Ζαγορά

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
Παραδοσιακό αρχοντικό στη Ζαγορά
(φωτ. Μιχάλης Καλαφάτας)

Φεύγουμε από το Βόλο και παίρνουμε το δρόμο που ανηφορίζει για το Πήλιο και περνάει από την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα και τα Χάνια. Μόλις περάσουμε τα Χάνια, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε ανάμεσα από οξιές, έχοντας συχνά θέα προς το Αιγαίο και τη Χαλκιδική. Ακριβώς 14 χλμ. μετά τα Χάνια φτάνουμε στη θέση "Καράβωμα", όπου βρίσκεται σημαντική διασταύρωση: αριστερά πάει για τη Ζαγορά, το Πουρί και το Χορευτό, ενώ δεξιά πάει για τη Μακρυρράχη, το Ανήλιο, τον Κισσό, το Μούρεσι και την Τσαγκαράδα. Στρίβουμε λοιπόν αριστερά και σε 5 ακόμη χλμ. φτάνουμε στη Ζαγορά.

Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό του κυρίως ορεινού όγκου του Πηλίου. Έχει μόνιμο πληθυσμό 2.000 κατοίκων και υψόμετρο από 440 μ. έως και 540 μ. Η κεντρική πλατεία Αγ. Γεωργίου έχει 493 μ. υψόμετρο. Η απόσταση Βόλος - Ζαγορά είναι 44 χλμ. Το τοπωνύμιο Ζαγορά είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει τον τόπο "πίσω από το βουνό". Μέχρι και το 2010 εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Ζαγοράς, από το 2011 όμως, με το σχέδιο Καλλικράτης, εδώ εδρεύει ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου.

Η Ζαγορά έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα χωριά του Πηλίου. Αρχικά αναπτύχθηκε γύρω από τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην ομώνυμη γειτονιά. Επί τουρκοκρατίας στη Ζαγορά ήκμασαν η υφαντουργία, η μεταξουργία και η εμποροβιοτεχνία. Οι Ζαγοριανοί γρήγορα απέκτησαν καράβια και άρχισαν να ξενιτεύονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά και τον Εύξεινο Πόντο, εξασκώντας το εμπόριο με μεγάλη επιτυχία. Πολλοί από αυτούς έκαναν τεράστια περιουσία και ακολούθως διέθεσαν μεγάλα ποσά για τη γενέτειρά τους. Άξια τέκνα της Ζαγοράς θεωρούνται επιγραμματικά ο ναύαρχος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Νικόλαος Κρήτσκης, ο οικουμενικός πατριάρχης Καλλίνικος Δ΄, ο ευεργέτης Ιωάννης Πρίγκος (ιδρυτής του Ελληνομουσείου), ο ευεργέτης Αλέξανδρος Πάντος (ιδρυτής της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών), ο ευεργέτης Δημήτρης Πολυμέρης (ιδρυτής του Πολυμέρειου Λυκείου), ο ευεργέτης Ιωάννης Κασσαβέτης (ιδρυτής του Παρθεναγωγείου), ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Προκόπιος, οι αδελφοί Βόλτου (που κατασκεύασαν το υδραγωγείο), ο Κίμων Πανταζόπουλος (που έχτισε τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη), οι αδελφοί Λαπάτη (που δώρισαν πολλά βιβλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη) κ.ά.

Το Δημαρχείο Ζαγοράς

Η Ζαγορά είναι χωρισμένη σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες: τον Άγ. Γεώργιο (γύρω από τον ομώνυμο ναό), την Αγ. Κυριακή (γύρω από την ομώνυμη εκκλησία), τη Σωτήρα (γύρω από το ναό της Μεταμορφώσεως) και την Περαχώρα (γύρω από το ναό της Αγ. Παρασκευής). Αξιοθέατα αποτελούν όλοι αυτοί οι ναοί, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Ελληνομουσείο (σχολή στην οποία σπούδασαν ο Ρήγας Φεραίος, ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Φίλιππος Ιωάννου κ.ά.), πολλές περίτεχνες βρύσες και αμέτρητα παραδοσιακά αρχοντικά.

