Εισφορά αλληλεγγύης

Και ψωμοτύρι και για καφέ
και δε βαριέσαι κι ωχ αδερφέ

Η ιστοσελίδα αυτή (ή το blog αν προτιμάτε) ασχολείται αποκλειστικά με τις ομορφιές της πατρίδας μας και ιδιαιτέρως της ορεινής Ελλάδας. Και θα συνεχίσουμε βέβαια προσηλωμένοι στο σκοπό αυτόν. Μ' αυτήν όμως την ανάρτηση θα κάνουμε μια μικρή εξαίρεση, ένα διάλειμμα ας πούμε, με προφανή σκοπό όχι φυσικά να αναλύσουμε τα αίτια της οικονομικής κρίσης ή να προτείνουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις (αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων) αλλά να δώσουμε μέσα σ' αυτό το βαρύ κλίμα έναν τόνο πιο ελαφρύ, να γελάσουμε λίγο, να ξεσκάσουμε τέλος πάντων.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου για γέλια. Προσέξτε. Κατ' αρχήν ας ξεκινήσουμε με το Χαρίλαο Τρικούπη, που κάθισε στον πρωθυπουργικό θώκο 7 φορές σε περίοδο δυσμενέστατη για τα δημόσια οικονομικά και έπαιρνε συνεχώς δάνεια από ξένες τράπεζες ώσπου τελικά είπε το ιστορικό "δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Ας αναδημοσιεύσουμε τώρα ένα ποίημα που έγραψε ο Γεώργιος Σουρής πριν 100 και βάλε χρόνια:

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;

Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν,
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρουμε τι λέγεται ντροπή.

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον Ευρωπαίο.
Στα δυο φορώντας τα πόδια πού ‘χει
στό ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.

Σουλούπι, μπόι, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Και ψωμοτύρι και για καφέ
και «δε βαριέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης: σκυφτός ραγιάς.
Σαν πιάσει πόστο: Δερβέν Αγάς.

Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ω Ελλάς, ηρώων χώρα,
τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Μετά έρχονται οι βαλκανικοί πόλεμοι και ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος, οπότε έρχεται στο προσκήνιο η ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ακολουθεί η Μικρασιατική καταστροφή και ο πικρός δρόμος της προσφυγιάς για εκατομμύρια Έλληνες, το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 1929 και φυσικά ακόμη μία χρεωκοπία της Ελλαδίτσας. Και φτάνουμε στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και στην τριπλή κατοχή της πατρίδας μας: τη μερίδα του λέοντος αναμφισβήτητα παίρνουν οι Γερμανοί, συμμετέχουν όμως και οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι. Αναδεικνύεται τότε η επαναστατική φυσιογνωμία του Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος συγκροτεί τον ΕΛΑΣ και ξεκινάει αντίσταση! Στ' άρματα στ' άρματα, εμπρός στον αγώνα! Το τέλος του Άρη ήταν τραγικό... Ακολουθεί η απελευθέρωση, ο εμφύλιος, ο θείος Κώστας Καραμανλής, ο παππούς Γιώργος Παπανδρέου, η πολιτική αστάθεια, η δικτατορία. Αναδεικνύεται τότε ο Μίκης Θεοδωράκης που με τα φλογερά τραγούδια του προσπαθεί να εμφυσήσει το αγωνιστικό πνεύμα σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες! Ο Μίκης τιμωρείται με πολυετή εξορία... Σειρά έχει η μεταπολίτευση, ξανά ο θείος Κώστας Καραμανλής που μας βάζει στην ΕΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης που μας βάζει στην ευρωζώνη, ο ανηψιός Κώστας Καραμανλής που διοργανώνει τους λαμπρούς ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και ο εγγονός Γιώργος Παπανδρέου. Τα δημόσια οικονομικά μας έχουν τα χάλια τους, αυτοί που μας δανείζουν αρχίζουν πλέον να μας βάζουν επαχθείς όρους. Ο λαός υποφέρει αλλά δεν αντιδρά. Δείχνει να κοιμάται. Αναδεικνύεται τότε (περί τα τέλη Απριλίου 2011) η ηγετική φυσιογνωμία ενός δυναμικού συνταξιούχου που αγωνίζεται να επιβιώσει με μία πενιχρή σύνταξη των 450 €, ο οποίος γυρίζει επί βδομάδες ολόκληρες γύρω από την πλατεία Συντάγματος, Βουκουρεστίου, Σταδίου, Καραγεώργη Σερβίας κλπ. προσπαθώντας να "ξυπνήσει" το λαό. Ακούστε τον προσεκτικά:


Δίκιο δεν έχει; Κάνει πουθενά λάθος; Κι όμως! Τις πρώτες μέρες, όπως βλέπουμε και στο βίντεο, δεν του δίνει σημασία κανείς! Ούτε ένας δεν κοντοστέκεται ένα δευτερόλεπτο να του χτυπήσει φιλικά την πλάτη, να του πει "κι εγώ μαζί σου". Γιατί άραγε; Το ερώτημα αυτό βέβαια είναι ρητορικό... Παρ' όλα αυτά ο παππούς δεν το βάζει κάτω, επιμένει καθημερινά, φτιάχνει και μια σελίδα στο facebook με τον τίτλο "Αγανακτισμένοι" και δίνει σε όλον το λαό ραντεβού κάθε βράδυ στην πλατεία Συντάγματος. Μην ακούτε αυτά που λένε για κάποιον πιτσιρικά που έφτιαξε το σχετικό group στο facebook. Όλα είναι κακόβουλη προπαγάνδα. Η αλήθεια είναι ότι ο ηγέτης της επανάστασης των αγανακτισμένων είναι ο παππούς που είδαμε στο προηγούμενο βίντεο. Το λέει καθαρά: ξυπνήστε! Και τι γίνεται μετά; Αρχίζει ο λαός να ξυπνάει, το γράφουν και σε πανό: ξυπνήσαμε!

Ξυπνήσαμε

Ο κόσμος γεμίζει κάθε βράδυ την πλατεία Συντάγματος, οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν, η φωνή του λαού ακούγεται όλο και πιο δυνατά. Φυσικά το "παρών" δίνει κάθε βράδυ και ο παππούς, που εμψυχώνει τον κόσμο με τον τηλεβόα του. Πυκνώνουν οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας, οι διαδηλώσεις, οι πορείες, τα συλλαλητήρια, ώσπου έρχεται η μέρα της κρίσεως. Στις 29/6/2011 το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψηφίζει το περιβόητο "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής" και το συνοδευτικό "Εφαρμοστικό Νόμο", κάτι που κατέστη από τους δανειστές μας ως απαραίτητος όρος για την απρόσκωπτη εκταμίευση των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Επεισόδια ξεσπούν ανάμεσα στην Αστυνομία και τους κουκουλοφόρους. Δακρυγόνα, χημικά, πετροπόλεμος, ξύλο αλύπητο. Εκατοντάδες τραυματίες, προσαγωγές στην ασφάλεια, συλλήψεις κλπ. Φυσικά στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ο γνωστός παππούς, τον οποίο η ασφάλεια παρακολουθούσε στενά εδώ και καιρό. Ιδού τα αδιάψευστα ντοκουμέντα:

Η "προστασία του πολίτη" επί τω έργω: ο επικίνδυνος επαναστάτης συλλαμβάνεται

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο συμπαθής παππούς προσήχθη στην ασφάλεια, όπου και βασανίστηκε όλη τη νύχτα ανηλεώς μέχρι να ομολογήσει ποιος τον στηρίζει, ποιανού πράκτορας είναι, ποια συμφέροντα υπηρετεί, ποιοι είναι οι συνεργοί του, αν είχε συμμετοχή σε προηγούμενες κακουργηματικές πράξεις κλπ.

