Δημητσάνα

Η ιστορική Δημητσάνα
(φωτ. Μανώλης Χαβάκης)

Η Δημητσάνα είναι από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και συνάμα ένας τόπος με πλούσια ιστορία. Είναι γεμάτη πέτρινα αρχοντόσπιτα και γραφικά σοκάκια και βέβαια διαθέτει και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 930 μ. έως 1.020 μ., στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία Τεύθις, πάνω σε δύο λόφους, ανάμεσα από τους οποίους διέρχεται ο κεντρικός ασφαλτόδρομος του χωριού. Από κάποια σημεία του χωριού η θέα φτάνει μέχρι και τον κάμπο της Μεγαλόπολης.

Η Δημητσάνα απέχει 48 χλμ. από την Τρίπολη (μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής που διασχίζει το Μαίναλο και περνά από Χρυσοβίτσι). Αν ερχόμαστε από Αθήνα με προορισμό τη Δημητσάνα έχουμε δύο επιλογές: ο πιο σύντομος δρόμος είναι η Ανατολική Οδός (αυτοκινητόδρομος Α7 Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα), οπότε πρέπει να βγούμε από τον κόμβο της Νεστάνης με κατεύθυνση προς ΛεβίδιΒυτίνα και Λαγκάδια. Μετά τη Βυτίνα, μόλις φτάσουμε στην Καρκαλού, αντί να πάμε προς Λαγκάδια στρίβουμε αριστερά προς Δημητσάνα (συνολικά Αθήνα Δημητσάνα 211 χλμ.). Ο άλλος δρόμος είναι να μπούμε μέσα στην Τρίπολη και να πάρουμε το δρόμο που - όπως είπαμε λίγο πιο πριν - ανεβαίνει στο Μαίναλο και περνά από Χρυσοβίτσι (συνολικά Αθήνα Δημητσάνα 213 χλμ. αλλά σε χρόνο 15΄- 20΄ περισσότερο).

Η Δημητσάνα ντυμένη στα λευκά

Το παρκάρισμα μέσα στη Δημητσάνα είναι άκρως ψυχοφθόρα διαδικασία. Το δημοτικό πάρκινγκ (το οποίο μετά βίας χωράει 25-26 αυτοκίνητα) σε περιόδους εορτών και αργιών δεν επαρκεί, είναι ασφυκτικά γεμάτο. Προσοχή: αν προσπεράσεις το (συνήθως γεμάτο) πάρκινγκ ο δρόμος μετά είναι αδιέξοδο, οπότε θα αναγκαστείς να κάνεις μανούβρες επί ώρες, μπας και ξεκολλήσεις! Ακόμη κι αν καταφέρεις να εισχωρήσεις σε κάποιο στενάκι με το αυτοκίνητο, τελικά ή θα φρακάρεις ή θα σου γδάρουν τον προφυλακτήρα ή θα σου σπάσουν τον καθρέφτη. Ώσπου να κατασκευαστούν επαρκείς χώροι στάθμευσης καλύτερα να αφήνουμε το αυτοκίνητό μας είτε στη βόρεια είσοδο του χωριού (π.χ. στο Κέντρο Υγείας) είτε στη νότια (π.χ. στο ξενοδοχείο "Δημητσάνα" ή στην απέναντί του ταβέρνα "Καλλιθέα") είτε στο δρόμο που φεύγει για Ζάτουνα. Πώς όμως να ζητάμε πολυτέλειες, τη στιγμή που καλά καλά δεν υπάρχουν ούτε καν πεζοδρόμια στον κεντρικό δρόμο; Ας κάνουμε τώρα μια βόλτα με τα πόδια στο χωριό, το περπάτημα δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν, άσε που με τέτοιο σκηνικό είναι και ρομαντικό. Βέβαια δεν είναι και πολύ ρομαντικό σε περίπτωση που ανεβοκατεβαίνουμε δεκάδες σκαλοπάτια με τις βαλίτσες στην πλάτη και υπό καταρρακτώδη βροχή ψάχνοντας αριστερά και δεξιά τον ξενώνα μας...