Ύστερα από την περιήγησή μας, σίγουρα θα ξαποστάσουμε στην απλόχωρη πλατεία του Αγ. Γεωργίου, με τα τεράστια πλατάνια, τα καφενεδάκια, τα ζαχαροπλαστεία και τα ταβερνάκια. Σε μια γωνιά μάλιστα αυτής της πλατείας λειτουργεί και το κατάστημα του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι, στο οποίο θα βρούμε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, χειροποίητα λικεράκια, χωριάτικες πίτες, αποξηραμένα βότανα, φυτικά καλλυντικά και διάφορα κομψά σουβενίρ.

Η Ζαγορά σήμερα διαθέτει όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες: Δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, Αγρονομείο, Δασαρχείο, Αστυνομία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, νηπιαγωγεία, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, Υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο, αγροτικό συνεταιρισμό, γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισμό, τράπεζες, βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων, πρακτορείο ημερήσιου και περιοδικού τύπου, εμπορικά καταστήματα, καφενεία, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ένα καλό κίνητρο για να κανονίσουμε τη διαμονή μας στη Ζαγορά, αποτελεί και το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στον Κισσό, στη Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα. Περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, προβολές ντοκυμαντέρ κλπ.

ΜΗΛΑ ZAGORIN

Τα περίφημα μήλα Ζαγορίν της ποικιλίας starking delicious

Η κυριότερη όμως πηγή πλούτου για τους κατοίκους της Ζαγοράς δεν είναι ο τουρισμός, αλλά τα μήλα! Ναι, τα κόκκινα ζουμερά μήλα στάρκιν, που έχουν κατακλύσει όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη!

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο πρώτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, ήδη από το 1916, έχει στις τάξεις του περισσότερα από 1.000 εγγεγραμμένα μέλη και απασχολεί και άλλους τόσους συγγενείς τους. Ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει, συσκευάζει, συντηρεί και διακινεί το 98% των μήλων της περιοχής. Από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, ξεχωρίζουν τα κόκκινα μήλα στάρκιν με το εμπορικό σήμα "zagorin". Η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 15.000 τόνους. Από τα μήλα αυτά το 60% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το 40% εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.

Επίσης διακινούνται και όλα τα άλλα φρούτα που καλλιεργούνται στην περιοχή, όπως π.χ. τα μήλα golden, τα μήλα royal gala, τα φυρίκια, τα αχλάδια, τα κάστανα, τα ακτινίδια, τα κεράσια, οι ελιές κλπ. Και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό...

Με έδρα τη Ζαγορά μπορούμε να εξορμήσουμε στα πέριξ: στα 5 χλμ. βρίσκεται το χωριό Πουρί (το βορειότερο του Πηλίου), ενώ άλλος δρόμος κατηφορίζει σε 7 χλμ. στο παραθαλάσσιο Χορευτό, το οποίο το μεν καλοκαίρι σφύζει από ζωή, το δε χειμώνα μετατρέπεται σε χωριό - φάντασμα, αφού νεκρώνουν σχεδόν τα πάντα.

ΦΑΓΗΤΟ

Ταραμοσαλάτα στον Πέτρο

Εστιατόριο - Ουζερί Ο Πέτρος. Στην πλατεία Αγ. Γεωργίου. Μοσχαράκι κοκκινιστό, κόκορας κρασάτος, κουνέλι στιφάδο, λουκάνικο χωριάτικο και αμέτρητοι μεζέδες με τσίπουρο Τυρνάβου. Τηλ. 2426023666, 2426023103 & 6944361706.

Ταβέρνα - Εστιατόριο Ο Κυριαζής. Κι αυτή στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, αλλά στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού (έχει μπαλκόνι με θέα στην πλατεία). Φασολάδα, σπεντζοφάι, πρασοκεφτέδες, χοιρινό λεμονάτο, αρνάκι φρικασέ κλπ. Τηλ. 2426022993.

