καρέκλες γύρω από μια ξυλόσομπα. Στο ταπεινό αυτό μαγαζάκι ξεδιπλώνουν όλο το ταλέντο τους ο διάσημος πια στο πανελλήνιο Ναπολέων Ζάγκλης και η σύζυγός του Λαμπρινή, που παρέλαβαν επάξια τη σκυτάλη από τον παππού Ζάγκλη. Το μενού περιλαμβάνει χωριάτικες πίτες, κουνέλι φούρνου κοκκινιστό με κυδώνια, χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο, μοσχαράκι στιφάδο με κανέλα, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο, κόκκορα με χυλοπίτες, παπουτσάκια στο φούρνο, αρνάκι φρικασέ, πατάτες ογκρατέν, κρασάκι χύμα, τσιπουράκι με μεζέ, καφεδάκι καϊμακλίδικο, σπιτικό γλυκό του κουταλιού καρυδάκι κλπ. Τηλ. 2659061518, 2659062214, 2651048843 & 6972265961.

Εστιατόριο στο Αρχοντικό Βογιάρου. Λειτουργεί στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα. Τηλ. 2659062361 & 6974294385.

Οβελιστήριο Τα 5Φ. Ο κος Κώστας Αρλέτος ανοίγει το μεν χειμώνα μόνο Σαβ/κα, το δε καλοκαίρι καθημερινά. Τηλ. 6947775616.

ΜΥΣΤΡΑΣ (ΚΗΠΙΝΑ)
Καφενείο ψησταριά Δημήτρης Κώτσης. Η κα Θεοδώρα εκτός από καφέ μπορεί να ετοιμάσει παϊδάκια, λουκάνικα, τηγανητές πατάτες, ομελέτα, σαλάτες κλπ. Τηλ. 2659061186.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αρχοντικό Βογιάρου

ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ
Ξενώνες Ναπολέων Ζάγκλης. Πρόκειται για 2 ξεχωριστά κτήρια. Το παλιό βρίσκεται πάνω από το καφενείο "Άκανθος", διαθέτει 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, αλλά τα μπάνια τους βρίσκονται έξω απ' τα δωμάτια. Η τιμή για το δίκλινο ξεκινά από τα 30 € με πρωινό. Tο καινούργιο διαθέτει  5 τρίκλινα και 1 τετράκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, ψυγείο και TV, ενώ 2 από τα δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Τιμές: από 60 € το δίκλινο έως 80 € το τετράκλινο, πάντα με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2659061518, 2659062214, 2651048843 & 6972265961.

Ξενώνας Πετράδι 1873. Πέτρινο παραδοσιακό κτήριο με 7 δωμάτια και κεντρική θέρμανση. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Στην υποδοχή ο Άγγελος Κατσίρης και η Κυριακή Σκούρα. Τηλ. 2659061561, 6973024516 & 6973024517.

Αρχοντικό Βογιάρου. Διαθέτει 4 δίκλινα, 5 τρίκλινα με τζάκι και 1 τετράκλινη σουίτα με τζάκι, όλα με θέρμανση και μπάνιο. Υπάρχει καθιστικό με τζάκι και TV και χωριστή αίθουσα εστιατορίου. Τηλ. 2659062361 & 6974294385.

Ξενώνας Παύλος Πατούνης. Έχει 3 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Τηλ. 2659062235 & 2651079917.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".