Τσαγκαράδα

ΦΟΥΛ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Τσαγκαράδα: ο χιλιόχρονος πλάτανος

Η Τσαγκαράδα είναι το πιο γνωστό και το πιο τουριστικό χωριό του ανατολικού Πηλίου. Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι ταυτοχρόνως και το πιο αραιοκατοικημένο χωριό, όχι μόνο στο βουνό των Κενταύρων, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τούτο βέβαια δεν οφείλεται στον ολιγάριθμο πληθυσμό (υπάρχουν περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι) αλλά στην τεράστια έκταση του οικισμού, αφού τα σπίτια του απλώνονται σε μήκος 5 χλμ. και πλάτος 6 χλμ.! Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο από όπου να μπορούμε να αντικρίσουμε ολόκληρο το χωριό, εκτός κι αν έχουμε σκάφος να μπούμε στη θάλασσα και να ξανοιχτούμε σε απόσταση 1-2 μίλια από την ακτή. Το χωριό είναι κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Πηλίου, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Τα ψηλότερα σπίτια βρίσκονται στα 540 μ. υψόμετρο και τα χαμηλότερα δίπλα στη θάλασσα. Η κεντρικότερη πλατεία (της Αγ. Παρασκευής) έχει 420 μ. υψόμετρο.

Στην ουσία πρόκειται για μία πολύ μεγάλη περιοχή, πνιγμένη στο πράσινο. Είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος στην ερώτηση εάν το χωριό βρίσκεται μέσα στο δάσος ή εάν το δάσος βρίσκεται μέσα στο χωριό! Παντού μέσα στην Τσαγκαράδα βλέπεις πανύψηλες καστανιές, αιωνόβια πλατάνια, οξιές, βελανιδιές, κερασιές, φλαμουριές, αρκουδοπούρναρα (γκι), κορομηλιές, σκλήθρα, κισσούς, κουμαριές, κρανιές, ροδοδάφνες, έλατα, σφενδάμια, ορτανσίες, σουρβιές, ακακίες, κληματαριές, πεύκα, καμέλιες, μουριές, ελιές, καραγάτσια, γαρδένιες, μυρτιές, πασχαλιές και χιλιάδες άλλα είδη της ελληνικής χλωρίδας. Απίστευτη βιοποικιλότητα. Το Πήλιο είναι το πιο ευλογημένο ελληνικό βουνό.

Χάρη στην οργιώδη βλάστηση, τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία στα ψηλότερα σημεία του χωριού είναι το μεσημέρι έως και 8°C χαμηλότερη απ' ό,τι είναι την ίδια ώρα στα χαμηλά, δηλαδή στη θάλασσα. Κάνεις δηλαδή το μπάνιο σου στη θάλασσα και σε 5 λεπτά αράζεις σε κάποια δροσερή πλατεία για τα περαιτέρω σχετικά μεζεδάκια...

Τσαγκαράδα: το παραδοσιακό γεφύρι στο ρέμα του Μυλοπόταμου

Πώς πάμε από το Βόλο στην Τσαγκαράδα; Υπάρχουν δύο διαδρομές που έχουν το ίδιο ακριβώς μήκος (48 χλμ.) και εξίσου πολλές στροφές, είτε από τον παραλιακό είτε πάνω από το βουνό. Θα χρειαστούμε τον ίδιο ακριβώς χρόνο (περίπου 1 ώρα).

Πρώτη επιλογή: παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο που πάει προς Αγριά, Κάτω Λεχώνια, Άνω Λεχώνια και Καλά Νερά, έχοντας προς τα δεξιά μας θέα στον Παγασητικό Κόλπο. Μόλις 2 χλμ. μετά τα Καλά Νερά (και συνολικά 21 χλμ. από το Βόλο) φτάνουμε σε σημαντική διασταύρωση: αριστερά πάει για Μηλιές και Τσαγκαράδα, ενώ ευθεία (δεξιά) συνεχίζει για Άφησσο, Αργαλαστή και Τρίκερι. Πάμε λοιπόν αριστερά. Ανηφορίζουμε σιγά σιγά ώσπου σε 7 χλμ. φτάνουμε στις Μηλιές. Περνάμε τη διασταύρωση για το σιδηροδρομικό σταθμό και ανεβαίνουμε λίγο ψηλότερα. Στα δεξιά μας θα διακρίνουμε πάνω στο δρόμο τον περίφημο φούρνο του Κόρμπα, όπου όλοι κάνουν μια στάση για ζεστό τυρόψωμο και ελιόψωμο. Μόλις 80 μ. μετά το φούρνο θα δούμε στα αριστερά μας την κυρίως είσοδο για τις Μηλιές. Από δω επίσης πάει και για τη Βυζίτσα. Εμείς όμως δε θα μπούμε στις Μηλιές, συνεχίζουμε ευθεία. Ακόμη 5 χλμ. και βγαίνουμε σε μια φαρδιά διασταύρωση: δεξιά πάει για Νεοχώρι και Αργαλαστή, ενώ αριστερά για Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Μακρυρράχη, Ανήλιο και Ζαγορά. Μας μένουν ακόμη 16 χλμ. γεμάτα στροφές αλλά και θέα προς το Αιγαίο. Συνολικά από τον παραλιακό Βόλος - Τσαγκαράδα 48 χλμ. (περίπου 1 ώρα).

Δεύτερη επιλογή: παίρνουμε το δρόμο που ανηφορίζει από το Βόλο προς Πορταριά, Μακρυνίτσα και Χάνια. Μόλις περάσουμε τα Χάνια στρίβουμε δεξιά προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στα 700 μ. στρίβουμε αριστερά και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε από τον καινούργιο δρόμο προς Κισσό. Περνάμε τον Κισσό και κατηφορίζουμε για ακόμη 2 χλμ., οπότε φτάνουμε σε διασταύρωση: αριστερά πάει για Ανήλιο, Μακρυρράχη, Άγ. Δημήτριο, Άγ. Ιωάννη, Ζαγορά, Πουρί και Χορευτό. Εμείς όμως θα στρίψουμε δεξιά, σε 6 χλμ. μπαίνουμε στο Μούρεσι και σε ακόμη 4 χλμ. φτάνουμε στην Τσαγκαράδα. Συνολικά πάνω από το βουνό Βόλος - Τσαγκαράδα 48 χλμ. (περίπου 1 ώρα).

Τσαγκαράδα: η Νανοπούλειος Σχολή
(φωτ. Γ. Χαλικιόπουλος)

Η Τσαγκαράδα αποτελείται από 4 γειτονιές, οι οποίες πήραν το όνομά τους από τους ναούς που βρίσκονται στις αντίστοιχες πλατείες τους. Όπως ερχόμαστε από Ξουρίχτι πρώτα θα μπούμε στη συνοικία των Αγ. Ταξιαρχών, ύστερα σ' εκείνη της Αγ. Παρασκευής (από την οποία μπορούμε σε 7 χλμ. να κατεβούμε στην παραλία Μυλοπόταμος), μετά θα περάσουμε τη διασταύρωση για τη συνοικία της Αγ. Κυριακής (από την οποία μπορούμε να κατεβούμε στην παραλία Φακίστρα) και τέλος θα περάσουμε και από τη συνοικία του Αγ. Στεφάνου. Όσοι έρχονται από Μούρεσι ας τα υπολογίσουν αντίστροφα.