Ταβέρνα Μεϊντάνι. Κατσικάκι σούβλας, κοκορέτσι, γίδα βραστή, βετούλι με φασολάκια, τράγος κοκκινιστός, κοτόπουλο με μπάμιες, μαραθοτηγανίτες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χοιρινό στο φούρνο με μανιτάρια κλπ. Τηλ. 2426022626.

Ταβέρνα Ο Βενιζέλος. Στην πλατεία της Αγ. Κυριακής. Παϊδάκια στα κάρβουνα, σουβλάκι χειροποίητο, μπιφτεκάκια με πάπρικα, μπριζόλες ζουμερές, φρέσκιες τηγανητές πατάτες και όλες οι σαλάτες της εποχής.

Ταβέρνα Ο Πατής. Στη γειτονιά της Αγ. Κυριακής, δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα. Σπεντζοφάι, μουσακάς, παπουτσάκια, μανιτάρια γεμιστά, μοσχαράκι νουά με σάλτσα μπεαρνέζ, αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, κεμπάπ κλπ. Τηλ. 2426022202.

Ταβέρνα Δήμητρα. Στη συνοικία της Αγ. Παρασκευής. Πιπερόπιτα, ντολμαδάκια με κιμά, χοιρινό πρασοσέλινο, μπαρμπουνοφάσουλα, σπεντζοφάι, αγριογούρουνο κρασάτο, πηχτή, ανιθοσαλάτα, αρνάκι γιουβέτσι κλπ. Τηλ. 2426022203.

Ταβέρνα Ο Ασίκης. Στην Αγ. Παρασκευή. Σπεντζοφάι, λαχανοντολμάδες, κόκορας με μακαρόνια, τυροκουλούρα πηλιορείτικη, μπακαλιάρος σκορδαλιά, καλαμαράκια, μπιφτέκι στα κάρβουνα, παϊδάκια κλπ. Τηλ. 2426023470.

Καφέ μπαρ - ιταλικό εστιατόριο "Αναμέλλα". Πίτσα με προσούτο και μοτσαρέλα, σπαγγέτι αλά πουτανέσκα, τορτελίνια αλά καρμπονάρα, σκαλοπίνια με κρέμα γάλακτος κλπ. Τηλ. 2426023880 & 6944798307.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αρχοντικό Πρίγκου

Ξενώνας Θεάρεστον. Συνδυάζει την παράδοση με την πολυτέλεια. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, wi fi internet, κουζίνα με mini bar και μπαλκονάκι με θέα. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό, όπου σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Θα βρούμε ακόμη cafe bar, εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι, jacuzzi, σάουνα και barbeque στον κήπο. Τηλ. 2426022422, 6942407843 & 6942432749.

Αρχοντικό Πρίγκου. Παραδοσιακός ξενώνας που ενοικιάζεται ολόκληρος. Διαθέτει 2 δίκλινα, 1 τρίκλινο με υδρομασάζ & A/C, καθώς και 1 δίχωρη τετράκλινη σουίτα. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, TV & wi fi internet. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, κουζίνα, μπάνιο και WC. Στον κήπο θα βρούμε και εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι. Ελάχιστη διαμονή 2 νύχτες το χειμώνα και 3 το καλοκαίρι. Τιμές: από 350 € έως 550 € την ημέρα, ανάλογα τη σεζόν. Τηλ. 2426023627 & 6974650280.

Ξενοδοχείο Χαραυγή. Διαθέτει 10 δωμάτια (δίκλινα και τρίκλινα), όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar & wi fi internet. Τηλ. 2426022550 & 6977275723.

Magda Studios. Η μονάδα αποτελείται από 4 δίκλινα (από τα οποία τα 2 μπορούν να γίνουν και τρίκλινα) καθώς και 2 στούντιο με κουζίνα, σαλονάκι και τζάκι. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, ψυγείο & TV. Τηλ. 2426022731 & 6976115280.

