Άγιος Γεώργιος Νηλείας Μαγνησίας

Το ξενοδοχείο Ανωβολιός στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Φεύγουμε από το Βόλο με παραλιακή κατεύθυνση, προς Αγριά. Θα περάσουμε κατά σειρά τις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, την Αγριά και τα Κάτω Λεχώνια, οπότε στα 11 χλμ. από το Βόλο θα φτάσουμε στα Άνω Λεχώνια. Εκεί πρέπει να στρίψουμε αριστερά, όπως δείχνουν οι πινακίδες, προς Άγιο Βλάσιο (5 χλμ.), Άγιο Γεώργιο Νηλείας (10 χλμ.), Πινακάτες (15 χλμ.), Βυζίτσα (18 χλμ.) και Μηλιές (20 χλμ.). 

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας τυπικά είναι το χωριό του Πηλίου με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αφού η πλατεία του βρίσκεται στα 620 μ. ενώ υπάρχουν σπίτια του χωριού και στα 700 μ. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι τα Χάνια, που βρίσκονται στα 1.200 μ. υψόμετρο και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, παρόλο που στην απογραφή εμφανίζουν έναν (πλασματικό βέβαια) πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων, επισήμως δεν περιλαμβάνονται στα χωριά του Πηλίου, διότι θεωρούνται οικισμός του χωριού Δράκεια!

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, προσφέρει απίθανη θέα στον Παγασητικό, είναι πνιγμένο στο πράσινο, μέσα σε πλατάνια, καστανιές, ελιές, μηλιές και άλλα οπωροφόρα, κατοικείται εδώ και 500 χρόνια, έχει περίπου 140 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί τόπο παραθέρισης αρκετών επωνύμων που έχουν αποκτήσει εδώ το εξοχικό τους σπίτι. Λέγεται Νηλείας διότι κάποτε ανήκε στο Δήμο Νηλείας, ο οποίος διαλύθηκε το 1914. Τώρα βέβαια θα σκεφτεί κανείς "και αφού διαλύθηκε η Νηλεία, γιατί δεν το λέμε Άγιος Γεώργιος Μαγνησίας ή έστω σκέτο Άγιος Γεώργιος;". Η απάντηση είναι απλή: στο Ν. Μαγνησίας δεν υπάρχει μόνο ένα, ούτε όμως και δύο, αλλά τρία διαφορετικά χωριά με το όνομα Άγιος Γεώργιος! Κατόπιν τούτου το "Νηλείας" θεωρείται απαραίτητο συνοδευτικό για να καταλαβαίνουμε σε ποιον απ' όλους τους Αηγιώργηδες αναφερόμαστε! 

Η δροσερή πλατεία με τα πλατάνια και τις ταβέρνες

Ανάμεσα στα καλντερίμια του χωριού ξεχωρίζουν πολλά νεοκλασικά αρχονικά αλλά και αρκετά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια περιτριγυρισμένα από ολάνθιστες αυλές. Στη μέση του χωριού, ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο Ανωβολιός, κυλάει χειμώνα καλοκαίρι ένα ρέμα που σχηματίζει κι ένα μικρό καταρράκτη. Από εκεί λίγο πιο πάνω, ανηφορίζοντας ελαφρώς για την πλατεία, θα περάσουμε μπροστά από το ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος έχει δώσει το όνομά του και σ΄ ολόκληρο το χωριό. Στην αυλή του ναού μας υποδέχεται το μνημείο πεσόντων, έργο που επιμελήθηκε ο γλύπτης Νικόλας Παυλόπουλος. Στο υπέρθυρο του ναού υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που γράφει: "Εθεμελιώθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.κ. Χριστόδουλου την 3/11/1974, ανηγέρθη με την πρόθυμον και φιλότιμον συνδρομήν άπαντων των κατοίκων του χωριού και άλλων ευσεβών Χριστιανών και εγκαινιάσθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.κ. Χριστόδουλου την 21/8/1983". Πρόκειται φυσικά για τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο. Θα κατεβούμε τα σκαλιά πίσω από το πέτρινο καμπαναριό με το ρολόι για να επισκεφθούμε και το εκκλησιαστικό μουσείο, που φιλοξενείται στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί στο υπόγειο του ναού. Στο πίσω μέρος της εκκλησίας δημιουργήθηκε μια πανέμορφη παιδική χαρά με ξύλινα παιχνίδια μέσα στο καταπράσινο φυσικό γκαζόν.

Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία υπάρχει κι ένα παραδοσιακό μίνι καφέ μπαράκι, που σερβίρει καφέ, τσάι, ποτά, αναψυκτικά και γλυκά, με ωραία επιλεγμένη μουσική.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Και φτάνουμε στην πλατεία (αριστερά μας), όπου το καλοκαίρι κάτω από τα τεράστια πλατάνια στρώνουν τα τραπέζια τους δύο τρία ταβερνάκια. Στην ίδια πλατεία υπάρχει ακόμη και το "Χώμα και Νερό". Πρόκειται για ένα εργαστήριο κεραμικών απ' όπου μπορούμε να αγοράσουμε (εκτός από κεραμικά) και διακοσμητικά και κοσμήματα και γλυπτά κλπ. (τηλ. 2428079703). Την πλατεία στολίζει και μια μαρμάρινη κρήνη με λεοντοκεφαλή, που ξεδιψά τους ταξιδιώτες με το χωνευτικότατο νερό του Πηλίου. Απέναντι από την πλατεία βρίσκεται το "Δημήτρειον Οίκημα" όπου στεγάζεται το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα, ο οποίος φιλοτέχνησε και τον χάλκινο ανδριάντα του, που βρίσκεται στην αυλή. Εκτίθενται γλυπτά, χαρακτικά, μετάλλια, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, σχέδια, επιστολές και άλλα προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη. Υπάρχει και μια φωτογραφία του πάνω σε μία μαρμάρινη πλάκα που γράφει "ξεκίνησε ταπεινός, δούλεψε σκληρά, νίκησε και με την τέχνη λυτρώθηκε". Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να προμηθευτεί τεύχη του εξαιρετικού τοπικού λογοτεχνικού περιοδικού "Βίγλα", το οποίο εκδίδει ο ακούραστος Κώστας Λιάπης. Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Είσοδος δωρεάν. Τηλ. 2428093100. Από την αυλή του μουσείου θα απολαύσουμε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να βάφει τον Παγασητικό κόκκινο.

Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Θα περπατήσουμε για λίγο ακόμη στα σοκάκια του χωριού και μετά θα πάρουμε το δρόμο προς τον Άγιο Βλάσιο, οπότε θα συναντήσουμε πινακίδες, που μας οδηγούν δεξιά επάνω στην ανηφόρα, προς το υπαίθριο θεατράκι στο παλιό Αλώνι, απ' όπου θα απολαύσουμε την απίστευτη θέα στα γαλανά νερά του Παγασητικού. Εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται διάφορες νυχτερινές εκδηλώσεις, όπως π.χ. μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ. Και φυσικά το ιδανικότερο είναι να έχει και πανσέληνο... 

Συνεχίζοντας θα καταλήξουμε στη γυνακεία Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών μέσα στο πράσινο και τα τρεχούμενα ρυάκια, τόπος που προσφέρει εξίσου όμορφη θέα στη θάλασσα.

Από την αντίθετη κατεύθυνση τώρα: μετά τον Άγιο Γεώργιο συνεχίζουμε για 5 χλμ. προς Πινακάτες και από εκεί ακόμη 3 χλμ. για Βυζίτσα συν άλλα 2 χλμ. για Μηλιές.

ΦΑΓΗΤΟ

Πρωινό στο ξενοδοχείο Ανωβολιός

Ταβέρνα - Τσιπουροπωλείο "Τσακιτζής". Στην πλατεία. Το διαχειρίζεται ο κος Ν. Φόβος και στο μενού του περιλαμβάνονται φασολάδα, πατσάς, σπεντζοφάι, γίδα κοκκινιστή, μοσχάρι γιουβέτσι αλλά και σούβλες (σε περίοδο αιχμής) και όλα τα κρεατικά της ώρας. Το καλοκαίρι κάτω απ' τα πλατάνια, το χειμώνα μέσα, δίπλα στο τζάκι. Τηλ. 2428093798. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Η πλατεία μας. Στην πλατεία, ακριβώς εκεί που βρισκόταν ο "Τσακιτζής". Λειτουργεί καθημερινά με ψητά στα κάρβουνα, κρέατα στη σούβλα, ντόπιο τσιπουράκι και άφθονο κρασάκι. Τηλ. 2428079719 & 6973215361.

Το Ουζερί του Στεφανή. Κι αυτό στην πλατεία. Ιδανικό στέκι για τους λάτρεις του τσίπουρου. Για μεζέ σερβίρει από αβγά με σέσκουλα, μανιτάρια φρικασέ και μπαρμπουνοφάσουλα μέχρι κεφτεδάκια με δυόσμο, λουκάνικο τηγανητό και μπουμπάρι. Τηλ. 2428093129, 2428093000 & 6972601620.

