Κήποι - Κουκούλι - Δίλοφο

Δίλοφο Ζαγορίου
(φωτ. Σάββας Μαγουλάς)

Πάμε τώρα για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή στα Ζαγοροχώρια. Θα γνωρίσουμε τα χωριά Δίλοφο, Κουκούλι και Κήποι. Όλα βρίσκονται στο κεντρικό Ζαγόρι. Πώς πάμε στα Ζαγοροχώρια; Φεύγουμε από τα Γιάννενα με βόρεια κατεύθυνση, προς αεροδρόμιο και Κόνιτσα. Στα 17 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων περνάμε την Ασφάκα και σε ακόμη 2 χλμ. φτάνουμε στη Μεταμόρφωση (Καρυές). Εκεί που βρίσκεται μία χαρακτηριστική μεταλλική πεζογέφυρα θα πρέπει να αφήσουμε το δρόμο που συνεχίζει για Κόνιτσα και να στρίψουμε δεξιά, όπως δείχνουν και οι πινακίδες για κεντρικό Ζαγόρι. Ακόμη 9 χλμ. και φτάνουμε σε διασταύρωση: δεξιά πάει για τα χωριά Ασπράγγελοι, Ελάτη και Δίκορφο. Συνεχίζουμε αριστερά για ακόμη 2 χλμ. οπότε και βρίσκουμε νέα διασταύρωση: ευθεία (αριστερά) πάει για Βίτσα, Μονοδένδρι, Άνω Πεδινά και Ελαφότοπο, εμείς όμως θα στρίψουμε δεξιά και σε 3 χλμ. θα βρούμε την ταμπελίτσα που δείχνει ότι για Δίλοφο πρέπει να πάμε αριστερά για ακόμη 1 χλμ.

ΔΙΛΟΦΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Το Δίλοφο είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ζαγορίου. Απέχει 33 χλμ. από τα Γιάννενα και ανήκει στο Δήμο Ζαγορίου. Το υψόμετρο στην πλατεία φτάνει τα 880 μ. Στις απογραφές πληθυσμού εμφανίζεται με 20 μόνιμους κατοίκους. Το χωριό μέχρι το 1926 λεγόταν Σωποτσέλι. Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Έχει απαγορευθεί η ανέγερση νέων κτηρίων, στα δε υπάρχοντα επιτρέπεται μόνο η συντήρηση, η αναστήλωση, η αποκατάσταση και η αναπαλαίωση.

Δίλοφο: ένα από τα πιο όμορφα Ζαγοροχώρια

Θα παρκάρουμε υποχρεωτικά στη μικρή αλάνα στην είσοδο του χωριού, διότι μέσα στο Δίλοφο δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Αμέσως μετά το parking θα δούμε στα αριστερά μας το ψηλότερο σπίτι σε ολόκληρο το Ζαγόρι. Πρόκειται για το αρχοντικό Μακρόπουλου, ένα τετραώροφο κτήριο ύψους 14 μέτρων, το οποίο σήμερα ανήκει στην οικογένεια Λουμίδη. Ο Γιώργος Μακρόπουλος ήταν ένας πάμπλουτος έμπορος, παντρεύτηκε όμως μια κοπέλα που καταγόταν από το γειτονικό χωριό Κουκούλι. Σύμφωνα με την παράδοση η νύφη στεναχωρέθηκε που θα έπρεπε να αφήσει το χωριό της για να ζήσει στο Δίλοφο, οπότε ζήτησε από τους μαστόρους να χτίσουν ένα πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί από τον επάνω όροφο ν' αγναντεύει το Κουκούλι.