Δημητσάνα: ταξίδι στο παρελθόν

Κατ' αρχήν να πούμε ότι εδώ γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Στη μία πλευρά του χωριού, στην "Πλάτσα", βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε. Εκεί σήμερα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας. Στο δε απέναντι λόφο, ακριβώς έξω από τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας έχει στηθεί ο ανδριάντας του ιεράρχη. Στη Δημητσάνα επίσης έχει γεννηθεί και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, από τους πρωταγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα του '21. Είναι εκείνος που ύψωσε το τίμιο λάβαρο και όρκισε τους αγωνιστές στη μονή της Αγίας Λαύρας κοντά στα Καλάβρυτα. Σουλατσάροντας στα στενά καλντερίμια του χωριού θα εντοπίσουμε και το δικό του πατρικό σπίτι.

Η Δημητσάνα τη νύχτα
(φωτ. Μανώλης Χαβάκης)

Η Δημητσάνα σε παλαιότερες απογραφές πληθυσμού είχε φτάσει μέχρι και τους 1.800 κατοίκους, σήμερα όμως συγκρατεί πληθυσμό 320 περίπου κατοίκων και αποτελεί την έδρα του νέου Δήμου Γορτυνίας, ο οποίος έχει συσταθεί βάσει του σχεδίου Καλλικράτης και συμπεριλαμβάνει και τα υπόλοιπα γνωστά τουριστικά θέρετρα της περιοχής, όπως για παράδειγμα τη Βυτίνα καθώς και τα Λαγκάδια αλλά και τη Στεμνίτσα.

Φεύγοντας από τη Δημητσάνα αρκετοί περνούν από το μικρό πρατήριο της τοπικής οικοτεχνίας που παράγει τα περιβόητα "γλυκά Λούσιου". Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, περίπου απέναντι από την ταβέρνα "Δρυμώνας". Τα πιο δημοφιλή είναι οι "Κοπεγχάγες", οι κουραμπιέδες, τα πυραυλάκια, τα πουράκια και τα μπακλαβαδάκια (τηλ. 2795031230).

ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

Θα κατηφορίσουμε τώρα ελαφρώς για περίπου 1.500 μ. για να επισκεφθούμε το μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Εδώ βρίσκονται οι πηγές του Αη Γιάννη, που μας δίνουν όλο το χρόνο άφθονα νερά. Αυτά τα νερά, οι πηγές και τα κεφαλάρια, μαζί και με τους μικρούς ή και μεγαλύτερους καταρράκτες της περιοχής έδιναν ζωή σε νεροτριβές, αλευρόμυλους, βυρσοδεψεία και μπαρουτόμυλους. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 εδώ παράγονταν τεράστιες ποσότητες από μπαρούτι αλλά και πυρίτιδα, οι οποίες φυσικά προορίζονταν να γεμίσουν τα φυσέκια στις πιστόλες και στα καριοφύλια των αγωνιστών. Γιαυτόν το λόγο άλλωστε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έλεγε συχνά ότι η Δημητσάνα είναι "η μπαρουταποθήκη του έθνους". Σήμερα στους χώρους του μουσείου με τη βοήθεια συν τοις άλλοις και οπτικοακουστικών μέσων θα δούμε από κοντά σε λειτουργία έναν αλευρόμυλο, ένα βυρσοδεψείο, ένα ρακοκάζανο και ένα μπαρουτόμυλο. Έτσι θα διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πόσες απίθανες δουλειές μπορούσαν να γίνουν με κινητήρια δύναμη το απλό νεράκι του Θεού, την εποχή που δεν είχε καν ανακαλυφθεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Τηλ. 2795031630.

ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ

Μονή Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας
(φωτ. Andrey Sulitskiy)