Θα επισκεφθούμε την πλατεία της Αγ. Παρασκευής, όπου και ο ομώνυμος ναός του 1719. Ολόκληρη η πλατεία σκιάζεται από έναν τεράστιο πλάτανο που λέγεται ότι είναι 1.000 ετών. Η περίμετρός του στη βάση φτάνει τα 14 μ.! Κάποιο μεγάλο κλαδί του ζυγίζει πολλούς τόνους, γιαυτό και στηρίζεται σε πέτρινη κολόνα! Πιο όμορφη όμως θεωρούμε την πλατεία των Αγ. Ταξιαρχών, όπου και ο ομώνυμος ναός του 1746. Υπάρχει και κει ένας τεράστιος πλάτανος, που λέγεται ότι είναι 800 ετών... Η δε περίμετρος αυτού ξεπερνάει τα 17 μ.! Στολίδι της πλατείας αποτελεί μία πανέμορφη μαρμάρινη παραδοσιακή κρήνη με τέσσερις κρουνούς. Προσφέρει ασταμάτητα σε ντόπιους και ξένους πεντακάθαρο παγωμένο βουνίσιο νερό.

Κατά το 18ο και 19ο αι. πολλοί Τσαγκαραδιώτες ξενιτεύτηκαν, κυρίως σε Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, οπότε και πρόκοψαν γρήγορα ασχολούμενοι με το εμπόριο. Αρκετοί από αυτούς ευεργέτησαν την πατρίδα τους, όπως π.χ. ο Νικόλαος Νανόπουλος, ο Ιωάννης Καρτάλης και ο Σοφοκλής Αχιλλόπουλος. Η Νανοπούλειος Σχολή χτίστηκε το 1863 και έκτοτε στεγάζει το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Θα πάμε και στο γεφύρι της Τσαγκαράδας. Βρίσκεται στη νότια έξοδο της Τσαγκαράδας (προς Ξουρίχτι) και συγκεκριμένα όπως φεύγουμε από το χωριό στο αριστερό μας χέρι, ακριβώς 20 μ. πριν την πινακίδα "Τσαγκαράδα". Θα κατηφορίσουμε στο καλντερίμι και σε 3 λεπτά φτάσαμε. Χτίστηκε το 1787 και από κάτω του κυλάει ο χείμαρρος Μυλοπόταμος.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Καφέ μπαρ στην παραλία Μυλοπόταμος, με θέα στο Αιγαίο

Ο Μυλοπόταμος είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου. Για να φτάσουμε εκεί ξεκινάμε από την Αγ. Παρασκευή και κατηφορίζουμε για 7 χλμ. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα parking που χωράει μετά βίας 40 - 45 αυτοκίνητα. Το καλοκαίρι το παρκάρισμα εκεί είναι μεγάλο πρόβλημα. Δίπλα στο parking λειτουργεί η ταβέρνα του Αγγέλικα. Κατεβαίνουμε περίπου 100 σκαλάκια και φτάνουμε στη διπλή παραλία. Είναι στρωμένη μέσα - έξω με βότσαλα και τα νερά βαθαίνουν σχετικά απότομα (κάνεις τέσσερα - πέντε μέτρα και μετά δεν πατάς). Στο πρώτο τμήμα της παραλίας λειτουργεί και καφέ μπαρ. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο βράχο. Περνάμε μέσα από την τρύπα και βγαίνουμε στο δεύτερο τμήμα της παραλίας, το βορειότερο, μικρότερο και σχετικά πιο ήσυχο.

Η Φακίστρα είναι η δεύτερη παραλία της Τσαγκαράδας. Για να φτάσουμε εκεί ξεκινάμε από την Αγ. Κυριακή και ακολουθούμε τις σχετικές πινακίδες. Παρκάρουμε σε μια αλάνα και συνεχίζουμε με τα πόδια σε μονοπάτι για 10 περίπου λεπτά. Εδώ δεν υπάρχει ούτε beach bar, ούτε ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι. Μέσα στο νερό υπάρχουν μεγάλες πέτρες, δεν πρόκειται όμως να μας δημιουργήσουν πρόβλημα, αφού και δω (όπως και στο Μυλοπόταμο) τα νερά βαθαίνουν απότομα. Τόσο στο Μυλοπόταμο, όσο και στη Φακίστρα, όταν φυσάει βοριαδάκι σηκώνει κύμα.

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ

Ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια του Πηλίου είναι αυτό που συνδέει την Τσαγκαράδα με την Νταμούχαρη. Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία μπορείτε να αγοράσετε από ένα καλό βιβλιοπωλείο το εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου Χαρατσή "Οδηγός Πηλίου για περιπατητές" ή αν δε μπορείτε να το βρείτε επικοινωνήστε με το συγγραφέα για την αποστολή του (τηλ. 2421076537).

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

Γιορτή Κάστανου στο Ξουρίχτι

Στο Ξουρίχτι κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου διοργανώνει την περιβόητη "Γιορτή Κάστανου". Αποτελεί θεσμό για το Πήλιο ήδη από το 2003 και προσελκύει πλήθος κόσμου απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση τοπικών προϊόντων, ομιλίες, σεμινάρια μαγειρικής τοπικών παραδοσιακών συνταγών και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς. Στους επισκέπτες διανέμονται δωρεάν άφθονα ψητά κάστανα, τσίπουρο ντόπιο και κρασάκι βαρελίσιο.

Όσον αφορά την αγορά κάποιου αναμνηστικού από την Τσαγκαράδα έχουμε τέσσερις προτάσεις. Πρώτον το εμπορικό κατάστημα του Κώστα Νικολάου στην κεντρική διασταύρωση της Αγ. Παρασκευής. Έχει σχεδόν τα πάντα (και τσιγάρα και εφημερίδες και γάστρες και γλυκά και τραχανά κλπ.). Αν πρόκειται να πάρετε γλυκό του κουταλιού προτιμήστε το κάστανο που είναι και ντόπιο (τηλ. 2426049370, 2426049125 & 6976983322). Δεύτερον το καλλιτεχνικό εργαστήριο Αμαδρυάς, επίσης στην Αγ. Παρασκευή. Υπάρχουν έργα τέχνης, δώρα, ξύλινα, κεραμικά, μεταλλικά, κοσμήματα, διακοσμητικά και χειροποίητα ενθύμια, όλα από φυσικά υλικά (τηλ. 2426048968 & 6955192933). Τρίτον το εργαστήριο χειροτεχνίας Ίσκα στην πλατεία των Αγ. Ταξιαρχών. Ο Νικόλας Μέλης και η Αρετή Τσιτσικάου δημιουργούν ξυλόγλυπτα, φωτιστικά, κοσμήματα, διακοσμητικά κ.ά. χρηστικά, όλα βέβαια χειροποίητα και φτιαγμένα από ξύλο, μπρούντζο, πέτρα και άλλα φυσικά υλικά (τηλ. 2426049724 & 6938959499). Τέταρτον το εργαστήρι Eroterra, επίσης στους Αγ. Ταξιάρχες. Εδώ καλλιτέχνες είναι ο Δημήτρης Μανίνης και η Λίτσα Μαρίνου. Ο Δημήτρης ασχολείται με τη γλυπτική και τη ζωγραφική, ενώ η Λίτσα με την κεραμική και την αγγειοπλαστική (τηλ. 2426049490).