Το Δίλοφο έγινε ευρύτατα γνωστό μέσα από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς "Άγγιγμα Ψυχής". Είναι ένα χωριό γεμάτο επιβλητικά παραδοσιακά αρχοντικά, χτισμένα με την ντόπια ζαγορίσια λευκή πέτρα και σκεπασμένα με μαύρες σχιστόπλακες. Στο Δίλοφο σώζονται τα πιο καλοδιατηρημένα λιθόστρωτα καλντερίμια από ολόκληρο το Ζαγόρι. Εύκολα θα φτάσουμε στο μεσοχώρι (δηλαδή την πλατεία) με τον τεράστιο πλάτανο και το παλιό καφενεδάκι, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ταβερνούλα.

Όσοι αγαπούν το μέλι και τα προϊόντα μελιού ας αναζητήσουν στο Δίλοφο το Μανώλη Διαμαντόπουλο (τηλ. 6972432812).

ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΝΟΥΤΣΟΥ Ή ΚΟΚΚΟΡΟΥ

Το γεφύρι του Νούτσου ή του Κόκκορου
(φωτ. Θοδωρής Κλιάφας)

Φεύγουμε τώρα από το Δίλοφο. Μόλις βγούμε στον κεντρικό δρόμο στρίβουμε αριστερά. Θα κάνουμε από κει ακόμη 2,5 χλμ. και θα κάνουμε μια στάση. Όλοι σταματούν εκεί! Ειδικά δε αν είναι και κανένα εορταστικό τριήμερο, το στριμωξίδι δεν το γλιτώνεις. Στα δεξιά μας βρίσκεται το πιο πολυφωτογραφημένο από όλα τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου: πρόκειται για το γεφύρι του Νούτσου ή του Κόκκορου. Απέχει μόνο 30 μ. από την άσφαλτο και η πρόσβαση σ' αυτό είναι πανεύκολη. Διατηρείται σε άψογη κατάσταση, είναι μονότοξο, έχει συνολικό μήκος 24 μ. και ύψος 13 μ. Από κάτω κυλάει το Μπαγιώτικο ρέμα. Χτίστηκε το 1750 από το Νούτσο Κοντοδήμο, που καταγόταν από το Βραδέτο. Λέγεται όμως και του Κοκκόρου διότι παλαιότερα δίπλα στο γεφύρι λειτουργούσε ένας νερόμυλος, του οποίου ιδιοκτήτης ήταν ο Γιαννάκης Κόκκορος από το Κουκούλι. Κοιτάζοντας από το δρόμο προς το γεφύρι θα παρατηρήσουμε στα αριστερά μας έναν τεράστιο βράχο, στον οποίο πολύ συχνά σκαρφαλώνουν με σχοινιά όσοι αγαπούν την αναρρίχηση. Να πούμε τέλος ότι στο γεφύρι αυτό πριν μερικά χρόνια έγιναν γυρίσματα για τηλεοπτικό σποτ που διαφήμιζε ένα μοντέλο γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Συνεχίζουμε. Μόλις 600 μ. μετά το γεφύρι του Νούτσου θα βρεθούμε σε διασταύρωση: αριστερά πάει για Κουκούλι, ΚαπέσοβοΒραδέτο, Τσεπέλοβο, Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι, Λάιστα και Σκαμνέλι. Δεξιά πάει προς Κήπους αλλά και για Κουκούλι (έχει 2 εισόδους το χωριό και 2 parking). Είτε πάμε από αριστερά είτε πάμε από  δεξιά θα χρειαστούμε ακόμη 1,5 χλμ. μέχρι το Κουκούλι. Ας υποθέσουμε ότι πάμε δεξιά (προς Κήπους). Στα 500 μ. στρίβουμε αριστερά, κάνουμε ακόμη 1 χλμ. και φτάνουμε στο parking. Όπως και στο Δίλοφο, έτσι και εδώ δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα μέσα στο χωριό, δεν μπορούμε δηλαδή από το ένα parking να πάμε στο άλλο διασχίζοντας το χωριό. Μπορούμε βέβαια με τα πόδια! Το Κουκούλι έχει υψόμετρο 900 μ. Στις απογραφές πληθυσμού "μετράει" περίπου 30 μόνιμους κατοίκους. Στο Κουκούλι θα θαυμάσουμε την ντόπια ζαγορίσια λαϊκή αρχιτεκτονική. Γύρω από το μεσοχώρι ορθώνονται αρκετά επιβλητικά πετρόχτιστα αρχοντικά, με τοξωτές καμάρες και σκεπαστές πέτρινες βρύσες.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε το "Πνευματικό Κέντρο Κώστας Λαζαρίδης", που στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι. Ο Κώστας Λαζαρίδης ήταν δάσκαλος, συγγραφέας, ιστορικός, λαογράφος, ερευνητής και φυσιοδίφης. Το μικρό μουσείο περιλαμβάνει μια συλλογή με όλα τα φυτά και τα βότανα που φύονται στη χαράδρα του Βίκου (αποξηραμένα φυσικά), μια βιβλιοθήκη 5.000 τόμων, μια συλλογή ορυκτών και μία έκθεση παλαιών χειρόγραφων. Είσοδος δωρεάν, ανοιχτό πρωινές ώρες από Τετάρτη έως Κυριακή. Τηλ. 2653071775.