Λίγα μόλις χιλιόμετρα βορειότερα της Δημητσάνας πηγάζει ο ποταμός Λούσιος, που λέγεται έτσι διότι εδώ λουζόταν ο θεός Δίας. Ακριβώς κάτω από τα τελευταία σπίτια του χωριού βρίσκεται το φαράγγι του Λούσιου, το οποίο δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι το ποτάμι προσφέρεται για ράφτινγκ, αρκεί μόνο να μην έχει προηγηθεί εντατική βροχόπτωση, διότι τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα. Ο άλλος λόγος είναι ότι μέσα στο φαράγγι "φωλιάζουν" τρία ιστορικά μοναστήρια της Αρκαδίας. Ο δρόμος που κατηφορίζει στο φαράγγι περνάει πρώτα πάνω από το  ποτάμι και μετά μας βγάζει στη Μονή Φιλοσόφου. Πρόκειται στην ουσία για δύο μοναστήρια. Πρώτα θα φτάσουμε στη νέα μονή και μετά πεζοπορώντας για 15΄ στο χείλος του γκρεμού βρίσκουμε και την παλιά μονή, το πιο ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας. Αυτή η παλιά Μονή Φιλοσόφου είναι γνωστή και ως "Κρυφό Σχολειό". Επιστρέφουμε στη Δημητσάνα και παίρνουμε το δρόμο για Στεμνίτσα. Στα 3 χλμ. θα βρούμε πινακίδα προς Μονή Αιμυαλών, για την οποία επίσης πρέπει να κατεβούμε στη χαράδρα. Ξανά επάνω, συνεχίζουμε προς Στεμνίτσα και βρίσκουμε νέα πινακίδα προς τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, που συνήθως οι ντόπιοι την αποκαλούν απλώς Μονή Προδρόμου. Είναι χτισμένη σε δυσπρόσιτο σημείο, στο φυσικό κοίλωμα ενός θεόρατου βράχου. Θα κατηφορίσουμε στα σκαλάκια, θα ανοίξουμε μια μικρή καγκελόπορτα (την οποία δεν πρέπει να ξεχνούμε ανοιχτή διότι μπορεί να φύγουν από μέσα κάποια οικόσιτα ζώα που τρέφουν οι μοναχοί) και ύστερα θα ανεβούμε μερικά σκαλοπάτια για να φτάσουμε στο καθολικό και τα κελιά. Μπορεί να φαίνεται λίγο κουραστικό, αλλά αξίζει τον κόπο. Η θέα από το μπαλκόνι προκαλεί ίλιγγο.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ιδέα είναι η εκδρομή προς τη γειτονική Ζάτουνα, όπου είχε εξοριστεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Το χωριό απέχει μόλις 5 χλμ. από τη Δημητσάνα και διαθέτει καφενεδάκια, ταβερνούλες και παραδοσιακούς ξενώνες.

ΦΑΓΗΤΟ

Συκωταριά αρνίσια λαδορίγανη στην ταβέρνα Δρυμώνας

Ταβέρνα Δρυμώνας. Στους τοίχους αντίκες, παλιά εργαλεία, ντουφέκια κλπ. Στα πιάτα κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες, κουνέλι ριγανάτο με τηγανητές πατάτες, συκωταριά αρνίσια στο τηγάνι, κατσικάκι λαδορίγανη με πατάτες φούρνου, χοιρινό κρασάτο κλπ. Τηλ. 2795031116 & 6946286757.

Ταβέρνα Το στέκι της γεύσης. Σπανακόπιτα, γλυκοκαυτερό, τηγανιά, κόκορας με μακαρονάδα, αρνάκι λαδορίγανη, ελάφι σαλμί, αγριογούρουνο στιφάδο, παϊδάκια στα κάρβουνα, ψαρονέφρι λεμονάτο, μπιφτέκι γεμιστό, φιλέτο κοτόπουλο, γουρουνόπουλο φούρνου κλπ. Τηλ. 2795031424 & 6936873123.

Ταβέρνα Στο κιούπι. Πίτες παραδοσιακές, ορεκτικά μερακλίδικα, φέτα ντόπια λαδορίγανη, σαλάτες εποχής, σούπες, της ώρας κλπ. Τηλ. 2795031232, 6974451029 & 6974451028.

Ταβέρνα Ο Θόλος. Πιτούλες χειροποίητες, κεφαλοτύρι σαγανάκι, πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί, αγριογούρουνο στη γάστρα, κόκορας κοκκινιστός με λαζάνια, κεφτεδάκια τηγανητά, χοιρινό με σέλινο, λουκάνικο με πράσο, φασολάδα, παστό με αβγά, χόρτα του βουνού, χοιρινό με μέλι, φάβα με κρεμμύδι κλπ. Τηλ. 2795031514, 2795031550, 6946157073 & 6944756465.

Ταβέρνα Η Καλλιθέα. Μέσα στα πεύκα, ιδανική τοποθεσία για καλοκαίρι. Αρνάκι σούβλας, κατσικάκι φούρνου, κουνέλι λαδορίγανη, κόκορας με μακαρόνια, φασολάδα, χοιρινό με σέλινο, μπριζόλες στα κάρβουνα κλπ. Τηλ. 2795031131, 2795031227 & 6972688988.


Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Δημητσάνα. Τηλ. 2795031518.

Στο εστιατόριο του Koustenis Village. Τηλ. 2795031445.

