Μαρώνεια

ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Μαρώνεια: Αρχοντικό Ταβανιώτη

Για να φτάσουμε στη Μαρώνεια υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι ο παλιός επαρχιακός που ξεκινάει από την Κομοτηνή και συνεχίζει νότια, προς Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Μαρώνεια, παραλία Πλατανίτη και λιμανάκι Αγ. Χαραλάμπους. Η απόσταση Κομοτηνή - Μαρώνεια είναι 30 χλμ. Όσοι όμως έρχονται από μακριά (π.χ. από Θεσσαλονίκη) σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν την Εγνατία Οδό, οπότε πρέπει να περάσουν την Κομοτηνή και να βγουν από τον κόμβο 38Α με ένδειξη Διώνη και Μαρώνεια. Από την έξοδο αυτή η Μαρώνεια απέχει 14 χλμ., τα οποία θέλουν λίγο προσοχή καθώς ο δρόμος αυτός δεν επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες, αφ' ενός διότι είναι σχετικά στενός και αφ' ετέρου διότι έχει αρκετές στροφές.

Η Μαρώνεια είναι ο μόνος οικισμός που έχει χαρακτηρισθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως παραδοσιακός, όχι μόνο στο Ν. Ροδόπης αλλά σε ολόκληρη τη Θράκη. Φυσικά θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει το ίδιο και με την παλιά πόλη της Ξάνθης! Τέλος πάντων, η Μαρώνεια σήμερα διατηρεί πληθυσμό περίπου 500 μονίμων κατοίκων. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Ίσμαρος, στα 200 μ. υψόμετρο, με θέα το Θρακικό Πέλαγος, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Μέχρι και το 2010 υπαγόταν στο Δήμο Μαρωνείας, τώρα πια όμως με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στο νεοσύστατο Δήμο Μαρωνείας - Σαπών

Θα σεργιανίσουμε στα σοκάκια ανακαλύπτοντας ότι σώζονται σε καλή κατάσταση πολλά πέτρινα αρχοντικά του 19ου αι. Ένα από αυτά, το αρχοντικό Ταβανιώτη, έχει αποκατασταθεί από την Πολιτεία  και μετατράπηκε σε μουσείο, με σκοπό να φιλοξενήσει τη μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων "Η Μαρώνεια και ο Ίσμαρος από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια".

Ύστερα θα κατεβούμε στην πλατεία για ένα καφεδάκι κάτω από τα βαθύσκιωτα αιωνόβια πλατάνια. Εκεί μάλλον θα καθίσουμε και το βραδάκι διότι εκτός από τα καφενεία απλώνουν τα τραπεζάκια τους και δυο τρεις παραδοσιακές ταβέρνες με μερακλίδικες σούβλες!

Στη συνέχεια θα βγούμε από το χωριό και θα πάρουμε το δρόμο που σε 4 χλμ. οδηγεί στη θάλασσα και συγκεκριμένα στο λιμανάκι του Αγ. Χαραλάμπους. Συμπληρώνοντας 2 χλμ. από τη Μαρώνεια θα βρούμε τις σχετικές πινακίδες που μας κατευθύνουν προς την Αρχαία Μαρώνεια. Πρόκειται για τη σπουδαιότερη πόλη της Αρχαίας Θράκης. Σύμφωνα με τη μυθολογία ιδρυτής της φέρεται ο Μάρωνας, ιερέας του Απόλλωνα και του Διονύσου. Τα ερείπια του αρχαιολογικού χώρου καταλαμβάνουν μία τεράστια έκταση. Η πόλη διέθετε τείχη, ιερά, λουτρά, λιμάνι, θέατρο 5.000 θέσεων, αγορά, σπίτια με ψηφιδωτά δάπεδα και διάφορα βοηθητικά κτίσματα. Το καλοκαίρι στο καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο διεξάγεται το Φεστιβάλ Μαρώνειας - Σαπών.  