Ένα καλό κίνητρο για να κανονίσουμε τη διαμονή μας στην Τσαγκαράδα, αποτελεί και το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στον Κισσό, στη Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα. Περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, προβολές ντοκυμαντέρ κλπ.

Βενζινάδικο δεν υπάρχει στην Τσαγκαράδα, υπάρχει όμως ένα στο Μούρεσι, 4 χλμ. βορειότερα και ένα ακόμη στο Ξουρίχτι, 4 χλμ. νοτιότερα.

Για όλες τις χιλιομετρικές αποστάσεις σ' αυτό το αφιέρωμα θεωρήσαμε ως κέντρο της Τσαγκαράδας την κεντρική διασταύρωση της Αγ. Παρασκευής, ακριβώς μπροστά στο ξενοδοχείο Aleka's House.

ΦΑΓΗΤΟ

Μπεκρή μεζές στην ταβέρνα Οι Γεύσεις του Αποστόλη

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ
Εστιατόριο Αλέκα. Στην Αγ. Παρασκευή. Στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα, στο κεντρικότερο σημείο του χωριού. Στην κουζίνα εδώ και δεκαετίες διαπρέπει η κα Αλέκα Στεργιοπούλου. Δοκιμάσαμε αγριογούρουνο με κάστανα, χοιρινό με πορτοκάλι, κουνέλι λεμονάτο με πατατούλες, κατσικάκι κοκκινιστό με χυλοπίτες πηλιορείτικες, χωριάτικη λαχανόπιτα, ρεβιθόσουπα, σαλάτα κουνουπίδι, γαλοτύρι, τσίπουρο ντόπιο και γλυκό μους κάστανου. Τιμές σχετικά ανεβασμένες. Τηλ. 2426049380.

Ταβέρνα Αγνάντι. Στην πλατεία των Αγ. Ταξιαρχών. Χωριάτικες πίτες, σπεντζοφάι, κοτόπουλο με πιπεριές, κουνέλι με μανιτάρια, φασιανός στιφάδο, ψαρονέφρι με σύκα, ψωμί χωριάτικο ζυμωτό, κρασάκι βαρελίσιο και νερό από την πηγή. Τηλ. 2426049210 & 6974393504.

Ταβέρνα Οι Γεύσεις του Αποστόλη. Στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Δοκιμάσαμε φέτα ψητή, τσιτσίραβλα, σαλάτα πολίτικη, σουβλάκι χοιρινό, μπιφτέκι γεμιστό, μπεκρή μεζέ, φρέσκιες πατάτες τηγανητές και ψωμί χωριάτικο ψημένο στα κάρβουνα. Τιμές λογικές. Τηλ. 2426049710 & 6946589121.

Στο εστιατόριο του ξενώνα Έλλη. Στους Άγ. Ταξιάρχες. Τηλ. 2426049278, 2426049233, 2426049234, 6944532958 & 6943294535.

Τσιπουράδικο Η Παλιά μας Γειτονιά. Στον Άγ. Στέφανο. Στην πλατεία. Σερβίρει και καφέ. Έχει και πίτσα. Τηλ. 6979022012 & 6979094202.

Ταβέρνα Ανατολή. Στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Ωραία βεράντα με θέα την πλατεία. Φασολάδα, χοιρινό με λάχανο, μελιτζάνες παπουτσάκια, χωριάτικη σαλάτα με κρίταμα, φέτα βαρελίσια και τσίπουρο Τυρνάβου. Τιμές χαμηλές. Τηλ. 2426049201 & 6937032578.

Εστιατόριο Ίταμος. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Χοιρινό πρασοσέλινο, λαχανοντολμάδες, γαλοτύρι, αρνάκι φρικασέ, κόκορας κοκκινιστός, πιπερόπιτα, ομελέτα, μπριζόλες, κοντοσούβλι, παϊδάκια και φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Τηλ. 2426049583.

Οινοτσιπουροπωλείον - Μεζετζίδικο Γουλιά και Μπουκιά. Στην Αγ. Παρασκευή. Στην κεντρικότερη διασταύρωση του χωριού, απέναντι απ' την Αλέκα. Σουπιές με σπανάκι, φάβα με κρεμμύδι, σκορδαλιά με καρύδια, χταπόδι κρασάτο με πιπεριές, μανιτάρια γεμιστά κλπ. Τηλ. 2426048860. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Δειπνοσοφιστής. Στην Αγ. Παρασκευή. Στην κατηφόρα για Μυλοπόταμο. Ουσιαστικά πρόκειται για bar restaurant. Διεθνής κουζίνα: φιλέ μινιόν με κάστανα και δαμάσκηνα, πάπια ψητή με ξινόμηλα και κυδώνια, rib eye black angus με σάλτσα ροδιού και σιναπόσπορο κλπ. Λειτουργεί το μεν καλοκαίρι καθημερινά, το δε υπόλοιπο χρόνο μόνο Παρασκευή, Σάββατο και αργίες. Τιμές υψηλές. Τηλ. 2426049825 & 6977975082.

Εστιατόριο Δειπνοσοφιστής

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ο Χαμένος Μονόκερως (The Lost Unicorn). Στην Αγ. Παρασκευή. Βρετανικές αντίκες, κόκκινες βελούδινες καρέκλες, κρυστάλινοι πολυέλαιοι, μεγάλο Βικτωριανό τζάκι και πιάνο με ουρά. Ευρωπαϊκό μενού: φιλέτο μόσχου αλά προβενσάλ με σάλτσα σαμπάνιας και άγρια μανιτάρια, ψαρονέφρι Αλσατίας με σάλτσα μπύρας και μελιού, κοτόπουλο με κάρυ και ξανθό ρύζι basmati, αρνάκι με δεντρολίβανο και πατάτες au gratin, σολομός με σαφράν κλπ. Λειτουργεί μόνο για δείπνο, ώρες 19:30 - 22:30 (Αύγουστο και αργίες καθημερινά, Ιούνιο & Ιούλιο καθημερινά εκτός Τρίτης & Τετάρτης και Μάιο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο μόνο Παρασκευή & Σάββατο). Τιμές υψηλές. Τηλ. 2426049930 & 6979795252.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Παράδεισος. Στην Αγ. Παρασκευή. Πάνω στον κεντρικό δρόμο. Χωριάτικες πίτες, χόρτα του βουνού, φασολάδα, σπεντζοφάι, κατσικάκι φούρνου, τηγανιά κλπ. Τηλ. 2426049209 & 2426049551.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Οδός Κενταύρων. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Ετοιμάζει πιάτο ημέρας κατόπιν προσυνεννόησης. Τηλ. 2426049900, 2426049233 & 6944532958.