Αρχοντικό Στάμου. Χτίστηκε πριν 200 χρόνια από την οικογένεια Πάντου και τώρα έχει μετατραπεί σε πέτρινο παραδοσιακό ξενώνα. Υπάρχουν 6 δίκλινα, 1 δίχωρη τρίκλινη σουίτα και 2 δίχωρες τετράκλινες σουίτες. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, wi fi internet και ψυγειάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται η αίθουσα παιχνιδιών (με επιτραπέζια, TV 42" & DVD) και το καφέ μπαρ - ιταλικό εστιατόριο "Αναμέλλα". Δείτε και εδώ. Τηλ. 2426023880 & 6944798307.

Μεζονέτες Νεφέλη. Πρόκειται για 3 διώροφες μεζονέτες. Η κάθε μία έχει στο ισόγειο καθιστικό με σαλόνι, τζάκι και κουζίνα. Ανεβαίνοντας από την εσωτερική σκάλα φτάνουμε στον επάνω όροφο, όπου θα βρούμε 2 δίκλινα και 1 μπάνιο. Τηλ. 2426022233, 2102322951 & 6977891725.

Ξενώνας Θεάρεστον

Ξενοδοχείο Ανάσα. Είναι τριώροφο και διαθέτει 10 δωμάτια, TV, ψυγείο, wi fi internet και μπαλκόνι με θέα. Τηλ. 2426300360, 2426022564 & 6999922564.

Muses country house. Όμορφος ξενώνας καλόγουστα διακοσμημένος. Αποτελείται από 4 δωμάτια, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και TV. Στο ισόγειο βρίσκεται καθιστικό με bar, τζάκι, βιβλία, ταινίες και επιτραπέζια παιχνίδια. Τηλ. 6939239540.

Studios Φώφη. Υπάρχουν 2 στούντιο με κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και TV. Τηλ. 2426023384 & 6944433879.

Ξενώνας Ρούσης. Διαθέτει 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και μπαλκονάκι με θέα στη θάλασσα. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον και κουζινάκι και A/C. Υπάρχει ακόμη κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία για το πρωινό. Τηλ. 2426023407, 2426022716 & 6974099078.

Ξενοδοχείο Ζαγορά. Αποτελείται από 2 κτήρια, στα οποία κατανέμονται συνολικά 15 διαμερίσματα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, δωρεάν ξύλα, TV, A/C, mini bar, wi fi internet, κουζίνα και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Λειτουργεί καφέ μπαρ, αίθουσα πρωινού και internet corner. Τηλ. 2426022062 & 6947828545.

Αρχοντικό Αμαλία. Πρόκειται για 2 κτήρια. Το "Κλειώ" ενοικιάζεται ολόκληρο και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα. Στον κάτω όροφο διαθέτει κουζίνα, καθιστικό, ένα μπάνιο και πλυντήριο ρούχων, ενώ στον επάνω όροφο υπάρχουν 3 δίκλινα (τα 2 με μπαλκονάκι). Το σπίτι έχει αυτόνομη θέρμανση, TV, DVD, επιτραπέζια παιχνίδια και δωρεάν internet. Το "Ναϊάς" είναι κι αυτό διώροφο. Στον κάθε όροφο υπάρχει και από μία ανεξάρτητη γκαρσονιέρα. Κάτω δίχωρη τρίκλινη με κουζίνα και αυλή. Πάνω δίκλινη με κουζίνα και βεράντα. Και οι 2 γκαρσονιέρες έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, DVD, επιτραπέζια παιχνίδια και δωρεάν internet. Τηλ. 2426022232, 2392071913 & 6972711425.

Ξενώνας Στεφανία

Ξενώνας Καπανιάρης. Διαθέτει 5 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar & wi fi internet. Κάποια δωμάτια έχουν και κουζινούλα. Τηλ. 2426022280, 6973242670 & 6973053170.

Ενοικ. Δωμάτια Μαρίκα Βλάχου. Διώροφο συγκρότημα. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι με θέα στη θάλασσα, ενώ αυτά του επάνω ορόφου έχουν και A/C. Τηλ. 2426022153.