Θα καταλήξουμε στο επίνειο της Μαρώνειας, το λιμανάκι του Αγ. Χαραλάμπους, όπου κάθε πρωινό οι ντόπιοι ψαράδες βγάζουν άφθονο φρέσκο ψάρι.

Ηλιοβασίλεμα στη Μαρώνεια με φόντο τη Θάσο

Φεύγουμε από τον Άγ. Χαράλαμπο και πάμε να κάνουμε ένα μικρό κύκλο: θα πάρουμε τον παραθαλάσσιο δρόμο που διατρέχει όλο το μήκος της απέραντης παραλίας του Ν. Ροδόπης και ύστερα θα επιστρέψουμε από άλλο δρόμο, που κινείται λίγο πιο μέσα από την παραλία, ελαφρώς ψηλότερα από τη θάλασσα και προσφέρει εξίσου ωραία θέα στο πέλαγος.

Πρώτη στάση στον οικισμό Πλατανίτης. Διαθέτει δύο ξενοδοχεία, μερικές ταβέρνες και μια ήσυχη και απλόχωρη αμμουδερή παραλία. Παρακάτω περνάμε τον παραθεριστικό οικισμό Αλκυόνη και στη συνέχεια φτάνουμε στο Κρυονέρι, το οποίο είναι το επίνειο του χωριού Προσκυνητές. Στο Κρυονέρι θα βρούμε το beach bar AQUA, με γκαζόν, ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ λίγο πιο πίσω βρίσκεται το πεντακάθαρο camping Κρυονέρι. Ακολουθεί ο παραθεριστικός οικισμός του Προφήτη Ηλία.

Έπειτα περνάμε το λιλιπούτειο λιμανάκι του Ίμερου και μετά ο δρόμος κατευθύνεται στο χωριό Ίμερος, το οποίο απέχει 2 χλμ. από τη θάλασσα. Στο χωριό αυτό λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας. Όσοι τυχεροί βρεθούν στον Ίμερο ανήμερα της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) θα πάρουν μέρος στη "Γιορτή Σαρδέλας". Άφθονες ψητές σαρδέλες μοιράζονται δωρεάν σε όλο τον κόσμο και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στήνεται ένα λαϊκό γλέντι. Δίπλα από το χωριό κυλάει ο ποταμός Λίσσος. Ακριβώς πίσω από το ποτάμι εκτείνεται ο "Βιότοπος Ιμέρου", μία αχανής ημιβαλτώδης έκταση, που περιλαμβάνει 5 υγρότοπους διεθνούς σημασίας. Κατ' αρχήν να αναφέρουμε τη λίμνη Ισμαρίδα, στην οποία χύνεται και ο ποταμός Βοσβόζης, ο οποίος περνάει δίπλα από την Κομοτηνή. Υπάρχουν και 4 λιμνοθάλασσες (κατά σειρά από ανατολικά προς τα δυτικά Πτελιά, Αλυκή, Καρατζά και Ξηρολίμνη). Στο βιότοπο έχουν παρατηρηθεί εκατοντάδες είδη πτηνών και γι' αυτόν το λόγο θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας.