Ταβέρνα Καλύβι. Στην πλατεία Ταξιαρχών. Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια, χοιρινό ριγανάτο, φασόλια γίγαντες, κολοκυθοανθοί γεμιστοί, κόκορας κρασάτος κλπ. Τηλ. 2426049197, 2426049578 & 6944534125.

Εστιατόριο Ευωχία. Μέσα στον ξενώνα Καστανιές. Τηλ. 2426049135 & 2426049515.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ξενία. Στην Αγ. Παρασκευή. Τηλ. 2426049205, 2426049531 & 2426049176. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Μπαρμπα Κώστας. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Μαγειρεύει η κα Φιλίτσα και σερβίρει ο σύζυγος κος Νίκος Λαμπαδάρης. Ακριβώς από πάνω η κόρη τους Σπυριδούλα νοικιάζει και δωμάτια. Τηλ. 2426049345.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
Ταβέρνα Αγγέλικα. Ακριβώς μπροστά στο parking της παραλίας. Φρέσκα ψάρια, με μαστοριά ψημένα. Σαλάτες, ορεκτικά και πηλιορείτικες σπεσιαλιτέ. Τιμές αρκετά άνω του μετρίου. Τηλ. 2426049888, 2426049588, 6997400144 & 6974044364.

Εστιατόριο Κρίταμο. Περίπου 500 μ. πριν την παραλία. Το χειμώνα διαθέτει αίθουσα με τζάκι, ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί και καφέ μπαρ με πισίνα και καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Τηλ. 2426048850.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Φάρος. Τηλ. 2426049994, 6948267386 & 6946897965.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αρχοντικό Ίρις (η σουίτα "Ίρις")

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ
Ξενώνας Αμάλθεια. Στους Άγ. Ταξιάρχες. Αποτελείται από 7 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα) που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV, A/C, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με υδρομασάζ. Στον κήπο λειτουργεί πισίνα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049400.

Ενοικ. Δωμάτια Γαλανάκη. Στους Άγ. Ταξιάρχες. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV και ψυγείο. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι ή ακόμη και μπαλκονάκι.Τηλ. 2426049517, 2426049772 & 2421057229.

Ξενοδοχείο Βίλλα των Ρόδων. Στην Αγ. Παρασκευή. Διαθέτει 10 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό και αίθουσα υποδοχής. Τηλ. 2426049340 & 2426049667.

Ξενώνας Θυμέλη. Στα Σφετσέικα Αγ. Γεωργίου, ανάμεσα Αγ. Παρασκευή και παραλία Φακίστρα. Ανήκει στην κα Σοφία Καζάκου, αδελφή του ηθοποιού Κώστα Καζάκου. Εδώ φιλοξενήθηκε αρκετές φορές η αείμνηστη Τζένη Καρέζη. Πρόκειται για πέτρινο διώροφο αρχοντικό του 1857, με 4 δίκλινα και 1 δίχωρη τετράκλινη σουίτα. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, TV, ψυγείο και μπάνιο. Υπάρχουν 2 κοινόχρηστα καθιστικά με τζάκι, αντίκες, υφαντά και χειροποίητα κεντήματα. Έξω θα βρούμε όμορφη πλακόστρωτη αυλή με άφθονα λουλούδια και τρεχούμενα νερά. Τηλ. 2426049595 & 2426049357.

Αρχοντικό Καλωσόρισμα. Στην Αγ. Παρασκευή, απέναντι από το Δημαρχείο. Αποτελείται από 2 κτήρια, στα οποία κατανέμονται συνολικά 11 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, σαλονάκι, TV και ψυγείο. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό και αίθουσα πρωινού. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426048974 & 2421053379.

Ξενώνας Βίλλα Εξοχή

Ενοικ. Δωμάτια Μαίρη Ιωάννου. Στον Άγ. Στέφανο. Έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και ψυγείο. Τηλ. 2426049309 & 2426049095.

Ξενώνας Αμανίτα. Στην Αγ. Παρασκευή. Αποτελείται από 2 κτήρια, ένα διώροφο και ένα τριώροφο. Υπάρχουν 2 δίκλινα, 1 τρίκλινο με τζάκι, 2 δίχωρες τετράκλινες σουίτες με τζάκι και 1 τετράκλινο διαμέρισμα δύο δωματίων με κουζίνα, σαλονάκι και τζάκι. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, mini bar, TV (μόνο για προβολή DVD) και μπάνιο. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Υπάρχει καθιστικό με επιτραπέζια παιχνίδια. Τηλ. 2426049707 & 6945878672.

Ενοικ. Διαμερίσματα Όλγα Μπαστούνη. Στην Αγ. Κυριακή. Τα διαμερίσματα διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, κουζίνα, μπάνιο και θέα στη θάλασσα. Τηλ. 2426049486 & 2426049887.

Ξενοδοχείο Τσαγκαράδα. Στην Αγ. Παρασκευή. Στο δρόμο για το Μυλοπόταμο. Τα 10 δίκλινα δωμάτια μοιράζονται σε 3 ορόφους και διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Το πρωινό σερβίρεται στην αίθουσα του ισογείου. Τηλ. 2426049763 & 2426049014.

Ενοικ. Δωμάτια Βούλα Διανέλλου. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Τηλ. 2426049255.

Ξενώνας Το Πατρικό. Παραδοσιακό αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1902. Αποτελείται από 6 δίκλινα (κάποια από αυτά μπορούν να γίνουν και τρίκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV 32" & wi fi internet. Υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα με τραπεζαρία. Τηλ. 6971585882.

Ξενοδοχείο Αγλαΐδα

Ξενώνας Στίλβη. Στον Άγ. Στέφανο. Αποτελείται από 10 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) με κεντρική θέρμανση, ψυγείο και TV. Κάποια έχουν και τζάκι. Υπάρχουν 2 κοινόχρηστα καθιστικά με τζάκι & TV. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049726, 2426049290, 2426049496 & 6944653805.

