Αλαγονία Μεσσηνίας

Ο ποταμός Νέδων

Η Αλαγονία είναι ένα ήσυχο χωριουδάκι του Ν. Μεσσηνίας, σε απόσταση 29 χλμ. βόρεια της Καλαμάτας. Είναι χτισμένη στα 800 μ. υψόμετρο, στις δυτικές πλαγιές του όρους Ταΰγετος, το οποίο με 2.407 μ. είναι το ψηλότερο στην Πελοπόννησο.

Για να φτάσουμε στο χωριό ξεκινάμε από την Καλαμάτα με βόρεια κατεύθυνση, παίρνοντας το δρόμο που οδηγεί στη Σπάρτη μέσω της ορεινής διάβασης του Ταΰγετου. Φυσικά μπορούμε να φτάσουμε εκεί και αντίστροφα, δηλαδή από Σπάρτη προς Καλαμάτα. Ο δρόμος αυτός (ξεκινώντας από Καλαμάτα) κινείται σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Νέδοντα. Ο τελευταίος πηγάζει από τον Ταΰγετο, διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι και τέλος χύνεται στον Μεσσηνιακό κόλπο δίπλα ακριβώς από τις δυτικές γειτονιές της πόλης της Καλαμάτας. Φυσικά δεν πρέπει επ' ουδενί να συγχέεται ο Νέδων με τη Νέδα, ένα άλλο ποτάμι της Μεσσηνίας.

Στα 23 χλμ. από την πρωτεύουσα του Ν. Μεσσηνίας φτάνουμε στην Αρτεμισία, όπου και θα πρέπει να στρίψουμε αριστερά και να ανηφορίσουμε για ακόμη 6 χλμ. Πρώτα θα περάσουμε το χωριό Πηγές (στο οποίο βέβαια αφθονούν οι... πηγές με καθαρό βουνίσιο νερό) και αμέσως μετά θα μπούμε στην Αλαγονία.

Γιορτή πατάτας στην Αλαγονία Μεσσηνίας

Η Αλαγονία σήμερα κατοικείται από περίπου 140 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Στην περιοχή ευδοκιμούν κυρίως πατάτες και δευτερευόντως ελιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η "Γιορτή Πατάτας", που γίνεται κάθε χρόνο και συγκεκριμένα το βραδάκι του πρώτου Σαββάτου του Σεπτεμβρίου και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Μεσσήνιους. Όλες οι νοικοκυρές του χωριού ετοιμάζουν δεκάδες διαφορετικά εδέσματα με βάση την πατάτα, τα οποία σερβίρονται δωρεάν και συνοδεύονται με κρασάκι της περιοχής. Τη γιορτή πλαισιώνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Όσοι θέλουν να πεζοπορήσουν μέσα στο δάσος (δηλαδή ό,τι σώθηκε από τις τρομερές πυρκαγιές του 2007) μπορούν να πάρουν το μονοπάτι που σε 15΄ - 20΄ περνάει από τη βρύση του Νίκα και οδηγεί στη θέση Λουκά, τοποθεσία με ψηλά πλατάνια, άφθονα τρεχούμενα νερά και ένα μικρό καταρράκτη.

Ξύλινα σπιτάκια "Αλαγονία ορεινή φιλοξενία"

Η μοναδική επιλογή για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν στο χωριό είναι τα ξύλινα σπιτάκια Αλαγονία Ορεινή Φιλοξενία. Είναι ένα αμφιθεατρικά χτισμένο συγκρότημα που αποτελείται από 6 ανεξάρτητα ξύλινα σπίτια. Το κάθε σπιτάκι μπορεί να φιλοξενήσει έως 4 άτομα και διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, κουζίνα, τραπεζαρία, μπάνιο και μπαλκονάκι με ωραία θέα.

Οι φιλοξενούμενοι του ξενώνα μπορούν να επιδοθούν στην πεζοπορία ή στην ορειβασία προς τις κορυφές του Ταΰγετου ή να κάνουν βόλτα στο χωριό με γαϊδουράκι. Επίσης ο ξενώνας προσφέρει δωρεάν ποδήλατα βουνού για ποδηλασία πάνω σε δασικά μονοπάτια.

Για τα παιδιά λειτουργούν σε κοντινή απόσταση από τον ξενώνα γηπεδάκι ποδοσφαίρου 5Χ5 και γήπεδο μπάσκετ.

Ταλαγάνι Μεσσηνίας: το ιδανικότερο ελληνικό τυρί για ψήσιμο στα κάρβουνα

Και μετά τις αθλητικές δραστηριότητες θα επιστρέψουμε στον ξενώνα για να τσιμπολογήσουμε. Σε ένα μεγάλο ανεξάρτητο χώρο, που έχει φτιαχτεί κι αυτός εξ ολοκλήρου από ξύλο, λειτουργεί το εστιατόριο και το καφέ μπαρ.

Στο εστιατόριο σερβίρεται το πρωινό, ενώ το μεσημέρι ή το βραδάκι μπορούμε να γευτούμε τοπικές νοστιμιές, όπως π.χ. παστό τσιγαριαστό, πατατοσαλάτα με μαϊντανό και κρεμμυδάκι φρέσκο, καγιανά σπέσιαλ με αβγά, ντομάτα, σφέλα και κρεμμύδι, ταλαγάνι ψητό στα κάρβουνα, μπουζοπούλα στο φούρνο με πατάτες μελωμένες, κόκορα μπαρδουνιώτικο με τηγανητές πατάτες κλπ.

Στο καφέ μπαρ θα βρούμε LCD TV, NOVA, DVD, wi fi internet και μπόλικα επιτραπέζια παιχνίδια.

Τα σπιτάκια καθαρίζονται καθημερινά και η τιμή τους για 2 άτομα ξεκινάει από τα 60 € με πρωινό.

Περισσότερες πληροφορίες: Αλαγονία Ορεινή Φιλοξενία.
Δείτε και εδώ.
Τηλ. 2721076038, 6975634183 & 6932256476.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".