Ελπιδοχώρι

Ελπιδοχώρι: φυσικός και αειφόρος τρόπος ζωής

Το Ελπιδοχώρι είναι μία οικοκοινότητα, που βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτήμα στο όρος Αρτεμίσιο, ανάμεσα στη Νεμέα και στο Άργος. Λειτουργεί ως αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός και στόχος του είναι να αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα βιωσιμότητας, δείχνοντας μέσω της λειτουργίας του ότι ένας φυσικός και αειφόρος τρόπος ζωής είναι εφικτός. 

Βασικοί άξονες λειτουργίας της οικοκοινότητας είναι οι εξής:
  • Η φυσική διαβίωση (σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και συνδημιουργία με τη φύση ελαχιστοποιώντας το οικολογικό αποτύπωμα).
  • Η ενότητα (κοινοτικός τρόπος ζωής με δομές ισότιμης συλλογικής διακυβέρνησης, ομονόησης, δικαιοσύνης και συνεργασίας εντός και εκτός της κοινότητας).
  • Η διάδοση της γνώσης (διοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων & επισκέψεων με σκοπό την νοητική, συναισθηματική και πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου για το ατομικό και το κοινό καλό).
  • Η κάθαρση (υλικός και άυλος καθαρισμός - ενίσχυση του εδάφους, καθαρισμός από χημικά υπολείμματα, ενίσχυση και αναδόμηση των νοητικών πεποιθήσεων που προάγουν τη συνεργασία, την ισορροπία και τη χαρά).


Ελπιδοχώρι: ζωντανό παράδειγμα βιωσιμότηταςΌσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Ελπιδοχώρι, μπορούν να έρθουν είτε ως απλοί επισκέπτες είτε ως επισκέπτες σε κάποια εκδήλωση, σεμινάριο ή εργαστήριο είτε ως επισκέπτες για διακοπές είτε ως εθελοντές είτε ως μόνιμοι κάτοικοι.

Εκεί ο καθένας μπορεί να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του επιλέγοντας ανάμεσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν πεζοπορία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών, φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, ψηφιδωτά, μαθήματα μεσογειακής κουζίνας, επισκέψεις σε παραδοσιακά ελαιοτριβεία και οινοποιεία, γιόγκα, μασάζ, ρεφλεξολογία, τάι τσι, ρεΐκι και εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς με μεγάλο ιστορικό, αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον (π.χ. Ναύπλιο, Μυκήνες, Επίδαυρος κλπ.).

Όποιος επιθυμεί να διανυκτερεύσει στο Ελπιδοχώρι πρέπει να γνωρίζει ότι ο ύπνος μπορεί να γίνει είτε στο διώροφο ενιαίο χώρο του καταφυγίου είτε σε δική του σκηνή. Το καταφύγιο "Ελπίς" είναι κατασκευασμένο από εθελοντές με έμπνευση και αγάπη για τη φύση και αποτελείται από φυσικά υλικά όπως π.χ. αχυρόμπαλες και ξύλο. Δημιουργήθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες συλλογικότητας και απλής διαβίωσης.  Χρειάζεται ο καθένας να φέρει το δικό του υπνόσακο ή σεντόνια, κουβέρτες και μαξιλαροθήκη. Υπάρχουν στρώματα και μαξιλάρια ύπνου.

Ελπιδοχώρι: μια αληθινή οικοκοινότητα

Αυτοί που επιθυμούν να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη της οικοκοινότητας προσφέροντας εθελοντικά γνώσεις, δεξιότητες, μεράκι και θετική διάθεση θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν ένα διάστημα μέσα στη φύση αφιερώνοντας την ενέργεια και το χρόνο τους σε κάτι δημιουργικό και παραγωγικό βοηθώντας το Ελπιδοχώρι να γίνει βιώσιμο. Μοναδικές προϋποθέσεις η αγάπη για το φυσικό περιβάλλον, ο σεβασμός των αξιών της οικοκοινότητας, η αποδοχή του τρόπου λειτουργίας της, η διάθεση για παραγωγική εργασία, η αγάπη για τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας και η αγνή και καθαρή πρόθεση. Το Ελπιδοχώρι καλύπτει για τους εθελοντές του τροφή και στέγη για το διάστημα που θα συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Το Ελπιδοχώρι σε συνεργασία με την ομάδα cob, που προωθεί τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη φυσική δόμηση, διοργανώνει τακτικά εργαστήρια εισαγωγικού χαρακτήρα. Δείτε εδώ και ένα μικρό video σχετικό με το cob. Και αν θέλετε να μάθετε πώς μπορεί κανείς να χτίσει το δικό του σπίτι δαπανώντας μόνον 125 € (και μάλιστα χωρίς να πληρώνει ΕΤΑΚ, ΕΝΦΑ, ΕΕΤΗΔΕ και λοιπά "χαράτσια") τότε δείτε εδώ.

Για την περίοδο του καλοκαιριού το Ελπιδοχώρι σε συνεργασία με την ομάδα σπείρα, που επενδύει στην ολιστική εκπαίδευση, τις ανθρώπινες αξίες και την προσωπική ανάπτυξη διοργανώνει τακτικά 8ήμερα διακοπών γαλήνης, ελευθερίας, δημιουργίας και ελπίδας για μικρούς και μεγάλους. Στόχος είναι ο συνδυασμός ξεκούρασης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, δράσης και χαράς. Όσοι παρευρεθούν θα βιώσουν την επαφή με τα στοιχεία της φύσης, το τραγούδι, τη συλλογική μαγειρική με βάση την υγιεινή, χορτοφαγική και ευφάνταστη κουζίνα, την αναβίωση της ξεχασμένης γειτονιάς, τις ασκήσεις στη φύση, τη συνεργασία για τις πανανθρώπινες αξίες και την παραγωγική απασχόληση των παιδιών με ολιστικά παιχνίδια.

Ελπιδοχώρι: διακοπές γαλήνης, δημιουργίας και ελπίδας

Πώς θα πάμε στο Ελπιδοχώρι; Μπαίνουμε στον αυτοκινητόδρομο Α7, που ενώνει την Κόρινθο με την Τρίπολη και την Καλαμάτα (αυτοκινητόδρομος Μορέας). Βγαίνουμε από τον ανισόπεδο κόμβο Νο 6 (έξοδος Στέρνας) και ακολουθούμε τις πινακίδες προς Ναύπλιο, Άργος, Άστρος και Μυκήνες. Συμπληρώνοντας περίπου 4 χλμ. από τότε που βγήκαμε από τον αυτοκινητόδρομο θα πρέπει να στρίψουμε αριστερά με κατεύθυνση το Μαλαντρένι (υπάρχει πινακίδα). Ακόμη 200 μ. και θα πρέπει αυτήν τη φορά να στρίψουμε δεξιά ακολουθώντας την ταμπελίτσα προς Ελπιδοχώρι. Παρκάρουμε κάτω από αιωνόβια ελαιόδεντρα, πανύψηλα πουρνάρια και βαθύσκιωτες βελανιδιές. Το Ελπιδοχώρι απέχει 25 χλμ. από το Ναύπλιο και 150 χλμ. από την Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα Ελπιδοχώρι ή να έρθει σε τηλεφωνική επαφή με την κα Ερατώ Χατζημιχαλάκη στο 6945868601.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".