Από το Κουκούλι κατάγεται και ο κος Ευριπίδης Μακρής, συνταξιούχος δάσκαλος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων, μεταξύ των οποίων και δύο εξαιρετικών συγγραμάτων για το Ζαγόρι: το ένα φέρει τον τίτλο "Τα Ζαγοροχώρια, ιστορική αναδρομή - τουριστική περιήγηση" και το άλλο τον τίτλο "Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη".

ΣΤΟ ΤΡΙΤΟΞΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΠΛΑΚΙΔΑ Ή ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ

Το καταπληκτικό τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό

Επιστροφή κάτω στον κεντρικό δρόμο και στρίβουμε αριστερά προς Κήπους. Δεν πατάμε γκάζι όμως, πηγαίνουμε σιγά και κοιτάζουμε δεξιά κάτω στη ρεματιά (οι συνεπιβάτες φυσικά, ο οδηγός πρέπει να κοιτάζει στο...δρόμο), έχοντας υπόψιν ότι στα 700 μ. πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε για να απολαύσουμε από κοντά ένα ακόμη αριστούργημα της λαϊκής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής. Ο λόγος για το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό. Πολύ παλιά ήταν ξύλινο και γκρεμιζόταν αρκετά συχνά, το 1814 όμως ο ηγούμενος Σεραφείμ έδωσε χρήματα για να γίνει πέτρινο (εξ ου και καλογερικό). Λέγεται και του Πλακίδα διότι το 1863 επισκευάστηκε από τους αδερφούς Πλακίδα που κατάγονταν από το γειτονικό Κουκούλι. Σήμερα το γεφύρι αυτό διατηρείται σε άψογη κατάσταση, διακρίνεται για την αρμονία του και διαθέτει χαρακτηριστικά οδοντωτά περβάζια. Λέγεται ότι μοιάζει με κινούμενη κάμπια. Έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Μαζεύει και αυτό αρκετό κόσμο. Απέχει 100 μ. από το δρόμο. Κατηφορίζουμε ελαφρώς από το μονοπάτι και σε 2΄ φτάνουμε. Κάτω από το γεφύρι κυλάει το Μπαγιώτικο ρέμα.

ΚΗΠΟΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Πάμε παρακάτω. Στα 400 μ. ακόμη ένα γεφύρι! Αυτήν τη φορά θα το δούμε στα αριστερά μας, έχει όμως κι αυτό δύο ονόματα! Πρόκειται για το γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη. Χτίστηκε το 1753 με χρήματα του Τόλη Κοντοδήμου, που καταγόταν από το Βραδέτο. Δίπλα ακριβώς παλαιότερα (μέχρι το 1950) λειτουργούσε ο νερόμυλος του Λαζαρίδη από το Κουκούλι. Είναι μονότοξο, έχει μήκος 14 μ. και ύψος 5 μ. Απέχει 150 μ. από την άσφαλτο. Όπως κοιτάζουμε από το δρόμο προς το γεφύρι, στα δεξιά μας (δηλαδή την αριστερή όχθη του ποταμού) θα εντοπίσουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει σε 3΄ στο γεφύρι. Από κάτω κυλάει ο ποταμός Βικάκης, του οποίου οι πηγές βρίσκονται ψηλότερα, δίπλα στη Μονή Ρογκοβού, κοντά στο Τσεπέλοβο.