Ταβέρνα "Παλιόβιγλα" στο δρόμο για Πινακάτες πάνω σε λόφο με ωραία θέα στον Παγασητικό. Ο Γιάννης νοικιάζει και άλογα για βόλτα. Σερβίρει κυρίως της ώρας, στα κάρβουνα, το χειμώνα δίπλα στο τζάκι και το καλοκαίρι κάτω από την τεράστια κληματαριά. Τηλ. 6945887317.

Ταβέρνα Το Κουτούκι της κυρά Χρυσούλας. Στην έξοδο του χωριού προς Άγιο Βλάσιο. Τηλ. 2428093798 & 6937681659.

Γευσοθεραπευτήριο Το κουκί και το ρεβύθι. Στην πλατεία. Πατάτα γεμιστή, ψητά λαχανικά, μανιτάρια κρασάτα, μελιτζανομπουρεκάκια, ομελέτα με τσιτσίραβλα και σπιτικό τσιπουράκι. Τηλ. 6946805536. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο - καφέ - τσιπουράδικο Αγιωργίτικο. Τσιπουράκι με μεζέ κάτω απ' τα πλατάνια της πλατείας. Στο ίδιο σημείο παλαιότερα λειτουργούσε "Το κουκί και το ρεβύθι".

Καφέ Μπαρ Εστιατόριον "Κρύα Βρύση ο Μάλιος". Επίσης στην πλατεία. Ανήκει στον κο Γ. Παρίση και αποτελεί λύση ανάγκης.

Εστιατόριο Ανωβολιός. Πολύ καλή κουζίνα, πιάτα που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Σερβίρει σε δύο επίπεδα, ένα μικρό χώρο στο ισόγειο και μια μεγάλη όμορφη αίθουσα με τζάκι στον επάνω όροφο. Εδώ δειπνήσαμε για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στις 31/12/2006 με τιμή ταμπλ-ντοτ 45 € το άτομο και 20 € για τα παιδιά, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ποτά. Μας έφεραν κοτόσουπα, τυρόπιτα με πιπεριές, χορτόπιτα χωριάτικη, σαλάτα "Ανωβολιός" (με μαρούλι, ρόκα, καρύδι, ρόδι, γραβιέρα και σως μελιού), πολυσαλάτα (λάχανο, καρότο, σέλινο, πιπεριές), σπεντζοφάι, γάστρα τριών κρεατικών με κεφαλογραβιέρα, ρύζι ανάμικτο με αρακά, καλαμπόκι και καρότο, σοκολατίνα καρυδιού και φρούτα. Στο τέλος έκοψαν βασιλόπιτα σπιτική, που στην πραγματικότητα ήταν μια καταπληκτική τεράστια καρυδόπιτα και αυτός που βρήκε το φλουρί κέρδισε 2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο σε ημερομηνία της επιλογής του! Η βραδιά έκλεισε με άφθονα πυροτεχνήματα. Τις υπόλοιπες μέρες βέβαια οι τιμές στο εστιατόριο είναι πιο φυσιολογικές... Τηλ. 2428086893, 2428086898, 2428094672 & 6943475702.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Ανωβολιός

Ξενοδοχείο Ανωβολιός. Παραδοσιακός ξενώνας πολυτελείας, άψογα διακοσμημένος από την ευγενέστατη ιδιοκτήτρια κα Μαριάννα Βικοπούλου. Έχει φροντίσει η ίδια ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια και το αισθητικό αποτέλεσμα τη δικαιώνει πλήρως. Διαθέτει 1 μονόκλινο, 8 δίκλινα, 5 τρίκλινα και 1 τετράκλινο.  Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, mini bar, γραφείο και wi fi internet. Σε 9 δωμάτια υπάρχει τζάκι. Σε 3 δωμάτια υπάρχει υδρομασάζ ή χαμάμ. Άλλα δωμάτια έχουν δική τους αυλή (όπως π.χ. εδώ η αυλή των δωματίων 401 & 402). Τα τρίκλινα είναι δίχωρα με σαλονάκι, ενώ το τετράκλινο είναι δίχωρο και με 2 μπάνια, το ένα με υδρομασάζ. Καθαριότητα σχολαστική καθημερινά και room service για πρωινό στο δωμάτιο, σνακς, ποτά κλπ. από το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Σε ανεξάρτητο κτήριο δημιουργήθηκε καθιστικό με σαλόνι και τζάκι, ενώ σε άλλο κτήριο λειτουργεί το διώροφο εστιατόριο. Οι τιμές τα τελευταία χρόνια προσαρμόσθηκαν προς τα κάτω. Το καλοκαίρι έχουν 50 € τα δίκλινα, 60 € τα τρίκλινα και 70 € το τετράκλινο. Το χειμώνα διπλασιάζονται ενώ ειδικά για την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ανεβαίνουν και λιγάκι παραπάνω. Μείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2007 στο δωμάτιο Νο 402 (Αστέρια) τρία άτομα προς 240 € με πρωινό. Τηλ. 2428086893, 2428086898, 2428094672 & 6943475702.

