Η κρίση και οι κροίσοι

Οι Έλληνες τουρίστες μειώνονται δραματικά

Η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία έχει άμεσο αντίκτυπο και στον τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων σε όλα τα ελληνικά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και για ολόκληρο το 2010 ανήλθαν σε 16.400.000. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των ατόμων που διανυκτερεύουν επί των αριθμό των αντίστοιχων ημερών. Π.χ. τετραμελής οικογένεια πήγε για 3 νύχτες σε ξενοδοχείο στην Αράχωβα. Στην περίπτωση αυτή υπολογίζουμε 12 διανυκτερεύσεις κ.ο.κ. Το 2009 είχαμε 18.390.000 διανυκτερεύσεις Ελλήνων σε ελληνικά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, άρα η πτώση για το 2010 είναι 10,82 %.

Ας δούμε τώρα και τι γίνεται με τους αλλοδαπούς τουρίστες που κάνουν διακοπές στη χώρα μας. Το 2009 πραγματοποίησαν 45.930.000 διανυκτερεύσεις, ενώ το 2010 αυτές ήταν 46.300.000, σημείωσαν δηλαδή αύξηση 0,8 %. Συνολικά όλοι μαζί (Έλληνες και αλλοδαποί) το 2010 έκαναν 62.700.000 διανυκτερεύσεις, αριθμός μειωμένος κατά 2,3 % σε σχέση με το 2009.

Τα στοιχεία αυτά βέβαια δεν περιλαμβάνουν ούτε τις διανυκτερεύσεις σε ιδιόκτητο κατάλυμα (δεύτερη κατοικία, εξοχική κατοικία, πατρικό σπίτι στο χωριό κλπ.), ούτε σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, ούτε τα camping, ούτε τις διανυκτερεύσεις σε σκάφη, κότερα, θαλαμηγούς και κρουαζιερόπλοια, ούτε φυσικά και τις διανυκτερεύσεις που έγιναν μεν σε ξενοδοχείο αλλά δεν δηλώθηκαν πουθενά, δεν κόπηκε δηλαδή απόδειξη. Παρ' όλα αυτά η τάση είναι ξεκάθαρη. Και όλα αυτά όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό. Για τον εξερχόμενο τουρισμό (δηλαδή τους Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό) συνολικά στοιχεία ακόμη δεν υπάρχουν, σύμφωνα όμως με κάποιες σαφείς ενδείξεις εκεί η πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σουίτα στη Σαντορίνη με prive υδρομασάζ και θέα στο ηφαίστειο

Ας επιστρέψουμε όμως εντός των συνόρων. Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν πλήττεται όλη η Ελλάδα ομοιόμορφα. Είναι προφανές ότι περιοχές που δέχονται κυρίως αλλοδαπούς τουρίστες και μάλιστα υψηλών εισοδημάτων (π.χ. Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Κρήτη, Σαντορίνη κλπ.) δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, σε αντίθεση με τις περιοχές εκείνες που βασίζονται κυρίως στον Έλληνα τουρίστα (λ.χ. ολόκληρη η ορεινή Ελλάδα). Καλώς ή κακώς οι ξένοι επισκέπτονται την πατρίδα μας κυρίως για τη θάλασσα, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τα ελληνικά βουνά. Ποιος Σουηδός ή Ελβετός θα έρθει με την οικογένειά του να διανυκτερεύσει, έστω για 4-5 μέρες, στο τάδε χωριό της Πίνδου; Και καλά κάνουν. Στο εξωτερικό οι υποδομές, τα καταλύματα, οι υπηρεσίες και οι τιμές που θα πληρώσουν δε συγκρίνονται με τα δικά μας, θα αναφερθούμε στο θέμα αυτό πιο αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση.

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΟΙΣΟΙ

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανομοιομορφία στην ύφεση έχουμε ακόμη και μεταξύ καταλυμάτων στον ίδιο προορισμό. Και μια που αναφέραμε πιο πριν την Αράχωβα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι μέσα ή γύρω από τη "Μύκονο του χειμώνα" υπάρχουν δίκλινα δωμάτια που χρεώνονται την περίοδο των Χριστουγέννων προς 400 €, 500 € ή ακόμη και 800 € τη βραδιά, όπως επίσης υπάρχουν και δίκλινα που χρεώνονται 60 €, 70 € ή 80 €. Το ίδιο συμβαίνει π.χ. και στη Σαντορίνη: αν θέλεις το Δεκαπενταύγουστο σουίτα στο Ημεροβίγλι με prive πισίνα και θέα στην Καλντέρα και το ηφαίστειο πρέπει να δώσεις από 1.538 € έως 20.640 € τη βραδιά, ενώ αν συμβιβαστείς με κανένα ταπεινό δωματιάκι στο Καμάρι ή την Περίσσα, σίγουρα θα τη βολέψεις με λιγότερα από 60 €, ίσως και με 50 € ή ακόμη και με 40 €. Λοιπόν εδώ είναι το παράδοξο: το ξενοδοχείο που δίνει τα δωμάτιά του προς 400 € ή 500 € δεν το έχει αγγίξει ιδιαίτερα η κρίση, διότι οι πελάτες του δεν έχουν προς το παρόν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αντίθετα, μεγάλη κάμψη της ζήτησης και συνάμα στον τζίρο τους και κατά συνέπεια σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν όσοι ξενώνες έδιναν το δωμάτιο προς 70 € με 80 € και τώρα το δίνουν προς 50 € με 60 € και πάλι πληρότητα δεν έχουν. Βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου, ακριβώς διότι οι εν δυνάμει πελάτες τους πλήττονται και αυτοί από την κρίση και κατά συνέπεια έκοψαν και τα ταξιδάκια τους. Ενώ τα μεγάλα εισοδήματα όχι. Αυτός που είχε μηνιαίο εισόδημα 30.000 € και τώρα πλέον λόγω κρίσης ζει "μόνο" με 20.000 € το μήνα, ούτε τις διακοπές του θα κόψει, ούτε και τις γαστρονομικές του συνήθειες θα αλλάξει: πήγαινε στην ψαροταβέρνα κι έτρωγε συναγρίδα ή αστακομακαρονάδα, πάλι τα ίδια θα παραγγέλνει, δεν θα το ρίξει στο γάβρο και την αθερίνα. Ούτε και το ξενοδοχείο του θα αλλάξει. Έδινε 400 € τη βραδιά, πάλι τόσα θα δίνει. Δεν θα τη βγάλει με αντίσκηνο σε ελεύθερο κάμπινγκ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".