Φύση και Παράδοση

Φύση και Παράδοση

Το μικρό αυτό βιβλίο παρουσιάζει 7 μοναδικά οδοιπορικά (είτε με τα πόδια είτε με... μουλάρια) στα βουνά της Πίνδου. Απευθύνεται σε όλους τους φυσιολάτρες, τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες που θα ήθελαν να διασχίσουν τη μεγαλύτερη οροσειρά της πατρίδας μας.

Τα οδοιπορικά αυτά αποτελούν αναμφισβήτητα μικρούς ύμνους στην φύση και στην παράδοση της χώρας μας. Με τον όρο παράδοση ο συγγραφέας εννοεί την εθνική μας κουλτούρα, τη γλωσσική μας ταυτότητα, την πνευματική μας κληρονομιά (ήθη, έθιμα, δημοτικά τραγούδια κλπ.), την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα των ορεινών οικισμών, τη λαϊκή οικοτεχνία, την ενδυματολογία, τους χορούς κλπ. Και στη μοναδική ελληνική φύση, την οποία δυστυχώς αργά και σταθερά όλοι μας καταστρέφουμε, είτε με την αδιαφορία μας είτε με την απαράδεκτη συμπεριφορά μας.

Ο συγγραφέας περιγράφει αναλυτικά 7 διαδρομές στα βουνά της βόρειας Πίνδου. Στις σελίδες του βιβλίου του γίνεται εκτενής αναφορά στον Ασπροπόταμο, στην Κακαρδίτσα, στα Ζαγοροχώρια, στο Γαρδίκι, στα Τζουμέρκα, στους Καλαρρύτες και το Συρράκο και στο φαράγγι του Καμναΐτικου. Τα κείμενα πλαισιώνονται από σκαριφήματα με χάρτες, έγχρωμες φωτογραφίες και στίχους δημοτικών τραγουδιών με θέματα από την ορεινή Ελλάδα της Πίνδου.

Το βιβλίο έχει διαστάσεις 20 cm X 12 cm και αποτελείται από 160 σελίδες. Κυκλοφόρησε το 1994 από τις εκδόσεις "Νέα σύνορα - Λιβάνη". Το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και 16 ακόμη ένθετες σελίδες με φωτογραφίες είναι έγχρωμα, ενώ το υπόλοιπο βιβλίο ασπρόμαυρο. Προλογίζει ο Κώστας Τσίπηρας.

Ο Σωτήρης Γοργογέτας είναι βλάχος. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ Τρικάλων. Ασχολήθηκε με την παραδοσιακή και χορωδιακή μουσική, συλλέγοντας και καταγράφοντας πολλά δημοτικά τραγούδια του Ασπροποτάμου. Συνεργάστηκε με αρκετούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλίας και σκηνοθέτησε πολλά ντοκυμαντέρ με θέμα τη φύση και την παράδοση. Φυσιολάτρης και ορειβάτης από μικρός, ανέβηκε σε πολλά ελληνικά βουνά, δημοσιεύοντας τα οδοιπορικά του σε εφημερίδες και περιοδικά.

"Χάνοντας την παράδοσή μας, χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα. Χάνοντας όμως τη φύση, χάνουμε την ίδια μας τη ζωή..."

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα βιβλία και περιοδικά στη βιβλιοθήκη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".