Τον πήγαν το πρωί στον εισαγγελέα με το θωρακισμένο Jeep Cherokee της Αντιτρομοκρατικής δεμένο πισθάγκωνα με χειροπέδες, όπου του απαγγέλθηκαν όλες οι σχετικές κατηγορίες: διασπορά ψευδών ειδήσεων, απρόκλητη εξύβριση δημοσίων προσώπων, συκοφαντική δυσφήμιση, παράνομη οπλοκατοχή (είχε σημαία με ξύλινο κοντάρι), παράνομη οπλοφορία (όχι μόνο είχε κοντάρι αλλά το κουβαλούσε και δημοσίως), αντίσταση κατά της Αρχής (ενώ τον χτυπούσαν με τα γκλομπ εκείνος τό 'βαλε στα πόδια, ενώ σύμφωνα με το νόμο 7965/2011 έπρεπε να καθίσει ακίνητος να του τις βρέξουν για τα καλά), περιφρόνηση των θεσμών, διακεκριμένη απόπειρα υπονόμευσης της υπόστασης του ελληνικού έθνους και κράτους, απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος με ενδεχόμενο δόλο, εξευτελισμός των εθνικών συμβόλων (σύμφωνα με το άρθρο 892 παράγραφος 5 του Συντάγματος οφείλουμε σεβασμό στη σημαία, όχι να τη σέρνουμε σαν κουρέλι, αλλά να την κρατάμε πάντα ψηλά, όρθια και σηκωμένη - εδώ τουλάχιστον οι δικαστές τού αναγνώρισαν κάποια ελαφρυντικά, πώς να το κάνουμε δηλαδή, ηλικιωμένος άνθρωπος είναι, δεν είναι δυνατόν να την έχει πάντα σηκωμένη...) κλπ. κλπ.

Ορίστηκε δικάσιμος για το απόγευμα της ίδιας μέρας, απολογήθηκε στους δικαστές και βγήκε αμέσως και η απόφαση: αυτός φταίει για τα χάλια της οικονομίας, οπότε βάσει του Εφαρμοστικού Νόμου, που ψηφίστηκε 2 ώρες πριν τη δίκη, θα του μειωθεί η σύνταξη από 450 € στα 184 € και μάλιστα αναδρομικά από το 1993 που συνταξιοδοτήθηκε, οπότε πρέπει να επιστρέψει πίσω εντός 3 εργάσιμων ημερών μαζί με τους τόκους 65.972,53 € διότι αν καθυστερήσει έστω και μία μέρα θα του βάλουν προσαύξηση και ειδικό τέλος υπερημερίας ίσο με το 5% επί της οφειλής για κάθε μέρα που καθυστερεί.

Συν τοις άλλοις κρίθηκε και ένοχος για όλα τα παραπάνω αδικήματα, οπότε πρέπει να εκτίσει και ποινή φυλάκισης σωρευτικά 12 ετών και 3 μηνών στις φυλακές Κορυδαλλού χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Επίσης για όσο διάστημα παραμείνει στη φυλακή του επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης προς τους υπολοίπους συγκρατουμένους του, που θα παρακρατείται προκαταβολικά και θα ισούται με το 15% όχι του πραγματικού αλλά του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο τεκμαρτό εισόδημα λόγω του ότι η φυλακή βρίσκεται στο Ν. Αττικής που υπερβαίνει πληθυσμιακά τα 4.000.000 κατοίκους, προδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια στο 1% επί του πληθυσμού, ήτοι 40.000 € ετησίως. Επίσης αν τυχόν αποδημήσει εις Κύριον πριν εκτίσει ολόκληρη την ποινή, τότε η υποχρέωση καταβολής της ειδικής εισφοράς μεταφέρεται στους άμεσους κληρονόμους για το υπόλοιπο της ποινής.

Εδώ που τα λέμε, όταν πρόκειται για κακούργημα έτσι οφείλει να λειτουργεί η Δικαιοσύνη: αδέκαστα, αντικειμενικά και με συνοπτικές διαδικασίες, όχι όπως με κάτι άλλα μικροπταίσματα υπεξαίρεσης, διασπάθισης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ύστερα από πολυετείς έρευνες, ανακρίσεις, καταθέσεις, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και αμέτρητες ενστάσεις και αναβολές τελικά παραγράφονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".