Ζίτσα Ιωαννίνων

 Η Ζίτσα Ιωαννίνων

Αφήνουμε την πόλη των Ιωαννίνων και παίρνουμε τον παλιό δρόμο που χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να φτάσουν στην Ηγουμενίτσα πριν την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού. Συμπληρώνοντας περίπου 15 χλμ. από τα Γιάννενα θα βρούμε τις πινακίδες που μας δείχνουν ότι για Ζίτσα πρέπει να στρίψουμε δεξιά. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας ελαφρώς, περνάμε πρώτα την Κληματιά, ύστερα την Καρίτσα και τέλος φτάνουμε στη Ζίτσα.

Η Ζίτσα είναι ένας ημιορεινός οικισμός, χτισμένος στις πλαγιές του βουνού Άγιος Ηλίας. Το χωριό έχει υψόμετρο 680 μ. και απέχει από τα Γιάννενα 26 χλμ. Ο μόνιμος πληθυσμός της Ζίτσας είναι περίπου 600 άτομα. Έχει δώσει το όνομά της και στο νέο διευρυμένο Δήμο Ζίτσας, ο οποίος έχει έδρα την Ελεούσα.

Η Ζίτσα επί τουρκοκρατίας ήταν το μεγαλύτερο από τα λεγόμενα "Κουρεντοχώρια". Εδώ γεννήθηκε, στις αρχές του 16ου αι., ο οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίας. Εντυπωσιασμένος από το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της Ζίτσας έμεινε και ο γνωστός φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρων, που έμεινε για δύο μέρες στο χωριό, το 1809. Εδώ επίσης διατηρούσε εξοχική έπαυλη και ο διαβόητος Αλή Πασάς. Αργότερα, το 1873, η Ζίτσα έφτασε να διαθέτει τρία σχολεία: ελληνικό, αλληλοδιδακτικό και παρθεναγωγείο, όλα συντηρούμενα από κληροδοτήματα. Σήμερα ο Δήμος της Ζίτσας είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο του Nardo, μια πόλη που βρίσκεται στην επαρχία του Salento της νότιας Ιταλίας, ακριβώς στο τακούνι της "μπότας".

Δεν πρέπει να παραλείψουμε μια επίσκεψη στην πινακοθήκη της Ζίτσας, που στεγάζεται σ' ένα παλιό διώροφο αρχοντικό. Εκτίθενται κυρίως έργα χαρακτικής αλλά και ζωγραφικής, στο σύνολό τους κομμάτια της προσωπικής συλλογής του ζωγράφου Κώστα Μαλάμου. Σε διαφορετικό χώρο, κοντά στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου, λειτουργεί κι ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΙΤΣΑΣ

Το ημιαφρώδες κρασί της Ζίτσας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από μια γαλλική σαμπάνια

Στους κατάφυτους από αμπέλια λόφους γύρω από τη Ζίτσα καλλιεργείται η μοναδική ποικιλία "Ντεμπίνα", η οποία είναι Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ) και μία από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες λευκού σταφυλιού. Η Ντεμπίνα μας δίνει ένα από τα ποιοτικότερα ελληνικά ημιαφρώδη κρασιά, που δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τις αντίστοιχες γαλλικές σαμπάνιες. Μάλιστα σε συνδυασμό με λίγο "Βλάχικο" και λίγο "Μπεκάρι" και κατόπιν δεύτερης ζύμωσης σε κλειστές δεξαμενές, όπου το κρασί εμπλουτίζεται με φυσικό ανθρακικό, παίρνουμε και ροζέ ημιαφρώδες. Μπορούμε κάλλιστα να δοκιμάσουμε και να προμηθευτούμε αυτά τα κρασιά αν επισκεφθούμε τα οινοποιεία της περιοχής. Το ένα είναι το Κτήμα Γκλίναβος και το άλλο ανήκει στη Ζοίνος Α.Ε., δηλαδή τη συνεταιριστική οινοποιία Ηπείρου.

Χιλιάδες κόσμου μαζεύονται το καλοκαίρι στη Ζίτσα για να πάρουν μέρος στη "Γιορτή κρασιού". Αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, στο λόφο του Προφήτη Ηλία, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο πέτρινο μοναστήρι, το οποίο χρονολογείται από το 17ο αι.

ΦΑΓΗΤΟ

Πίτες ζιτσιώτικες στο εστιατόριο Μοναστήρι Ζίτσα

Έχουμε αρκετές επιλογές για φαγητό στη Ζίτσα. Λειτουργούν και ταβέρνες και ψησταριές και παραδοσιακά καφενεία. Να προτείνουμε όμως το Μοναστήρι Ζίτσα. Είναι χτισμένο μέσα στο δάσος, σε καταπράσινο περιβάλλον, ακριβώς κάτω από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, στον οποίο συστεγάζονται ένα εστιατόριο και ένα μονέρνο καφέ μπαρ. Το μενού βασίζεται σε τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Ξεχωρίζουν τα ντόπια κρέατα, τα λαχανικά από τον κήπο τους, τα χειροποίητα ζυμαρικά και οι κλασικές ζιτσιώτικες πίτες, όλα βέβαια με τη συνοδεία του περίφημου ζιτσιώτικου κρασιού. Τηλ. 2658022456, 6936160905 & 6936160903.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Αγνάντι Ζίτσας

Ξενοδοχείο Αγνάντι Ζίτσας. Διαθέτει 11 δωμάτια, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Στα 8 από τα 11 δωμάτια υπάρχει και τζάκι. Παρέχεται και room service. Τηλ. 2658022090 & 6944277107.

Ξενοδοχείο Καλλιθέα. Αποτελείται και αυτό από 11 δωμάτια. Λειτουργεί όλο το χρόνο. Τηλ. 2658022933.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".