Αρχοντικό Κονάκι. Στην Αγ. Παρασκευή. Πρόκειται για 2 κτήρια. Το πρώτο διαθέτει δίκλινα κλασικά (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο και στήλη υδρομασάζ), δίκλινα superior (έχουν επιπλέον και τζακόσομπα) και τρίκλινα deluxe (έχουν και σαλονάκι με τζάκι). Το δεύτερο έχει 4 διαμερίσματα: τα δύο από αυτά είναι στούντιο (με σαλονάκι, τζάκι, κουζίνα, αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και μπάνιο) και τα άλλα δύο είναι διώροφες μεζονέτες (με καθιστικό, τζάκι, κουζίνα, A/C, αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, 3 TV και μπαλκόνια με θέα). Λειτουργεί σάουνα. Τιμές: από 50 € έως 170 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049481, 2426049913 & 2421053842.

Ενοικ. Δωμάτια Κιβωτός (Βίλα Ειρήνη). Λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι. Υπάρχουν 4 δωμάτια με μπάνιο και τηλεόραση. Τηλ. 2426049550 & 2426039001.

Ξενώνας Villa Horizon. Στον Άγ. Στέφανο. Αποτελείται από 7 δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται σαλονάκι με τζάκι, τραπεζαρία και barbeque. Τηλ. 2426049089, 2426049304 & 6946142868.

Ενοικ. Δωμάτια Καλλιόπη Ζορμπά. Στην Αγ. Παρασκευή. Υπάρχουν 8 δίκλινα με TV, ψυγείο και μπαλκονάκι. Σε 4 δωμάτια υπάρχει και κουζίνα, ενώ στα 6 από τα 8 δωμάτια θα βρούμε και τζάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2426048961 & 2421042859.

Ξενώνας Ράνια

Αρχοντικό Χατζάκου. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Πετρόχτιστος παραδοσιακός ξενώνας με καταπράσινο κήπο. Διαθέτει 4 δίκλινα και 3 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, AC & TV. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2426049911 & 2426049149.

Ξενοδοχείο Παράδεισος. Στην Αγ. Παρασκευή. Πάνω στον κεντρικό δρόμο. Αποτελείται από 29 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, mini bar, ψυγείο και μπαλκονάκι. Λειτουργούν εστιατόριο, cafe bar & internet corner. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049209 & 2426049551.

Ξενώνας Ράνια. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Αποτελείται από 2 κτήρια. Το ένα διαθέτει διώροφες μεζονέτες με τζάκι και το άλλο άνετα στούντιο σε ένα επίπεδο. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, TV, A/C & κουζίνα. Τηλ. 2426049192, 6972878310 & 6977671902.

Ενοικ. Δωμάτια Σπυριδούλα Λαμπαδάρη. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Υπάρχουν 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Από κάτω λειτουργεί ταβερνάκι. Τηλ. 2426049345 & 2426049802.

Βίλλα Τζώρτζη. Ανάμεσα Αγ. Κυριακή και παραλία Φακίστρα. Παραδοσιακός διώροφος ξενώνας με 5 δωμάτια. Άλλα είναι δίκλινα, άλλα τρίκλινα με κουζίνα και άλλα τετράκλινα με κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Όλα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV και μπάνιο. Όμορφη πέτρινη αυλή με ορτανσίες, πυράκανθους, αρκουδοπούρναρα (γκυ) και ατέλειωτη θέα στο Αιγαίο. Τιμές: από 40 € έως 120 €. Η χρήση του καλοριφέρ χρεώνεται extra 10 € την ημέρα, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη χρήση του κλιματιστικού (A/C) είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι. Τα καυσόξυλα τα φέρνει η κα Κατερίνα με φειδώ. Πρωινό self service με τα υλικά που θα σας φέρουν (π.χ. για διαμονή τριών ατόμων και τριών διανυκτερεύσεων η κα Κατερίνα Πιτυρή μόλις φτάσαμε μας έδωσε 9 φρυγανιές, 9 βουτυράκια, 1 βαζάκι μαρμελάδα, 1 κέικ, 1 χυμό του ενός λίτρου, 9 φακελάκια καφέ και 9 φακελάκια ζάχαρη). Μείναμε εδώ το Μάρτιο του 2009 στο δωμάτιο KAMELIA (στον επάνω όροφο, δίχωρο τρίκλινο, με κουζινάκι και μπαλκονάκι) τρία άτομα προς 80 € με self service πρωινό και στο δωμάτιο AZALEA (στον κάτω όροφο, μεγάλο τετράκλινο διαμέρισμα, με υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία και τζάκι) τέσσερα άτομα προς 100 € με self service πρωινό. Τηλ. 2426049074, 2421048914, 2106846130 & 6932120013.

Ξενοδοχείο Pilio Holiday Club

Ενοικ. Δωμάτια Αλκυόνη. Κοντά στην παραλία Φακίστρα. Υπάρχουν 7 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, καθιστικό, TV, mini bar και μπάνιο. Τηλ. 2426049650, 2426049720 & 2426049334.

Μεζονέτες Βάσω. Στην Αγ. Παρασκευή. Η κάθε μεζονέτα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα, TV και καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2426048992.

Ξενώνας Ξενιώτη. Στους Άγ. Ταξιάρχες. Διαθέτει 4 δωμάτια. Τα 2 είναι δίκλινα, ενώ τα άλλα 2 έχουν και καναπέ για τη φιλοξενία δύο επιπλέον ατόμων. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV και ψυγείο. Υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα και κήπος με ψησταριά. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2426048908 & 6976714307.

Βίλλα Νικολάου. Ανάμεσα Αγ. Παρασκευή και Αγ. Ταξιάρχες. Αποτελείται από 2 κτήρια, εκ των οποίων το ένα (η βίλα 2) είναι ο πρώην ξενώνας Παπαχρήστου. Συνολικά υπάρχουν 16 δωμάτια (6 στη βίλα 1 και 10 στη βίλα 2). Τα δωμάτια της βίλας 2 διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, ψυγείο, wi fi internet και μπαλκονάκι, ενώ  στη βίλα 1 υπάρχουν και 4 σουίτες που έχουν επιπλέον και τζάκι και τζακούζι και NOVA. Το πρωινό σερβίρεται στο κοινόχρηστο καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049165 & 2426049395.

Ξενοδοχείο Τα Δύο Αδέλφια. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Αποτελείται από 8 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο & TV. Δύο δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2426049597 & 6976674101.

Ξενώνας Αγγελική

Ξενώνας Αγγελική. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Υπάρχουν 2 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, A/C, TV & στήλη υδρομασάζ) καθώς και 3 σουίτες (που έχουν επιπλέον και τζάκι και μπαλκονάκι). Τηλ. 2426049120 & 6944610097.

Ξενοδοχείο Aleka's House. Στην Αγ. Παρασκευή. Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού. Διαθέτει 5 δίκλινα, 2 μίνι σουίτες, 1 νυφική σουίτα και 2 διαμερίσματα για οικογένειες. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομο A/C, mini bar, TV, internet και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ ή χαμάμ. Λειτουργεί εστιατόριο και καφέ μπαρ με καθιστικό και τζάκι. Το ξενοδοχείο επιβλέπει η κα Λένα Στεργιοπούλου και το εστιατόριο η μητέρα της Αλέκα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049380.