Studios Βικτώρια Δίπλα. Διαθέτουν σαλονάκι, κουζινούλα, TV και κρεβάτι στο πατάρι. Κάποια έχουν και τζάκι. Τηλ. 2426022440 & 6948001865.

Ξενώνας Στεφανία. Υπάρχουν 5 δωμάτια των 30 m², όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, κουζίνα, ψυγείο και βεράντα με μπάρμπεκιου. Τηλ. 2426023666, 2426023103 & 6944361706.

Αρχοντικό Δρακοπούλου. Χτίστηκε το 1906, αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας, υπό την ευθύνη του γυναικείου αγροτουριστικού συνεταιρισμού Ζαγοράς. Διαθέτει 5 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, μπάνιο & TV), μικρό καθιστικό με τζάκι και αίθουσα πρωινού με τραπεζαρία, όπου σερβίρονται και γεύματα κατόπιν παραγγελίας. Τιμές: από 55 € έως 85 €. Τηλ. 2426023566 & 2426023460.

Ξενώνας 4 Εποχές. Αποτελείται από 3 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 δίχωρη πεντάκλινη σουίτα. Υπάρχουν επίσης 2 κοινόχρηστα καθιστικά και χώρος υποδοχής με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζινάκι και TV, ενώ το τρίκλινο έχει επιπλέον και υδρομασάζ. Τηλ. 2426022164 & 2426023018.

Muses country house

Ξενώνας Φιλύρα. Προσφέρει διαμονή σε 4 studio με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και μπαλκονάκι. Τηλ. 2426022983 & 2426023419.

Αρχοντικό Γκαγιάννη. Αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό του 1770 με περιποιημένους ολάνθιστους κήπους. Διαθέτει μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση & TV. Κάποια δωμάτια έχουν και A/C. Υπάρχουν κοινόχρηστα καθιστικά σε κάθε όροφο. Το πρωινό σερβίρεται το μεν χειμώνα στην τραπεζαρία του ισογείου, δίπλα στο τζάκι, το δε καλοκαίρι στον κήπο. Τηλ. 2426023391 & 6944613917.

Ενοικ. Δωμάτια Ιωάννα Παπαγιαννοπούλου. Πρόκειται για 7 διαμερισματάκια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV και μπαλκόνι. Τηλ. 2426022888 & 2426022540.

Ξενώνας Βέρα. Υπάρχουν 4 δίκλινα και 1 τετράκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, ψυγείο & TV, ενώ αυτά του επάνω ορόφου έχουν και τζάκι. Τηλ. 2426023120, 2426023548, 6946904810 & 6947378758.

Ενοικ. Δωμάτια Το Πήλιον. Στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, πάνω από το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο. Τηλ. 2426022583.

Ενοικ. Δωμάτια Αντώνης Τάσιος. Τηλ. 2426023038 & 6946524108.

Ξενώνας Καπανιάρης

Ενοικ. Δωμάτια Ελένη Χαλκιά. Υπάρχουν 6 δωμάτια. Τηλ. 2426022159.

Ενοικ. Δωμάτια Άννα Κάλλιου. Τηλ. 2426022549.

Ενοικ. Δωμάτια Δημήτρης Καραγεωργίου. Τηλ. 2426022858.

Ενοικ. Δωμάτια Ελευθερία Παπαθεοδοσίου. Τηλ. 2426022697.

Ενοικ. Δωμάτια Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου. Τηλ. 2426022518.

Ενοικ. Δωμάτια Στέφανος Τάσιος. Τηλ. 2426022927.

3 σχόλια:

 1. Κατι για Αγριά να λέγαμε; Μηπως ξέρεις πόσους κατοίκους έχει άραγε; Μάθε πρώτα και μετά γράψε χ.................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό του ----> κυρίως ορεινού όγκου <----- του Πηλίου."
   Από πότε είναι η Αγριά στο κυρίως ορεινό όγκο του Πηλίου;;;

   Διαγραφή
  2. τι έχει η Αγριά ?

   Διαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".