Και μπαίνουμε τώρα στο χωριό Κήποι. Στο χωριό αυτό μπαίνει και το αυτοκίνητο, καλό είναι όμως να το αφήσουμε σε μια άκρη και να τριγυρίσουμε με τα πόδια. Οι Κήποι απέχουν 38 χλμ. από τα Γιάννενα, έχουν υψόμετρο 800 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 70-80 κατοίκων. Οι Κήποι μέχρι το 1926 λέγονταν Μπάγια. Την περίοδο της ακμής της η Μπάγια ήταν πρωτεύουσα του Ζαγορίου. Σήμερα το χωριό διαθέτει ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο, δασική υπηρεσία, συμβολαιογραφείο, υποθηκοφυλακείο, mini market, καφενείο, 3 εστιατόρια και 9 ξενοδοχεία. Από τους Κήπους κατάγεται και ο τέως ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του ελληνικού περιβαλλοντικού κινήματος.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΑΓΑΠΙΟΣ ΤΟΛΗΣ"

Ο Αγάπιος Τόλης στην είσοδο του μουσείου
(φωτ. Ευριπίδης Μακρής)

Το μεγαλύτερο όμως καμάρι, όχι μόνο των Κήπων αλλά ολόκληρου του Ζαγορίου ήταν αναμφισβήτητα ο Αγάπιος Τόλης. Ο άνθρωπος που με απίστευτο πάθος, με αστείρευτο μεράκι, με υπέρμετρο ζήλο και ατέλειωτη αγάπη για τον τόπο του αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του (και την περιουσία του φυσικά...) συλλέγοντας θησαυρούς. Και επειδή κάποτε το σπίτι του γέμισε μέχρι το ταβάνι, αναγκάστηκε να αγοράσει κι άλλα σπίτια για να τα χωρέσει όλα. Στις αίθουσες του μουσείου του, βρίσκεται ολόκληρη η ιστορία του Ζαγορίου, ολόκληρος ο πλούτος του ζαγορίσιου πολιτισμού. Καρπός μόχθων 60 ετών, η συλλογή σήμερα αριθμεί κάτι περισσότερο από 50.000 αντικείμενα, πολλά από αυτά σπάνια και ανεκτίμητα: παραδοσιακές ενδυμασίες (νυφικά, φουστανέλες, σιγκούνια, κεφαλομάντηλα, φλοκωτά, γαϊτάνια, μπρεσίμια, γιλέκα, χρυσοκέντητα πιρπιριά, ασημοκέντητες μπουχαροποδιές, πουκάμισα, σαλταμάρκες, φούστες, ποδιές, μαντήλες, κάπες, ζώνες, σιρίτια, τσαρούχια κλπ.), κοσμήματα (περιδέραια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, τσαπράζια, πεντόλιρα, πόρπες κλπ.), έπιπλα (σαλόνια, κρεβάτια, κουβέρτες, μαξιλάρες, τραπεζαρίες, μπουφέδες, κασέλες ξυλόγλυπτες ή με φίλντισι, σινιά, μπαούλα δερμάτινα, σόμπες πορσελάνινες κλπ.), τραπεζομάντηλα, βελούδα από τη Ρωσία, μεταξωτά, πίνακες, καθρέπτες, κάδρα, πορτρέτα βασιλέων, λάμπες επιτραπέζιες από φίλντισι, φωτιστικά από τη Βενετία, κηροπήγια, μαστραπάδες, ανθοδοχεία, βάζα, κανάτες, παλιές φωτογραφίες, οικιακά σκεύη (σερβίτσια πορσελάνινα, μπρίκια, γκιούμια, νταμιτζάνες, γουδιά, στάμνες, γάστρες, κακάβια, κατσαρόλες, μπακίρια, τσαγιέρες, κούπες, μπαγράτσια, δισκοπότηρα, μύλους, ταψιά, πινακωτές, φλασκιά ασημένια, τσότρες ρουμάνικες, μαχαιροπήρουνα, σίδερα σιδερώματος κλπ.), ασημένιες παλάσκες, αργαλειούς, σαρμανίτσες, χτένια, πλόσκες, γκλίτσες, ταγάρια, λανάρια, ρόκες, χαλιά ανατολής, κιλίμια, υφαντά, δαντέλες, κεντήματα, βελέντζες, στρωσίδια, λυχνάρια, μιντζίτια, όπλα (σπαθιά, μαχαίρια, καριοφύλια, γιαταγάνια, ξίφη, τουφέκια, πιστόλες κλπ.), κουδούνια και κυπριά, ραπτομηχανές από τη Βιέννη, παλάντζες, πετρόμυλους, παγούρια, φτσέλες, ταλάρια, στατέρια, σαγάνια, διάφορα κεραμικά, βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, επίχρυσες μπιζουτιέρες, ασημένιες ταμπακιέρες, παμπάλαια γραμματόσημα, σπάνια νομίσματα, παράσημα, γραμμόφωνα, χάρτες, προικοσύμφωνα, ιερά σκεύη, εικονίσματα, αργιλέδες από την Κωνσταντινούπολη, κουρτίνες από τη Σμύρνη, δίσκους γραμμοφώνου, αγαλματίδια, λιθογραφίες, γκραβούρες, χαλκογραφίες κλπ. Απίστευτο!