Ψησταριά Δημητσάνα. Απέναντι από το Κέντρο Υγείας. Τηλ. 2795031680 & 2795031097.

Ταβέρνα Μπαρουτάδικο. Τηλ. 2795031629.

Ουζερί - Ψησταριά Οι δύο λαγοί. Τηλ. 2795032320.

Ταβέρνα Τεύθις. Δίπλα στην ταβέρνα Θόλος (της ιδίας ιδιοκτησίας). Διαθέτει μεγάλη αίθουσα, αλλά και άνετη αυλή, γιαυτό μαζεύει συχνά και γκρουπ. Τηλ. 2795031550, 2795031514, 6944756465 & 6946157073.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Θεονύμφη

Ξενώνας Θεονύμφη. Αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1850 που διαθέτει 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι με δωρεάν ξύλα, TV, NOVA, DVD player, Hi Fi stereo, άφθονα δισκάκια CD & DVD, wi fi internet, υδρομασάζ και mini bar με δωρεάν αναψυκτικά, νερά, κρασί και σνακ. Υπάρχει σαλόνι με τζάκι, βιβλία, παιχνίδια και επιλεγμένη μουσική. Σερβίρεται πρωινό και παρέχεται room service. Τιμές: από 110 € έως 170 €. Τηλ. 2795029215, 2795031660, 6932336442 & 6932336461.

Ξενώνας Βελισσαρόπουλος. Στην Πλάτσα. Υπάρχουν 4 δωμάτια (τα 2 με τζάκι), που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, κουζινούλα, καθιστικό, wi fi internet και μπαλκόνι. Τηλ. 2795031617 & 6977039829.

Αρχοντικό Δεληγιάννη. Πέτρινο πυργόσπιτο που αποτελείται από 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, υδρομασάζ, TV, NOVA, ψυγείο, wi fi internet και δωρεάν απεριόριστες τηλεφωνικές κλήσεις εντός Ελλάδας. Τηλ. 2795031571 & 6944834554.

Ξενοδοχείο Δημητσάνα. Στη νότια έξοδο του χωριού, μέσα στα πεύκα. Ανακαινίσθηκε πρόσφατα και απέκτησε επιτέλους ένα χρώμα ρουστίκ, ζεστό και οικείο. Έχει 30 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, μπαλκονάκι και δωρεάν internet. Λειτουργεί εστιατόριο και σαλόνι με τζάκι και καφέ μπαρ. Παρέχεται room service. Οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά: ενώ το 2009 χρέωναν έως 120 € για ένα δίκλινο ή μέχρι και 130 € για ένα τρίκλινο, τώρα πλέον το δίκλινο είναι από 60 € ως 70 € & το τρίκλινο από 70 € ως 80 €. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 1999 στο δωμάτιο Νο 12 δύο άτομα προς 15.000 δρχ. (44,02 €) με πρωινό, τότε που όλα τα πατώματα ήταν στρωμένα με κάτι κρύα κατάμαυρα μάρμαρα, τα μπαλκόνια είχαν ένα άχαρο μωσαϊκό και όλες οι εσωτερικές πόρτες ήταν βαμμένες με άσπρη λαδομπογιά. Τηλ. 2795031518.

Ξενώνας Έναστρον

Ξενώνας Έναστρον. Κοντά στο Δημαρχείο, σε έδαφος με μεγάλη κλίση. Αποτελείται από 3 δωμάτια με ενδοδαπέδια κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, DVD, mini bar και wi fi internet. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό με τα επιτραπέζια παιχνίδια, το τζάκι και τη μεγάλη TV. Τηλ. 2795031684 & 6942630155.

Koustenis Village. Στο δρόμο για το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης. Πέτρινο συγκρότημα με άνετο πάρκινγκ, παιδική χαρά, κήπους με συντριβάνια, γήπεδα μπάσκετ και τένις, συνεδριακό κέντρο και εστιατόριο. Υπάρχουν 35 δωμάτια που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, κουζινούλα, TV και μπαλκονάκι καθώς και 5 δίχωρες σουίτες που διαθέτουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι αλλά και τζακούζι ή στήλη υδρομασάζ. Τηλ. 2795031445, 6972688988 & 6975908570.

