Άγιος Βλάσιος Μαγνησίας

Άγιος Βλάσιος Πηλίου
(φωτ. Γιώργος Ροντινός)

Αφήνουμε το Βόλο και παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο προς Αγριά και Κάτω Λεχώνια. Αμέσως μετά μπαίνουμε στα Άνω Λεχώνια, τα οποία απέχουν 11 χλμ. από το κέντρο του Βόλου. Εκεί ακριβώς πρέπει να στρίψουμε αριστερά (υπάρχει πινακίδα που γράφει "Άγιος Βλάσιος 5 χλμ., Άγιος Γεώργιος Νηλείας 10 χλμ., Πινακάτες 15 χλμ., Βυζίτσα 18 χλμ. και Μηλιές 20 χλμ.").

Ο Άγιος Βλάσιος Μαγνησίας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 320 μ. στις νότιες πλαγιές του Πηλίου, στην πλευρά δηλαδή που έχει θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Παλαιότερα το χωριό λεγόταν Καραμπάσι, ήδη όμως από το 1928 μετονομάσθηκε σε Άγιος Βλάσιος χάριν της εκκλησίας του. Σήμερα εδώ διαμένουν μόνιμα περίπου 300 κάτοικοι. Μέχρι πρόσφατα ο Άγιος Βλάσιος υπαγόταν στο Δήμο Αρτέμιδος, όμως με το σχέδιο Καλλικράτης, που τέθηκε σε εφαρμογή ήδη από 1/1/2011, ο Δήμος Αρτέμιδος έχει πλέον ενσωματωθεί στο Δήμο Βόλου. Η συνολική απόσταση από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας μέχρι τον Άγιο Βλάσιο είναι 16 χλμ. Στα πρώτα 11 χλμ. συνήθως έχουμε προς τα δεξιά μας θέα στη θάλασσα. Το κομμάτι όμως της διαδρομής που αξίζει περισσότερο είναι τα 2-3 χλμ. από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τον οικισμό Παλαιόκαστρο. Ο δρόμος χώνεται μέσα σε μια ρεματιά με πυκνή αδιαπέραστη βλάστηση, σα να είμαστε στη ζούγκλα! Στο μεγαλύτερο τμήμα αυτού του κομματιού ο ήλιος δεν φτάνει ποτέ στο έδαφος, αφού τα δέντρα εκατέρωθεν του οδοστρώματος είναι τόσο σφιχτά αγκαλιασμένα, που δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις ποιο κλαδί ανήκει σε ποιο δέντρο. Περνάμε δίπλα από τον οικισμό Παλαιόκαστρο, άφθονα νερά κυλούν δίπλα στο δρόμο, περνάμε κι ένα ταβερνάκι με πεστροφοτροφείο και ανηφορίζουμε ως τον Άγ. Βλάσιο.

Στην πλατεία δεσπόζει ο ναός του Αγ. Βλασίου, που χτίστηκε το 1820 από το γνωστό Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζουπανιώτη, ο οποίος καταγόταν από το τότε Ζουπάνι, δηλαδή το σημερινό ορεινό χωριό Πεντάλοφος Κοζάνης, το οποίο έβγαλε αρκετούς τεχνίτες της πέτρας. Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με πανέμορφες αγιογραφίες και εικόνες. Η πλατεία σκεπάζεται από αιωνόβια βαθύσκιωτα πλατάνια, όπως άλλωστε και οι περισσότερες πλατείες των χωριών του Πηλίου. Σε μια γωνιά έχει τοποθετηθεί και μία πολύ όμορφη παραδοσιακή μαρμάρινη βρύση.

ΦΑΓΗΤΟ

Ψητό φρέσκο καλαμάρι γεμιστό με μοτσαρέλα στην ταβέρνα Αγνάντι

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
Ταβέρνα Το Αγνάντι. Της Γεωργίας Καρκαλά. Τοπικές πηλειορίτικες συνταγές. Τηλ. 6942951426 & 6944578472.

Ουζερί - καφενείο Το Κέντρο. Του Νίκου Κοπτσαλή. Τηλ. 2428086891.

Ουζερί - καφενείο Αποστολία Χατζοπούλου. Τηλ. 6946971888.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Ταβέρνα Πέστροφες. Σπεσιαλιτέ οι ολόφρεσκες πέστροφες. Τηλ. 2428093405.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Παραδοσιακός Ξενώνας Αρχοντικό Τέρπου

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
Αρχοντικό Τέρπου. Παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα 200 ετών, χαρακτηριστικό δείγμα της αυθεντικής πηλειορίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ανακαινίσθηκε με μεράκι το 2005 και μετατράπηκε σε ξενώνα από τον κο Βλάση Τέρπο. Αποτελείται από 6 δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα), όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, δωρεάν internet και ωραία θέα. Ο ξενώνας διαθέτει και ένα κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και TV, όπου και σερβίρεται πλούσιο παραδοσιακό πρωινό. Τηλ. 6942951426.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Ξενώνας Ευαγγελίας Παχιού. Τηλ. 2428094487.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".