Μέσα στο μουσείο διατίθεται προς πώληση στους επισκέπτες το βιβλίο "Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη", που παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα εκθέματα της μοναδικής αυτής συλλογής.

Ο Αγάπιος Τόλης ξεναγούσε δωρεάν τους επισκέπτες στους θησαυρούς αυτούς, πάντα ευγενέστατος, ακούραστος, σεμνός και υπομονετικός. Ο Αγάπιος Τόλης δεν ευτύχησε να κάνει οικογένεια. Καθώς μας παρουσίαζε όλα αυτά τα αριστουργήματα, για μια στιγμή σώπασε, έσκυψε λίγο το κεφάλι και αμέσως μετά με βλέμμα απλανές μας εκμυστηρεύτηκε ψελλίζοντας: "αυτά είναι τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου" και αμέσως βούρκωσαν τα μάτια του... Ο Αγάπιος Τόλης ήταν πραγματικά ένας εθνικός ευεργέτης. Άφησε στις επόμενες γενιές μια βαριά κληρονομιά. Έσβησε για πάντα στις 1/5/2012, σε ηλικία 84 ετών. Η Ελλάδα τον ευγνωμονεί. Τηλ. μουσείου: 2653071826.

Βενζινάδικα θα βρούμε κοντά στο χωριό Ασπράγγελοι.

ΦΑΓΗΤΟ

Πρωινό στο Αρχοντικό Κήπων

ΚΗΠΟΙ
Εστιατόριο Στου Μιχάλη. Λαχανόπιτα, κασιόπιτα, αρνάκι φρικασέ, κόκορας κρασάτος, χοιρινό ριγανάτο, αγριογούρουνο στιφάδο, ζαρκάδι κοκκινιστό και χαλβάς σιμιγδαλένιος. Θεωρείται εν γένει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια σε ολόκληρο το Ζαγόρι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2653071976, 2653071630, 2653071632 & 6944435100.