Ξενώνας Καζάκου. Δίπλα στη Βιβλιοθήκη και ακριβώς πίσω από τον αδριάντα του Γρηγορίου Ε΄. Ανήκει στις 3 κυρίες που έχουν και τον ξενώνα Θεονύμφη. Πρόκειται για αρχοντικό του 1851 που διαθέτει 5 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, CD player και ψυγείο: ένα δίκλινο, δύο τρίκλινα και δύο τετράκλινα. Τζάκι έχουν μόνο τα δύο τρίκλινα. Το πρωινό σερβίρεται στο κατώι, όπου θα βρούμε και TV με NOVA και μπόλικα μουσικά CD και βιβλία και περιοδικά και επιτραπέζια παιχνίδια και ασύρματο ίντερνετ. Τηλ. 2795031660, 2795029215, 6932336442 & 6932336461.

Ξενώνας Τσιάπα. Βρίσκεται στην Πλάτσα, περίπου 70 μ. μετά το μικρό δημοτικό πάρκινγκ. Έχει 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση και TV. Κάποια έχουν και τζάκι. Υπάρχει κι ένα μεγάλο κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2795031583 & 6977234812.

Ξενώνας Αμανίτες

Ξενώνας Αμανίτες. Στη βόρεια είσοδο του χωριού, πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο. Αποτελείται από 7 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, TV, υδρομασάζ και τηλέφωνο με δωρεάν κλήσεις. Στο καθιστικό με το τζάκι (όπου σερβίρεται και το πρωινό) υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη με DVD. Ο χώρος καλύπτεται από wi fi internet. Ο ξενώνας διαθέτει και στεγασμένο πάρκινγκ. Τηλ. 2795031090, 2710411588, 6979052817 & 6974794788.

Ξενώνας Εν Δημητσάνη. Στη βόρεια είσοδο, ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Υγείας. Πέτρινο παραδοσιακό κτήριο με 12 δωμάτια που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό με το σαλόνι και το τζάκι. Τηλ. 2795031748 & 2795032618.

Ξενοδοχείο Μέθεξις. Στη νότια είσοδο του χωριού. Υπάρχουν 6 σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζινούλα, καθιστικό, TV, wi fi internet και υδρομασάζ. Θα βρούμε ακόμη καφέ μπαρ με καθιστικό, τζάκι, TV και τραπεζαρία για πρωινό. Παρέχεται room service. Τιμές: το χειμώνα από 130 € έως 200 €. Τηλ. 2795031317.

Ξενώνας Λουσίου Νύμφες. Βρίσκεται στην Πλάτσα, περίπου 70 μ. μετά το μικρό δημοτικό πάρκινγκ, δίπλα στο αρχοντικό Αντωνόπουλου και το λαογραφικό μουσείο. Διαθέτει 4 σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, TV και mini bar. Μία σουίτα είναι δίχωρη με καθιστικό, άλλη σουίτα είναι ενιαίος χώρος με καθιστικό, τζάκι, γραφείο και μπάνιο με υδροστήλη, άλλη σουίτα είναι δύο επιπέδων με σοφίτα, βιβλιοθήκη και μπάνιο με υδροστήλη και άλλη σουίτα είναι δύο επιπέδων με σοφίτα, βιβλιοθήκη, καθιστικό με τζάκι και μπάνιο με υδροστήλη. Τηλ. 2795031525.

Ξενώνας Δεσποτικόν

Ξενώνας Δεσποτικόν. Στην Πλάτσα. Διαμορφώθηκαν 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV, DVD & wi fi internet καθώς και 1 τετράκλινη σουίτα τριών επιπέδων, που έχει επιπλέον και καθιστικό αλλά και υδρομασάζ. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τραπεζαρία για το πρωινό. Τηλ. 2795031942, 2795031777, 2102580177, 6936614814 & 6944520560.

Ξενώνας Καζά. Στο σοκάκι που ανεβαίνει προς τη Βιβλιοθήκη. Υπάρχουν 13 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και δωρεάν internet. Πρωινό σερβίρεται στο σαλόνι με το τζάκι. Τηλ. 2795031466, 2795031467 & 2795031084.

Ενοικ. Δωμάτια Καζά. Στο σοκάκι που ανεβαίνει προς τη Βιβλιοθήκη, αλλά λίγο ψηλότερα απ' τον ξενώνα Καζά. Πρόκειται για 5 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Τηλ. 2795031466, 2795031467 & 2795031084.

