Χαλέπα Χανίων

Τα Χανιά όπως φαίνονται από τη Χαλέπα, στο δρόμο για Ακρωτήρι

Τα Χανιά είναι από τις πιο τουριστικές ελληνικές πόλεις. Έχουν πλούσια ιστορία και πανέμορφη ενδοχώρα. Το ωραιότερο κομμάτι των Χανίων είναι αναμφισβήτητα η παλιά πόλη, η οποία ξεκινάει πίσω από τη Δημοτική Αγορά και φτάνει μέχρι το παλιό ενετικό λιμάνι. Ας αφήσουμε όμως τα Χανιά για να πάμε να γνωρίσουμε τη Χαλέπα. Ξεκινάμε μπροστά από τη Δημοτική Αγορά ακολουθώντας τις πινακίδες για Ακρωτήρι. Θα χρειαστεί να καλύψουμε 5 χλμ. μέσα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές μέχρι να φτάσουμε στη Χαλέπα, την πιο αριστοκρατική συνοικία των Χανίων, γενάτη επαύλεις, βίλες και αρχοντικά.

Τα Χανιά και το γραφικό τους ενετικό λιμάνι
(φωτ. Μαρία Μουμτζάκη)

Στη Χαλέπα μεταξύ άλλων βρίσκονταν αρκετά προξενεία και κατοικίες διπλωματών με περιποιημένους καταπράσινους κήπους. Εδώ και το νεοκλασικό παλάτι όπου διέμενε ο πρίγκηπας Γεώργιος Β΄ ως ύπατος αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας από το 1898 έως το 1906, καθώς και το σπίτι όπου διέμενε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το νεοκλασικό αυτό σπίτι σήμερα έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος", κύριος σκοπός του οποίου είναι "η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής συστηματικής έρευνας και μελέτης της εποχής, του έργου και της ζωής τού Ελευθερίου Βενιζέλου".

Το μνημείο του Σπύρου Καγιαλέ στη Χαλέπα

Ανηφορίζουμε τώρα λίγο παραπάνω, οπότε βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πανύψηλο μαύρο ανδριάντα. Τοποθετήθηκε εδώ για να τιμηθεί ο θρύλος του Ακρωτηρίου, ο γενναιόψυχος κρητικός αγωνιστής και γνήσιος πατριώτης Σπύρος Καγιαλές, που καταγόταν από τη Χαλέπα. Ήδη είμαστε αρκετά ψηλά. Μπορούμε τώρα να θαυμάσουμε τη θέα προς τη θάλασσα. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται ολόκληρη η πόλη των Χανίων, αριστερά απλώνεται ο ατέλειωτος χανιώτικος κάμπος με τις ελιές και τις πορτοκαλιές, ενώ στα δεξιά μας έχουμε το απέραντο γαλάζιο του κρητικού πελάγους.

Ο τάφος του Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά

Λίγο πιο πάνω βρίσκονται δύο τάφοι, δίπλα δίπλα ο ένας στον άλλο. Στον πρώτο τάφο ετάφη ο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο δεύτερο τάφο ετάφη ο δευτερότοκος γιος του, ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Ο πατέρας Ελευθέριος απελευθέρωσε την Κρήτη σηκώνοντας τα όπλα στο ιστορικό χωριό Θέρισο και στη συνέχεια διατέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός, ενώ ο γιος του Σοφοκλής άλλες τρεις φορές! Να επισημάνουμε βέβαια ότι το σημείο αυτό το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, είτε αλλοδαποί είτε Έλληνες. Περίοδος αιχμής Ιούλιος και Αύγουστος.

Καφέ μπαρ Νύμφες με θέα στα Χανιά

Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθούμε την ιστορική Χαλέπα είναι σίγουρα το απογευματάκι, περίπου 1-2 ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα. Θα σεργιανίσουμε με την ησυχία μας στα σημεία που περιγράψαμε και στη συνέχεια θα διαλέξουμε ένα από τα τρία καφέ μπαρ της περιοχής. Και τα τρία προσφέρουν ανεμπόδιστα εξαιρετική θέα στα Χανιά. Γιατί όμως να έρθουμε το απόγευμα; Μα για να συνδυάσουμε αυτήν την ανεπανάληπτη θέα με ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα!

Καφέ μπαρ Όστρια με φόντο τα Χανιά

Το ένα είναι το καφέ μπαρ Νύμφες (τηλ. 2821052160), που προσφέρει εκτός από καφέ και αρκετά γλυκά καθώς και παγωτά και χυμούς και αναψυκτικά. Το δεύτερο είναι το καφέ μπαρ Όστρια (τηλ. 2821056642), που διαθέτει κι αυτό ποικιλία καφέδων, γλυκά, κρέπες, βάφλες, φυσικούς χυμούς, μπύρες, ποτά κλπ. Το τρίτο είναι το καφέ μπαρ Κουκουβάγια (τηλ. 2821027449), που είναι διάσημο σε ολόκληρη την Κρήτη για τα σπιτικά γλυκά του και ιδιαίτερα για το καταπληκτικό "ζουμερό", ένα θεϊκής εμπνεύσεως και γιγαντιαίων διαστάσεων σοκολατένιο κέικ περιχυμένο με ζεστή λιωμένη σοκολάτα και στην κορυφή σαντιγύ και παγωτό καϊμάκι!

Το θεϊκό "ζουμερό"

Προσοχή: σερβίρεται σε μεγάλο πιάτο φαγητού (όχι μικρό του γλυκού), βάζουν σχετικά μεγάλο κομμάτι. Η τιμή του τον Ιούλιο του 2011 ήταν 5,10 €. Πολύ καλή ήταν και η λεμονόπιτα, αναλόγων διαστάσεων και τιμής. Όσοι θέλουν να απολαύσουν το φοβερό ζουμερό συνδυάζοντάς το με το ηλιοβασίλεμα πρέπει να αναζητήσουν ελεύθερο τραπέζι τουλάχιστον μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου. Εμείς πάντως το δοκιμάσαμε λίγο αργότερα, γύρω στα μεσάνυχτα, απολαμβάνοντας την πανσέληνο να βάφει τη θάλασσα ασημένια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".