Εστιατόριο Μαργαρίτες. Ζυμαρόπιτα, τυρόπιτα, πατάτες τηγανητές με τη φλούδα τους, σαλάτα καμπανιόλα, μανιτάρια ψητά, ψαρονέφρι με τρούφα, κοτόπουλο με πιπεριές, μοσχαράκι στο πήλινο κλπ. Τηλ. 2653071410, 6947997186 & 6943130462.

Εστιατόριο Η Σάλα της Μαρίας. Χορτόπιτα, κοτόπιτα, γαλοτύρι ζαγορίσιο, πατατοκεφτέδες, μοσχαράκι κοκκινιστό, χοιρινό λεμονάτο, αρνάκι γάστρας κλπ. Τηλ. 2653300309 & 6973616453.

ΚΟΥΚΟΥΛΙ
Ταβέρνα Το Τρίτοξο. Με ωραίο πέτρινο τζάκι. Σπανακόπιτα, γίδα βραστή, χοιρινό με σέλινο, κουνέλι στιφάδο, κοτόπουλο με χυλοπίτες, χωριάτικο λουκάνικο και τσιπουράκι ντόπιο. Τηλ. 2653071760 & 6974415056.

Ταβέρνα Το Παλιό Αλώνι. Έχει κι αυτή ωραίο παραδοσιακό τζάκι. Ο Λάζαρος σερβίρει τσουκνιδόπιτα, γουρουνόπουλο με δαμάσκηνα, κατσικάκι στη γάστρα, σουφλέ μελιτζάνας και φρέσκιες τηγανητές πατατούλες. Τηλ. 2653071113 & 6945159760.

Παραδοσιακό Καφενείο Ο Βικογιατρός. Αλευρόπιτα, ομελέτα, φέτα τουλουμίσια, χωριάτικο λουκάνικο και τσιπουράκι ηπειρώτικο. Τηλ. 6945545705.

ΔΙΛΟΦΟ
Εστιατόριο Λίθος. Στο κεντρικό καλντερίμι, πριν την πλατεία. Αγριογούρουνο κρασάτο, σουφλέ πατάτας, χοιρινό με πράσα και αυγολέμονο, τηγανιά με καραμελωμένες σταφίδες, μοτσαρέλα πανέ και σπέσιαλ γλυκό μυρμηγκάτο. Τηλ. 2653022600 & 6944234072.

Ταβέρνα Το Σωποτσέλι. Στην πλατεία με τον πλάτανο. Ο Σάκης και η Χριστίνα σερβίρουν κοντοσούβλι πρόβειο, συκώτι στα κάρβουνα, κλέφτικο, ελάφι με μακαρόνια, πατατοσαλάτα, κοκορέτσι και στο τέλος πορτοκαλόπιτα. Λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή. Τηλ. 2653022629, 2653022929 & 6942785095.

Στο εστιατόριο του ξενώνα Αλθαία. Ζαγορίσιες συνταγές, χωριάτικες πίτες, σπιτικό τσίπουρο κλπ. Τηλ. 2653025905 & 6970116441.

Στο εστιατόριο του ξενώνα Αρχοντικό Διλόφου. Μόνον κατόπιν προσυνεννόησης. Πίτες ζαγορίσιες, γίδα βραστή, κόκορας κρασάτος, χοιρινό πρασοσέλινο κλπ. Τηλ. 2653022455 & 6978417715.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Κήποι Αγγέλων

ΚΗΠΟΙ
Ξενώνας Kipi Suites. Αποτελείται από 5 παραδοσιακά πετρόχτιστα κτήρια, στα οποία βρίσκονται 8 συνολικά σουίτες. Όλες έχουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, ένα καλάθι ξύλα ημερησίως, TV 32", μηχανή espresso & βάση iPod. Κάποιες σουίτες έχουν και 2ο τζάκι και μπάνιο με τζακούζι. Λειτουργεί καφέ μπαρ, στο οποίο όμως δεν επιτρέπονται παιδιά κάτω των 15 ετών. Τιμές: από 95 € έως 190 € με πρωινό. Τηλ. 2653071995.

