Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας

Στο αλβανικό τελωνείο

Mire se vini ne Shqiperi ! Καλώς ήρθατε στην Αλβανία !
Τώρα θα μου πεις "μα στην Αλβανία θα πάμε για τουρισμό;"

Όχι ακριβώς... Θα πάμε να γνωρίσουμε το τελευταίο ελληνικό χωριουδάκι του Ν. Φλώρινας, μόλις 1 χλμ. πριν τα σύνορα με την Αλβανία. Ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού είναι ένας καινούργιος αυτοκινητόδρομος που αρχίζει από τον κόμβο 9Β στη Σιάτιστα του Ν. Κοζάνης, περνάει δίπλα από την Καστοριά και καταλήγει στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής. Από κει και πέρα όσοι περνούν τα σύνορα συνεχίζουν προς Κορυτσά.

Η Κρυσταλλοπηγή λοιπόν είναι χτισμένη στα 1.150 μ. υψόμετρο και αριθμεί πληθυσμό περίπου 250 κατοίκων. Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Σμαρδέσι, αλλά μετονομάσθηκε σε Κρυσταλλοπηγή το 1926. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο εγκαταλείφθηκε πλήρως αλλά αργότερα εγκαταστάθηκαν εδώ Βλάχοι Ηπειρώτες και το χωριό ξαναζωντάνεψε. Απέχει 51 χλμ. από τη Φλώρινα μέσω της ορεινής διάβασης Πισοδερίου, ενώ η απόσταση από την πρωτεύουσα του Ν. Καστοριάς από τον καινούργιο δρόμο είναι μόλις 38 χλμ. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για εκδρομές είτε προς τις Πρέσπες είτε προς την Καστοριά.

Αντσούγες, κρεμμύδι και ελιές: κλασικός μεζές για τσίπουρο στον ξενώνα Krystal

Για τη διαμονή μας στην ακριτική Κρυσταλλοπηγή υπάρχει ο παραδοσιακός ξενώνας Krystal. Διαθέτει 6 απλά και καθαρά δίκλινα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο με τηλεόραση. Εκεί σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό με αγνά και αυθεντικά υλικά του τόπου, όπως π.χ. το ολόπαχο γάλα και οι ομελέτες με χωριάτικα αβγά. Για το γεύμα ή και για το δείπνο θα γευτούμε πιάτα με βάση τα ντόπια κρέατα και τα φρέσκα λαχανικά, διάφορα μεζεδάκια για τσιπουράκι ή ακόμη και χειροποίητη πίτσα ζυμωμένη επί τόπου. Και όλα αυτά σε ελκυστικότατες τιμές: δίκλινο από 30 € τις καθημερινές, 45 € τα Σαββατοκύριακα, έως 60 € τα τριήμερα. Τρίκλινο έως 75 €. Στις τιμές περιλαμβάνεται και το πρωινό. Τηλ. 2385046512 & 6947597638.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".