Δεσποτικό Ιωαννίνων

Το ρέμα της Γερομήτσιανης, που χύνεται στον ποταμό Καλαμά (Θύαμι)

Φεύγουμε από τα Γιάννενα και παίρνουμε την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Αυτόν το δρόμο χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να κατευθυνθούν προς Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα, μέχρι που ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός, ένα μεγάλο έργο που έχει μειώσει το χρόνο του ταξιδιού στο μισό (από την παλιά εθνική οδό Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα 93 χλμ. σε 1 ώρα και 25 λεπτά, ενώ από την Εγνατία Οδό Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα 80 χλμ. σε 40 λεπτά).

Συμπληρώνοντας 26 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων αφήνουμε το δρόμο που συνεχίζει προς Ηγουμενίτσα και στρίβουμε δεξιά προς Δεσποτικό, όπως γράφουν και οι ταμπέλες. Μόλις 100 μ. μετά τη στροφή θα περάσουμε με γέφυρα πάνω από τον ποταμό Καλαμά.

Στα 800 μ. μετά τη γέφυρα υπάρχει ένας δρόμος που φεύγει δεξιά, κινείται για 2 χλμ. παράλληλα με το ρέμα της Γερομήτσιανης και μας βγάζει σε τοπίο με οργιώδη βλάστηση, αμέτρητες πηγές με τρεχούμενα πεντακάθαρα νερά, έναν παραδοσιακό πέτρινο νερόμυλο (σε πλήρη λειτουργία), ένα μαντάνι (νεροτριβή) όπου οι ντόπιοι πλένουν απολύτως οικολογικά (χωρίς απορρυπαντικά) κιλίμια, φλοκάτες και βελέντζες, καθώς και ένα μεγάλο ιχθυοτροφείο πέστροφας. Η τοποθεσία αποτελεί ιδεώδες σημείο για εκδρομούλα από τα Γιάννενα. Αγοράζεις τις φρεσκότατες πέστροφες της αρεσκείας σου και τις ψήνεις αμέσως επί τόπου κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια (προσέχοντας βέβαια να ψηθούν μόνο οι πέστροφες, όχι και το δάσος μαζί!).

Παραδοσιακή πέτρινη βρύση στην κεντρική πλατεία του Δεσποτικού

Από το ιχθυοτροφείο έχουμε 2 επιλογές: είτε συνεχίζουμε την ανηφόρα για ακόμη 4 χλμ. μέχρι το Δεσποτικό, είτε επιστρέφουμε στον κύριο δρόμο (2 χλμ. πίσω) και στρίβουμε δεξιά για ακόμη 5 χλμ. μέχρι το Δεσποτικό (αυτός ο δρόμος είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση, λιγάκι πιο φαρδύς από τον άλλο που πάει στο χωριό μέσω του ιχθυοτροφείου).

Το Δεσποτικό είναι χτισμένο στα 540 μ. υψόμετρο, στις νότιες απολήξεις του όρους Κασιδιάρης. Το χωριό μέχρι και το 1926 λεγόταν Κρετσούνιστα. Μέχρι πρότινος υπαγόταν στο Δήμο Μολοσσών, τώρα πια όμως αυτός έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Ζίτσας, που έχει έδρα την Ελεούσα αλλά οφείλει το όνομά του στην πανέμορφη Ζίτσα, χωριό πασίγνωστο στο πανελλήνιο για το αρωματικό ημιαφρώδες κρασί του. Σήμερα στο Δεσποτικό διαβιούν μόνιμα περίπου 70 κάτοικοι.

Θα επισκεφθούμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, όπου εκτίθενται τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, αγροτικά εργαλεία, παλαιά νομίσματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και θαλάσσια απολιθώματα! Αξίζει επίσης να περπατήσουμε σε κάθε γωνιά του χωριού για να ανακαλύψουμε άφθονους ναούς, ιστορικά βυζαντινά εκκλησάκια καθώς και πολλές πέτρινες παραδοσιακές βρύσες.

ΦΑΓΗΤΟ

Λαχανίδα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Διαμάντι

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Διαμάντι. Απολαύσαμε λαγό στιφάδο, αρνάκι στη γάστρα με δεντρολίβανο και πατατούλες, μπιφτέκι γεμιστό με γαρνιτούρα πουρέ και λάχανο και καρότο, πίτα χωριάτικη με λάπατα, κεφαλογραβιέρα Δωδώνης σαγανάκι, γλυκύτατη σαλάτα λαχανίδα, τζατζίκι άψογο (που είχε και άνιθο, όχι όπως του εμπορίου...), ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο και δροσερό λευκό ημιαφρώδες κρασάκι από τη Ζίτσα. Τιμές σχετικά ανεβασμένες. Τηλ. 2658051220, 6977270041, 6946944549, 6974907814 & 2294066328.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Διαμάντι

Ξενοδοχείο Διαμάντι. Παραδοσιακό πέτρινο κτήριο που διαθέτει 12 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και τηλεόραση. Στο ξενοδοχείο επίσης λειτουργεί εστιατόριο καθώς και τμήμα spa με τζακούζι (υδρομασάζ), σάουνα και χαμάμ. Ενοικιάζονται ποδήλατα βουνού (mountain bikes). Δείτε και εδώ. Τηλ. 2658051220, 6977270041, 6946944549, 6974907814 & 2294066328.

Ξενώνας Πολιτιστικού Συλλόγου. Στην κεντρική πλατεία. Πρόκειται για ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο, σαλοκουζίνα και μπάνιο. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4 άτομα. Τηλ. 2658051485 & 6942639552.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".