Ενοικ. Δωμάτια Άδηλον - Φράντζας. Στην Αγ. Κυριακή. Υπάρχουν 6 δωμάτια σε δύο ορόφους. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, TV και κουζίνα, ενώ του επάνω ορόφου έχουν επιπλέον και A/C. Τηλ. 2426049581 & 6973363735.

Ξενώνας Βίλλα Εξοχή. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Διαθέτει 3 δίκλινα (με κεντρική θέρμανση, A/C, TV,  NOVA, mini bar και μπαλκονάκι) καθώς και 3 τρίκλινες σουίτες (που έχουν επιπλέον και τζάκι και τζακούζι). Σερβίρεται πρωινό με τοπικά προϊόντα. Τηλ. 2426049497 & 6974931204.

Ξενοδοχείο 12 Months Luxury Resort. Στην Αγ. Παρασκευή, λίγο ψηλότερα από τον κεντρικό δρόμο. Αποτελείται από 18 διαμερίσματα που διαθέτουν ενδοδαπέδια θέρμανση, A/C, TV, NOVA, Hi Fi Stereo, mini bar & καμπίνα υδρομασάζ. Άλλα είναι δίκλινα (30 m²), άλλα είναι δίχωρες σουίτες (55 m², έχουν επιπλέον καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία και φιλοξενούν έως και 4 άτομα), ένα άλλο είναι τρίκλινο (63 m², ενιαίος χώρος, σαλονάκι, τζάκι κλπ.), ένα άλλο είναι πεντάκλινο (70 m², με 1 ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, κουζίνα, mini bar, μεγάλο σαλόνι, τζάκι, 2 TV & 2 μπάνια με καμπίνα υδρομασάζ) και ένα ακόμη είναι πεντάκλινο (70 m², με 2 ξεχωριστά υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με καμπίνα υδρομασάζ, 2 κουζίνες και σαλόνι με τζάκι). Λειτουργούν καφέ μπαρ, εστιατόριο, κάβα κρασιών, αίθουσα παιχνιδιών, εξωτερική πισίνα, τμήμα spa (με γυμναστήριο, τζακούζι, σάουνα, χαμάμ, αίθουσα yoga, αίθουσα μασάζ κλπ. όλα χρεώνονται extra και απευθύνονται αυστηρώς σε ενήλικες) και γήπεδο τένις με προβολείς (στο οποίο για να παίξεις πληρώνεις extra 20 € το άτομο την ώρα). Ενοικιάζονται ποδήλατα προς 10 € την ώρα. Τοξοβολία 15 € την ώρα. Τιμές δωματίων: από 100 € έως 350 € την ημέρα. Τηλ. 2426048894, 2426048895 & 6975888672.

Ξενοδοχείο 12 Months Luxury Resort

Αρχοντικό Νίκη. Στον Άγ. Στέφανο. Διαθέτει 9 δίκλινα και 3 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, ψυγείο, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Σε κάποια δωμάτια υπάρχει και τζάκι. Τηλ. 2426049143, 6932372209 & 2109016191.

Ξενοδοχείο Αγλαΐδα. Στην Αγ. Κυριακή. Υπάρχουν συνολικά 34 δωμάτια. Άλλα είναι δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, wi fi internet, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και μπαλκονάκι) και άλλα είναι διαμερίσματα δίχωρα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα και διαθέτουν επιπλέον και τζακούζι. Το ξενοδοχείο έχει και άνετη κοινόχρηστη σάλα με τζάκι, καφέ μπαρ και επιτραπέζια παιχνίδια. Το καλοκαίρι λειτουργεί εξωτερική πισίνα. Σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τιμές: δίκλινο από 54 €. Τηλ. 2426049097, 2426049098 & 2109958906.

Ξενώνας Dolphins Studios. Στην Αγ. Παρασκευή. Αποτελείται από 3 διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3 άτομα το καθένα. Όλα διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, καθιστικό, τζάκι, TV και βεράντα με θέα στη θάλασσα. Τηλ. 2426048963.

Αρχοντικό Ίρις. Στην Αγ. Κυριακή. Διαθέτει 14 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και ψυγείο. Τα περισσότερα έχουν και τζάκι. Υπάρχουν και 2 μεγάλες σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, ψυγείο, υδρομασάζ και σάουνα. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2426049370, 2426049125, 6948811262 & 6976983322.

Ξενοδοχείο Ο Χαμένος Μονόκερως. (The Lost Unicorn). Στην Αγ. Παρασκευή, μόλις 30 μ. από τον χιλιόχρονο πλάτανο. Νεοκλασικό του 1890. Ανήκει στην Αγγλίδα κα Clair. Είναι επιπλωμένο και διακοσμημένο σε english country style. Έχει 8 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA και μπάνιο. Τα 6 δωμάτια του πρώτου ορόφου έχουν και μπαλκονάκι, ενώ τα δύο του δευτέρου ορόφου έχουν και A/C. Λειτουργεί εστιατόριο. Υπάρχει και όμορφο καθιστικό με μπαρ, TV, NOVA, βιβλιοθήκη, επιτραπέζια παιχνίδια και δίσκους βινυλίου. Σερβίρεται αγγλικό πρωινό. Τιμές: από 80 € έως 120 €. Λειτουργεί το μεν καλοκαίρι καθημερινώς, το δε χειμώνα μόνο Σαβ/κα και αργίες. Τηλ. 2426049930 & 6979795252.

Ξενώνας Villa Zachos

Ξενώνας Φιλοξενία. Διαθέτει 11 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, ψυγείο, TV και wi fi internet. Σε 3 δωμάτια υπάρχει επιπλέον και τζάκι, ενώ σε άλλα 2 υπάρχει πλήρης κουζίνα. Σερβίρεται πρωινό στο κοινόχρηστο καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2426049392, 2421083298 & 6973665851.

Ξενώνας Villa Zachos. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, σαλονάκι με τζάκι, TV, κουζίνα με τραπεζαρία και μπαλκόνι με θέα. Υπάρχει αίθουσα πρωινού και κοινόχρηστο καθιστικό με wi fi internet. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049184 & 6932258079.

Βίλα Αγιοφίλι. Πρόκειται για μια εξοχική κατοικία 75 m², που ενοικιάζεται ολόκληρη και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4 άτομα. Έχει υπνοδωμάτιο, μπάνιο, καθιστικό, τζάκι, κουζίνα, TV, NOVA, κεντρική θέρμανση και άνετο κήπο. Τηλ. 2109334841.

Ξενοδοχείο Θαλλώ. Στην Αγ. Παρασκευή. Διαθέτει 5 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και ψυγείο. Τα 3 από τα 5 δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία για το πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049314 & 6932396231.