Φεύγουμε και από τον Ίμερο και σε 6 χλμ. μπαίνουμε στην Ξυλαγανή. Πρόκειται για μια μεγάλη κωμόπολη, που διαθέτει και ένα πολύ περιποιημένο λαογραφικό μουσείο. Όσοι βρεθούν στην Ξυλαγανή στις 8 Ιανουαρίου θα απολαύσουν από κοντά τη "Γιορτή της Μπάμπως". Να σημειώσουμε τέλος ότι η Ξυλαγανή είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μεταξύ άλλων και του τέως υπουργού Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Από την Ξυλαγανή θα κάνουμε άλλα 6 χλμ. και θα φτάσουμε στο χωριό Προσκυνητές, απ' όπου ένας δρόμος κατεβαίνει δεξιά προς την παραλία. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε ευθεία και σε 6 ακόμη χλμ. θα φτάσουμε στη Μαρώνεια. Να αναφέρουμε επίσης ότι λίγο πριν μπούμε στη Μαρώνεια, υπάρχει ένας στενός χωματόδρομος που φεύγει αριστερά και οδηγεί στο περίφημο σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με το θρύλο εδώ μέσα εγκλωβίστηκε ο Οδυσσέας. Πλησιάζοντας στη Μαρώνεια θα διακρίνουμε εκατέρωθεν του δρόμου αρκετούς μικρούς αμπελώνες. Εκεί καλλιεργείται η τοπική ποικιλία παμίτι, η οποία μας δίνει το ονομαστό τοπικό μαρωνίτικο κρασί "Ίσμαρος". Εκτός από το κρασί η Μαρώνεια είναι γνωστή στους καλοφαγάδες και για το χαλβά της, τον ξακουστό μαρωνίτικο χαλβά!

ΦΑΓΗΤΟ

Σουπιά ψητή στα κάρβουνα στην ψαροταβέρνα Γιάννα και Ρούλα

ΜΑΡΩΝΕΙΑ
Ταβέρνα Λόλα. Στην πλατεία. Κατσικάκι σούβλας, κοκορέτσι, κοτόπουλο σουβλάκι, σνίτσελ χοιρινό, τζιγεροσαρμάδες, μοσχαράκι με μελιτζάνες κλπ. Όλα ήταν επιτυχημένα εκτός από το μπουγιουρντί, το οποίο δυστυχώς περιείχε και gouda. Τηλ. 2533041484.

Ταβέρνα Στράτος. Στην άκρη του χωριού. Όλα τα κρέατα είναι ντόπια και ψήνονται στα κάρβουνα. Τηλ. 2533041281.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ρωξάνη. Μπορείς να παραγγείλεις και από την προηγούμενη ημέρα να σου ετοιμάσουν ό,τι επιθυμείς. Στο τέλος κέρασμα σπιτικός μαρωνίτικος χαλβάς. Τηλ. 2533041391, 2533041591 & 2533021501.

Ταβέρνα Το Αρχοντικό. Τηλ. 2533041447.

Ταβέρνα Τα Βαρελάκια. Τηλ. 2533041410.

ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ίσμαρος. Η κουζίνα του προσφέρει μενού για όλα τα γούστα, υπάρχει όμως πιθανότητα να πέσεις σε καμιά δεξίωση, γάμους βαφτίσια κλπ. Τηλ. 2533061200.

Ταβέρνα Υδρία. Μπροστά στη θάλασσα. Οι περισσότεροι έρχονται για ψάρι και θαλασσινά. Δίπλα ακριβώς λειτουργεί και το ομώνυμο beach bar. Τηλ. 2533061161.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Διώνη. Σερβίρει παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Τηλ. 2533061101 & 2533061102.

Ταβέρνα Γεράσιμος. Τηλ. 2533061065.

ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Ψαροταβέρνα Γιάννα και Ρούλα. Συναγρίδες πελαγίσιες, πετρομπάρμπουνα, φούσκες λεμονάτες, γλώσσες στο τηγάνι, βάτος αχνιστός, καραβίδες σαγανάκι με πικάντικη σάλτσα, σουπιά ψητή στα κάρβουνα, καλαμάρι γεμιστό και τεράστιες σαλάτες. Τιμές λογικές. Τηλ. 2533041205.

ΑΛΚΥΟΝΗ
Ταβέρνα Απέραντο Γαλάζιο. Τηλ. 2533061250.

ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΙΜΕΡΟΥ
Τουριστικό Ιμέρου. Τηλ. 2533022291.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Ίσμαρος

ΜΑΡΩΝΕΙΑ
Ξενοδοχείο Roxani Country House. Στην είσοδο του χωριού, με ωραία θέα στο πέλαγος. Διαθέτει 26 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και θέα στη θάλασσα. Λειτουργούν καφέ μπαρ, εστιατόριο με τζάκι, home cinema 12 θέσεων και 2 εξωτερικές πισίνες, εκ των οποίων η μία παιδική. Τηλεφωνήσαμε στο ξενοδοχείο στις αρχές Ιουνίου 2008 με αποτέλεσμα να κάνουμε κράτηση για τα μέσα Αυγούστου του ιδίου έτους. Δύο μέρες αργότερα στέλνουμε και προκαταβολή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Δυστυχώς λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας, αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε ξανά στα μέσα Ιουλίου (32 μέρες πριν την άφιξη) για να ακυρώσουμε την κράτηση. Ζητάμε από τον ιδιοκτήτη κο Γιώργο Βολουδάκη να κρατήσει τα χρήματα μέχρι να ξεπεράσουμε την περιπέτεια με την υγεία μας για να μπορέσουμε να επισκεφθούμε το ξενοδοχείο. Εκείνος όμως διαφωνεί. "Όχι" λέει, "δώστε μου ένα λογαριασμό και θα σας στείλω πίσω τα χρήματα". Ως εδώ καλά, αλλά από κει και πέρα ο κατά τα άλλα ευγενέστατος κος Βολουδάκης αρχίζει να μας εμπαίζει. Περνούν μέρες, εβδομάδες και μήνες και χρήματα δε σκοπεύει να στείλει. Τηλεφωνούμε ξανά και ξανά, τη μία απουσιάζει, την άλλη είναι άρρωστος, την παράλλη λέει ότι ξεχάστηκε, ύστερα λέει ότι έχασε το χαρτάκι με το λογαριασμό μας κλπ. κλπ. Εμείς επιμένουμε να κρατήσει τα λεφτά (ε δεν ήταν δα και κανένα μυθικό ποσό, μιλάμε για 80 ευρώ), αυτός όμως ανένδοτος: "θα τα στείλω, θα τα στείλω...". Περίπου ένα χρόνο μετά αποφασίζουμε να περάσουμε από τη Μαρώνεια. Μας δίνει ένα άνετο διαμερισματάκι, το οποίο λέει "κανονικά χρεώνεται παραπάνω, αλλά σας χαρίζω τη διαφορά...". Τελικά απεδείχθη γαλαντόμος! Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2009 τρία άτομα στο δωμάτιο Νο 202 προς 80 € με πρωινό. Τηλ. 2533041391, 2533041591 & 2533021501.

Πανσιόν Πετράν. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, δίπλα στο πευκοδάσος. Τηλ. 2533041564.

ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ
Ξενοδοχείο Ίσμαρος. Αποτελείται από μία παλιά πτέρυγα με 18 ανακαινισμένα δωμάτια, δίκλινα ή τρίκλινα (όλα με A/C, TV, NOVA, mini bar και βεράντα), μία καινούργια πτέρυγα με 9 δωμάτια (που συν τοις άλλοις έχουν και τζακούζι) και ένα συγκρότημα με 16 σουίτες - bungalows (το καθένα με 2 δωμάτια, σαλόνι με τζάκι, κουζινούλα, μπάνιο με τζακούζι και αυλή με ατομικό μπάρμπεκιου). Λειτουργούν καφέ μπαρ, εστιατόριο (στο οποίο συχνά γίνονται και δεξιώσεις γάμων), γυμναστήριο, σάουνα και 2 εξωτερικές πισίνες, εκ των οποίων η μία παιδική. Τιμές: από 55 € το μονόκλινο έως 170 € η σουίτα, πάντα με πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2533061200.

Ξενοδοχείο Διώνη. Διαθέτει 18 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα), όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και θέα στη θάλασσα. Κάποια δωμάτια έχουν και κουζίνα. Λειτουργούν καφέ μπαρ και εστιατόριο. Τιμές: δίκλινο από 50 € έως 55 €. Το πρωινό είναι προαιρετικό και χρεώνεται 5 € το άτομο. Τηλ. 2533061101 & 2533061102.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".