Ξενώνας Αρχοντικό Κήπων. Παραδοσιακό αρχοντικό του 1848 στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με ωραία θέα. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Τηλ. 2653071030, 2651024871 & 6945371609.

Ξενοδοχείο Μαχαλάς. Πρόκειται για συγκρότημα πέτρινων κτηρίων, που ανήκει στον κο Μιχάλη Βλάχο, που έχει και το απέναντι εστιατόριο "Στου Μιχάλη". Υπάρχουν 10 μονόχωρα δωμάτια των 40 m² και 1 δίχωρο διαμέρισμα των 60 m², όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, NOVA και τζακούζι ή υδρομασάζ. Τιμές: από 80 € έως 180 € με πρωινό. Τηλ. 2653071976, 2653071630, 2653071632 & 6944435100.

Κατοικίες Αμανίτης

Ξενώνας Ροδιά. Κι αυτός ανήκει στον κο Μιχάλη Βλάχο! Είναι ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο αρχοντικό με 6 δωμάτια (4 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 δίχωρο τετράκλινο), όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, DVD και μπάνιο. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2653071976, 2653071630, 2653071632 & 6944435100.

Ξενοδοχείο Μπάγια. Αποτελείται από 3 κτήρια, στα οποία κατανέμονται δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV & mini bar. Λειτουργεί καφέ μπαρ, αίθουσα πρωινού, καθιστικό με σαλόνι και τζάκι, σάουνα και τζακούζι - υδρομασάζ. Τηλ. 2653071112 & 6945109991.

Ξενοδοχείο Κήποι Αγγέλων. Αναπαλαιωμένο διώροφο νεοκλασικό του 1932. Διαθέτει 3 δίκλινα και 2 τρίκλινα. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA & internet, ενώ το δίκλινο του ισογείου διαθέτει επιπλέον και τζάκι. Τιμές: από 65 € έως 110 €. Τηλ. 2653071080, 2653071410, 6947997186 & 6943130462.

Ξενοδοχείο Μαχαλάς

Ξενοδοχείο Μελίνα. Διαθέτει 2 δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση & TV - το ένα έχει και βεράντα), 3 τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV & καμπίνα υδρομασάζ - τα δύο έχουν και τζάκι ενώ το τρίτο έχει βεράντα), 2 τετράκλινες μεζονέτες (με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV, καμπίνα υδρομασάζ & μπαλκονάκι) και 1 τετράκλινη σουίτα στη σοφίτα (με αυτόνομη θέρμανση, TV, DVD και μπάνιο με jacuzzi. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τιμές: από 80 € έως 150 €. Τηλ. 2653071674 & 6973331485.

Το σπίτι του Αρτέμη. Ακόμη ένα αρχοντικό του 19ου αι., που έχει 7 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και μπάνιο. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται (προαιρετικά) και το πρωινό. Τηλ. 2653071644 & 6948805239.

Κατοικίες Αμανίτης. Πρόκειται για 8 διαμερισματάκια (δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA και κουζινούλα, ενώ τα 4 από τα 8 έχουν και υδρομασάζ. Σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2653071705.

Ξενοδοχείο Μελίνα

ΚΟΥΚΟΥΛΙ
Ο Ξενώνας του Νικόλα. Αποτελείται από 5 δίκλινα και 5 τρίκλινα (που γίνονται και τετράκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD και mini bar με δωρεάν αναψυκτικά. Σερβίρεται πρωινό. Τιμές: από 50 € έως 90 €. Τηλ. 2653071721, 2663091062 & 6932641888.

Ξενώνας Τρίτοξο. Αρχοντικό του 1822. Διαθέτει 5 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 τετράκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, ψυγείο & TV, ενώ κάποια έχουν και τζάκι. Σερβίρεται σπιτικό πρωινό. Λειτουργεί ταβερνούλα με παραδοσιακές ηπειρώτικες λιχουδιές. Τηλ. 2653071760 & 6974415056.