Ενοικ. Δωμάτια Κατερίνα Ρηγοπούλου. Στην Αγ. Παρασκευή. Έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τηλ. 2426049311.

Βίλα Πηλέας & Θέτις (το καθιστικό στο σπίτι "Πηλέας")

Ξενώνας Καστανιές. Στον Άγ. Στέφανο. Πέτρινο παραδοσιακό κτίσμα του 1889, που αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα. Διαθέτει 4 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με A/C, TV, mini bar και μπάνιο. Υπάρχει άνετο κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, βιβλιοθήκη και δισκοθήκη. Λειτουργεί εστιατόριο. Πολύ άσχημη εντύπωση προκαλεί η αναφορά μέσα στο site ότι αφ' ενός επιτρέπονται τα σκυλιά, αφ' ετέρου δε κατά τη διάρκεια του χειμώνα (και μόνο του χειμώνα!) απαγορεύονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών! Τηλ. 2426049135 & 2426049515.

Ξενοδοχείο San Stefano. Στον Άγ. Στέφανο. Αποτελείται από δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV και μπαλκονάκι) καθώς και σουίτες που έχουν επιπλέον και τζάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ και εστιατόριο. Τηλ. 2426049448 & 2426049449.

Ξενώνας Έλλη. Στους Άγ. Ταξιάρχες. Έχει όμορφο κήπο. Μέσα θα βρούμε 3 δωμάτια (με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, wi fi internet και υδρομασάζ) καθώς και 2 σουίτες (που έχουν επιπλέον και κουζινούλα και τζάκι). Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και βιβλιοθήκη. Λειτουργεί εστιατόριο. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2426049278, 2426049233, 2426049234, 6944532958 & 6943294535.

Ενοικ. Δωμάτια Μαριάνα Ρηγοπούλου. Στην Αγ. Κυριακή. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τηλ. 2426049592.

Κατοικία Tsagarada House. Ενοικιάζεται ολόκληρη. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, 2 TV, 2 τζάκια, 1 μπάνιο, 1 WC, A/C, Hi Fi Stereo, wi fi internet, κουζίνα, καθιστικό με σαλόνι (έχει και καναπέ που γίνεται διπλό κρεβάτι), πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρούχων και αυλή με έπιπλα κήπου. Καθαριότητα και αλλαγή σεντονιών και πετσετών δύο φορές την εβδομάδα. Τηλ. 2426049548 & 6945590130.

Ξενώνας Castanea Sativa

Ενοικ. Δωμάτια Γιάννης Γανωτόπουλος. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Τηλ. 2426049852.

Η Βίλα της Κλεοπάτρας. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Διαθέτει 3 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, A/C, TV, NOVA και μπάνιο. Υπάρχει και κοινόχρηστη κουζίνα. Τηλ. 2426049133, 2426049233 & 6976808012.

Ξενώνας Καλλιστώ. Στην Αγ. Παρασκευή. Αποτελείται από 5 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, AC, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τηλ. 2426049648, 6936185131, 6937328141 & 6946290866.

Βίλα Πηλέας & Θέτις. Στον Άγ. Στέφανο. Πρόκειται για δύο πολυτελή ανεξάρτητα σπίτια. Η Θέτις είναι 80 m², έχει αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια (το ένα στη σοφίτα), 3 μπάνια, σαλόνι, 4 TV, NOVA, DVD, CD, wi fi internet, mini bar και υδρομασάζ. Ο Πηλέας είναι 200 m², έχει αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 4 TV (η μία 42"), Home Cinema, DVD, CD, wi fi internet, mini bar, βιβλιοθήκη, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα και αυλή με κληματαριά και barbeque. Τηλ. 2426049244, 2108971881, 6944534854 & 6948178281.

Ξενοδοχείο Πεντανέμι. Στην Αγ. Παρασκευή. Στην κατηφόρα για Μυλοπόταμο. Διαθέτει 10 σουίτες (40 m²) και 1 μεζονέτα (80 m²). Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV, NOVA και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ. Υπάρχει άνετο κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και βιβλιοθήκη, cafe bar, κελάρι κρασιών και εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι. Τηλ. 2426049049.

Ενοικ. Δωμάτια Διακουμής

Ενοικ. Δωμάτια Δημήτρης Γανωτόπουλος. Στους Αγ. Ταξιάρχες. Τηλ. 2426049197.

Ξενοδοχείο Οδός Κενταύρων. (Πρώην ξενοδοχείο Κένταυρος). Στους Αγ. Ταξιάρχες. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2426049900, 2426049233 & 6944532958.

Ξενώνας Φακίστρα. Κοντά στην ομώνυμη παραλία. Υπάρχουν 6 δίκλινα (με κεντρική θέρμανση, TV και ψυγείο) καθώς και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπως επίσης και αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2426049166, 2426049778 & 6979333745.

Ξενοδοχείο Ξενία. Στην Αγ. Παρασκευή. Χτίστηκε το 1955 και κατέστη τότε το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του Πηλίου. Αποτελείται από 46 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Υπάρχει άνετη αίθουσα υποδοχής με τζάκι. Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2426049205, 2426049531 & 2426049176. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Κατοικία Ear Season. Στην Αγ. Παρασκευή. Πρόκειται για μονοκατοικία που ενοικιάζεται ολόκληρη, με το μήνα, με τη σεζόν ή με το χρόνο. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια (το ένα με τζάκι), κουζίνα, μπάνιο, σαλόνι, τζάκι, TV, NOVA και περιποιημένη αυλή με θέα στη θάλασσα. Τηλ. 2421028752 & 6944732719.

Ξενοδοχείο Αγγέλικα

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
Ξενοδοχείο Pilio Holiday Club. Περίπου 4 χλμ. πριν την παραλία. Μεγάλο συγκρότημα αμφιθεατρικά χτισμένο, με ατέλειωτη θέα στο Αιγαίο. Δουλεύει πολύ με πρακτορεία, γκρουπ κλπ. Αποτελείται από 65 δωμάτια (standard ή superior, δίκλινα που γίνονται και τρίκλινα) καθώς και 14 σουίτες με ανεξάρτητο υπνοδωμάτιο. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, mini bar και μπαλκονάκι με θέα στη θάλασσα, ενώ οι σουίτες έχουν επιπλέον και υδρομασάζ. Στο ψηλότερο υψομετρικά σημείο του ξενοδοχείου (εκεί που παρκάρεις το αυτοκίνητο) βρίσκεται το κεντρικό κτήριο της υποδοχής. Στο πάνω επίπεδο λειτουργεί καφέ μπαρ με καθιστικό και τζάκι. Ακριβώς από κάτω λειτουργεί εστιατόριο, ενώ δίπλα του υπάρχει αίθουσα συνεδρίων. Χαμηλά στην πλαγιά λειτουργεί μεγάλη εξωτερική πισίνα. Πρέπει να έχουμε υπ' όψιν ότι για να φτάσουμε στο δωμάτιό μας ίσως χρειαστεί να ανεβοκατεβαίνουμε καθημερινά εκατοντάδες σκαλοπάτια, ιδιαίτερα αν το δωμάτιο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του ξενοδοχείου. Μείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2010 στο δωμάτιο Νο 912 τρία άτομα προς 149 € με ημιδιατροφή (ήταν υποχρεωτική η ημιδιατροφή λόγω Πρωτοχρονιάς). Τηλ. 2426049777 & 2103311240.