Ξενώνας Ανδρέα Σοφή. Περίπου 2 χλμ. πριν μπούμε στη Δημητσάνα, όπως ερχόμαστε από Καρκαλού θα το βρούμε στα δεξιά, σε ήσυχο μέρος δίπλα ακριβώς στο ποτάμι. Αποτελείται από 6 δωμάτια δύο, τριών ή τεσσάρων κλινών, με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και TV. Τα 3 από τα 6 δωμάτια έχουν και τζάκι. Παρέχονται όλα τα υλικά για σελφ σέρβις πρωινό. Άνετο πάρκινγκ. Τηλ. 2795031303 & 6947174837.

Ξενώνας Προσέληνος. Στην Πλάτσα ψηλά, κάτω από το κάστρο. Ανήκει στον κο Κώστα Λάμπρου και έχει 5 δωμάτια με θέρμανση, TV, DVD ("εάν ζητηθεί") και δωρεάν laptop με wi fi. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι αλλά και υδρομασάζ. Στο σαλόνι με το τζάκι και το bar θα βρούμε TV, DVD, home cinema, video και επιτραπέζια παιχνίδια. Τηλ. 2795031675, 6972446890 & 6973351128.

Ξενοδοχείο Τεύθις

Ξενοδοχείο Τεύθις. Στην Πλάτσα αλλά χαμηλά, πιο κοντά στο ποτάμι σε σχέση με το υπόλοιπο χωριό. Διαθέτει 18 δίκλινα με κεντρική θέρμανση και TV. Σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό με ντόπιες λιχουδιές. Τιμές: δίκλινο από 35 € έως 60 € (ανάλογα την εποχή), πάντα με πρωινό. Τηλ. 2795032604 & 6988040117.

Πύργος Ξενιού. Στην Πλάτσα. Πέτρινος πενταώροφος πύργος του 1850. Ανήκει στον κο Κώστα Λάμπρου κι έχει 7 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, κουζινάκι και πρόσβαση στο internet. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Υπάρχει και καθιστικό με χειροποίητες οροφογραφίες. Μείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2006 στο δωμάτιο Νο 7 (που βρίσκεται χαμηλά, δηλαδή στο ισόγειο και διαθέτει και σοφίτα) 4 άτομα προς 180 € με πρωινό. Τηλ. 2795031675, 6972446890 & 6973351128.

Ξενώνας Λούσιος. Βρίσκεται σε ένα σοκάκι κοντά στην πλατεία και ανήκει κι αυτός στον κο Κώστα Λάμπρου. Διαθέτει 7 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ενώ κάποια έχουν και τζάκι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2105717298 & 6942408816.

Ξενοδοχείο Αρχοντικό. Διαθέτει 4 παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο καθιστικό του ισογείου. Τηλ. 2795032170 & 6977085925.

Ξενοδοχείο Nerida. Στην Πλάτσα, χαμηλά. Χτισμένο σε 3 επίπεδα πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Αποτελείται από δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV, ψυγείο, wi fi internet και μπαλκονάκι) καθώς και δίχωρες σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι και μπάνιο με υδρομασάζ). Στο χώρο υποδοχής θα βρούμε άνετη σάλα με τζάκι, καφέ μπαρ και τραπεζαρία όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τηλ. 2795032700 & 2795032701. 

6 σχόλια:

 1. πολυ καλο και κατατοπιστικο το αρθρο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και παραμένει σίγουρα σύγχρονο. Άξια και φέτος τις γιορτές τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Δημητσάνα είναι γεμάτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μπραβο καλο το αποτέλεσμα εγω επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Δημητσανα φέτος το 2016 5-9 και κάθισα να φάω με την γυναίκα μου στην ταβέρνα ψησταριά ΤΕΥΘΙΣ παραγγείλαμε κόκορα με μακαρόνια και η γυναίκα μου φασολάδα χειροτερα δεν εχω φαι στη ζωη μου τους φώναξα να πληρώσω και τους λεο δεν με ρωτάτε γιατι δεν φάγαμε το φαγητό μας απάντηση α δεν το πρόσεξα τοτε δεν ειστε καλοί επαγγελματιες τους λεο τα φαγητά ηταν χάλια μακαρόνια χθεσινά φασολάδα με φασόλια κοκκινα αισχος ντροπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Δημητσάνα ειναι υπέροχη γιαυτο το 2017 θα έρθω τον ιουνιο και θα φύγω καλο οκτώβριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".