Βίλα Ζαγόρι. Πρόκειται για ένα διώροφο πέτρινο αρχοντικό των 130 m² και ένα μικρό πέτρινο παράσπιτο στον κήπο. Το κυρίως σπίτι έχει ένα τετράκλινο υπνοδωμάτιο με τζάκι, δύο ακόμη δίκλινα υπνοδωμάτια, καθιστικό με τζάκι, μία μεγάλη κουζίνα, ένα κουζινάκι, δύο μπάνια, πλυντήριο ρούχων, κεντρική θέρμανση, TV, DVD, Hi Fi Stereo, δορυφορική κεραία, χάρτες, GPS, βιβλία, laptop και έξι ποδήλατα βουνού. Το μικρό σπίτι έχει υπνοδωμάτιο, μπάνιο και κουζίνα. Υπάρχουν σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες κλπ. Πρωινό self service. Τιμές: για 2 νύχτες 500 € το μεγάλο σπίτι και 650 € και τα δύο σπίτια. Για 4 νύχτες 900 € το μεγάλο και 1.150 όλα μαζί. Για 7 νύχτες 1.500 € το διώροφο και 1.850 € μαζί με το παράσπιτο. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2299072250 & 6945239500.

Ενοικ. Δωμάτια Ευριπίδης Μακρής. Στο πατρικό του σπίτι ενοικιάζει 2 δίκλινα, που διαθέτουν κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Τηλ. 2653071027, 2651037991 & 6978416970.

Ξενώνας Κουκούλι. Στεγάζεται σε πετρόχτιστο αρχοντικό του 19ου αι. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Τηλ. 2653071627 & 2653071070.

Ενοικ. Δωμάτια Κατερίνα Πετσάλη. Ακόμη ένα παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό που διαθέτει 8 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, τηλεόραση και μπάνιο. Τηλ. 2651022866.

Ξενοδοχείο Μπάγια

ΔΙΛΟΦΟ
Αρχοντικό του Διλόφου. Ο ξενώνας αποτελείται από 4 δίκλινα, 4 τρίκλινα και 1 δίχωρη σουίτα. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση, ενώ κάποια έχουν και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται το πρωινό, αλλά και βραδινό κατόπιν συνεννόησης. Τηλ. 2653022455 & 6978417715.

Ξενώνας Γαία. Αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1862. Διαθέτει 3 standard δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV και δωρεάν wi fi internet), 3 superior δίκλινα (που έχουν επιπλέον και τζάκι) και 1 τρίκλινο με τζάκι. Τιμές: από 50 € έως 120 € με πρωινό. Τηλ. 2653022570 & 6944885218.

Ξενώνας Ιωαννίδη. Διαθέτει 1 δίκλινο και 4 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι. Υπάρχει και κοινόχρηστη σάλα με τζάκι, όπου προσφέρονται δωρεάν ροφήματα (καφές, τσάι κλπ.) 24 ώρες το 24ωρο. Τηλ. 2653022613, 2651036074, 6945749164 & 6945356952.

Ξενώνας Αίθριο. Υπάρχουν 5 άνετα δωμάτια (άλλα δίκλινα και άλλα τρίκλινα) με αυτόνομη θέρμανση,  τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα για υδρομασάζ και χαμάμ. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό, όπου σερβίρεται και πρωινό. Τιμές: δίκλινο από 80 € έως 120 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2653025902, 6974125405, 6979115838, 6948878793 & 6945853400.

Ξενώνας Αλθαία. Αποτελείται από 4 σουίτες και 1 στούντιο. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV, NOVA, wi fi internet και μπάνιο με υδρομασάζ. Λειτουργεί εστιατόριο. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό με παραδοσιακές λιχουδιές. Τηλ. 2653025905 & 6970116441.

2 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".