Ενοικ. Δωμάτια Διακουμής. Περίπου 1 χλμ. πριν την παραλία. Διαθέτει δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, A/C, TV & κουζίνα) καθώς και 4 τετράκλινα διαμερίσματα (το καθένα με 2 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα και μπαλκόνι). Την καλύτερη θέα στη θάλασσα θα την απολαύσει όποιος ζητήσει το διαμπερές και δροσερό δωμάτιο Νο 7. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049203 & 6939625216.

Ξενοδοχείο Αγγέλικα. Περίπου 2 χλμ. πριν την παραλία. Διαθέτει 7 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, καθιστικό, τάκι, TV, A/C, ψυγείο και μπαλκονάκι. Στο χώρο της υποδοχής θα βρούμε κοινόχρηστο καθιστικό, όπου παρέχεται και wi fi internet. Καλύτερη θέα προς τη θάλασσα έχουν τα δωμάτια Νο 26 & Νο 21. Τιμές: από 50 € έως 70 €. Το πρωινό είναι προαιρετικό και χρεώνεται extra 5 € το άτομο. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049888, 2426049588, 6997400144 & 6974044364.

Ξενώνες Νύμφες. Περίπου 3 χλμ. πριν την παραλία. Στην τοποθεσία Καραβοστασιά. Πρόκειται για 4 μικρά σπίτια (από 38 m² έως 45 m²) και 1 μεγάλο (100 m²). Τα μικρά φιλοξενούν maximum 3 ή 4 ή και 5 άτομα, ενώ το μεγάλο maximum 8 άτομα. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, δωρεάν internet, κουζίνα, μπάνιο, αίθουσα παιχνιδιών & προβολής ταινιών και μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049560, 2104322245, 6936613638 & 6948172140.

Ενοικ. Δωμάτια Απόστολος και Γαρουφαλιά Καλαφάτη. Λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι. Τηλ. 2426049295.

Ξενώνας Φιλύρα

Ξενοδοχείο Διογένης. Περίπου 3 χλμ. πριν την παραλία. Έχει 16 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Τα 12 από τα 16 έχουν επιπλέον και τζάκι. Το ξενοδοχείο διαθέτει κοινόχρηστο καθιστικό και αίθουσα πρωινού. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049519, 2426049611 & 6974957465.

Ενοικ. Δωμάτια Θανάσης Σταματάκης. Τηλ. 2426049558.

Ξενώνας Castanea Sativa. (Πρώην ξενώνας Μαΐστρα). Περίπου 2 χλμ. πριν την παραλία. Υπάρχουν 6 δίκλινα διαμερίσματα (που μπορούν να φιλοξενήσουν και 2 άτομα επιπλέον) καθώς και 2 σουίτες με τζάκι. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, DVD, Hi Fi Stereo, wi fi internet, κουζίνα και μπάνιο με υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό. Λειτουργεί καφέ μπαρ με TV, NOVA, τζάκι και βιβλιοθήκη. Τηλ. 2426049094, 2426049382, 6976576500 & 6938282970.

ΞΟΥΡΙΧΤΙ
Ξενώνας Φιλύρα. Διαθέτει 4 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται το καθιστικό με το τζάκι, το καφέ μπαρ, η αίθουσα πρωινού και η εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι. Τηλ. 2426049101, 2426049315, 2105770136 & 6946680636.

Ξενοδοχείο Φάρος. Μπορούμε να φτάσουμε μπροστά στο ξενοδοχείο με το αυτοκίνητο (μέσω του δρόμου που ξεκινάει από το Ξουρίχτι), αλλά η διαδρομή είναι ακατάλληλη για χαμηλά αυτοκίνητα (περνάνε άνετα τα ψηλά τύπου τζιπ). Άλλη λύση να πάμε στην παραλία Μυλοπόταμος και συγκεκριμένα στο parking μπροστά στην ταβέρνα του Αγγέλικα. Περνάμε με τα πόδια την κοίτη του ρέματος του Μυλοπόταμου και σε 200 μ. φτάσαμε. Διαθέτει 11 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι με θέα στο Αιγαίο. Λειτουργεί εστιατόριο. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και επιτραπέζια παιχνίδια. Τιμές: από 45 € ως 85 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426049994, 6948267386 & 6946897965.

Ενοικ. Δωμάτια Δημοσθένης Καρασταμάτης. Τηλ. 2426049373.

7 σχόλια:

 1. Είμαι από την Τσαγκαράδα και μου φαίνεται από τις πλήρεις καταγραφές. Πολύ καλή δουλειά. Μπράβο σας, και ευχαριστούμε για την προσπάθεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μήπως μετά από τον τόσο κόπο που κάνατε θα ήταν εύκολο να διορθώσετε ένα σημαντικό λάθος; Αναφέρομαι στο Εργαστήρι Τέχνης EROTERRA. ΔΕΝ είναι "κατάστημα", αλλά ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ! Παρακαλώ διορθώστε το.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΡΩΙΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΞΕΝΩΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΙΑΤΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ zetaki zeta:

  Στον ξενώνα Αμανίτα, στο ξενοδοχείο Aleka's House και στο ξενοδοχείο Αγγέλικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σας ευχαστιστώ πολύ για τον πλήρη οδηγό που έχετε φτιάξει, τον συμβουλευτίκαμε καθόλη τη διαμονή μας στη φανταστική Τσαγκαράδα.
  Θα ήθελα να κάνω μόνο μια παρατήριση:
  Πήγαμε στη ταβέρνα "Οι Γεύσεις του Αποστόλη". Το φαγητό ήταν επιοικός απαράδεκτο, ξαναζεσταμένο, πολύ κακής ποιότητας και πληρώσαμε 20e το άτομο.
  Αντιθέτος φάγαμε στο Εστιατόριο "Δειπνοσοφιστής" όπου όλα ήταν υπέροχα με το ίδιο κόστος!

  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Maria Karydi:

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να μας καταθέσετε την εμπειρία σας και στο θέμα της διαμονής. Σε ποιο ξενοδοχείο μείνατε, σε ποιο δωμάτιο, πόσο πληρώσατε κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ξερει κανεις πως μπορω να παω απο Βόλο στο Μούρεσι με ΜΜΜ? Δυστυχως δεν εχουμε αμαξι, ελπιζω να πηγαινει λεωφορειο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".