Αρχοντικό Βογιατζόπουλου. Τριώροφο νεοκλασικό του 1900, που αναπαλιώθηκε και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Διαθέτει 3 δίκλινα (δύο με τζάκι κι ένα με υδρομασάζ), 1 τρίκλινο (με υδρομασάζ και μπαλκόνι) και 2 δίχωρες σουίτες (με υδρομασάζ). Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, mini bar, internet και τηλεόραση. Στο μπαρ του ισογείου με το τζάκι, τη δορυφορική τηλεόραση και τη ρομαντική μουσική σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Οι τιμές το καλοκαίρι είναι 50 € το δίκλινο και 70 € οι σουίτες. Αν μείνετε 3 νύχτες το δίκλινο πέφτει στα 45 € και αν μείνετε 7 νύχτες πέφτει στα 40 €. Το χειμώνα όμως διπλασιάζονται, οι σουίτες φτάνουν και στα 120 €. Τηλ. 2428093135 & 6944441887.

Αρχοντικό Ιωαννίδη. Επιβλητικό τριώροφο νεοκλασικό του 1888, που χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού και ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τις καταπληκτικές του οροφογραφίες. Εκτός από τα 6 δωμάτια υπάρχουν και 4 ανεξάρτητα πέτρινα bungalows στον υπέροχο κήπο με την εξωτερική πισίνα. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, τζάκι και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Το πρωινό σερβίρεται σε μπουφέ μέχρι τις 11:30. Οι τιμές ξεκινούν από 65 € το δίκλινο με πρωινό τις καθημερινές και φτάνουν στα 110 € το τρίκλινο με πρωινό τις αργίες. Τηλ. 2428094071, 2109022291, 2103640323 & 6932461727.

Αρχοντικό Τζώρτζη. Ακόμη ένα νεοκλασικό του 1864, που διαθέτει 5 δίκλινα και 1 σουίτα με μαντεμένιο τζάκι, ενώ υπάρχουν ακόμη 2 τρίκλινα σε ξεχωριστό και νεότερο κτήριο. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση και A/C, ενώ 3 από αυτά έχουν και TV. Δίπλα στο χώρο της υποδοχής βρίσκεται το καθιστικό με το σαλονάκι και την τραπεζαρία, όπου σερβίρεται το πρωινό. Απαιτεί ελάχιστη διαμονή 2 νύχτες. Το δίκλινο ξεκινάει από 60 €. Τηλ. 2428094252, 2428094923, 6944582328 & 6948379524.

Αρχοντικό Ιωαννίδη

Αρχοντικό Ντόρις. Χτίστηκε πρόσφατα και αποτελείται από δωμάτια που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV και mini bar. Το πρωινό σερβίρεται στο χώρο του καθιστικού με το τζάκι. Τηλ. 2423022722, 2428093424 & 6973566182.

Ξενώνες Χρυσή Νεφέλη. Πρόκειται για 3 διαφορετικά ανεξάρτητα σπίτια με μία ενιαία κοινόχρηστη βεράντα. Το ένα σπίτι είναι για 2 ή το πολύ 3 άτομα. Το δεύτερο σπίτι είναι διώροφο με εσωτερική σκάλα. Έχει κουζίνα και μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 4 άτομα. Το τρίτο σπίτι είναι ένα μεγάλο πέτρινο διώροφο με 3 ξεχωριστά δίκλινα, όπου μπορούν να κοιμηθούν το πολύ 8 άτομα (2 στο σαλόνι). Όλα τα σπίτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV, CD, DVD και πλήρη κουζίνα, όπου ο καθένας ετοιμάζει μόνος του το πρωινό του με τα φρέσκα προϊόντα που προσφέρει δωρεάν ο ξενοδόχος. Οι τιμές κυμαίνονται από 60 € τα 2 άτομα στο μικρό σπιτάκι το καλοκαίρι, μέχρι 300 € τα 8 άτομα στο μεγάλο σπίτι το χειμώνα. Τηλ. 2428079717 & 6947080501.

Ενοικ. μονοκατοικία Ειρήνη. Ενοικιάζεται μόνο με τη βδομάδα (ελάχιστη διαμονή 7 νύχτες). Υπάρχουν 2 υπνοδωμάτια κι ένα καθιστικό με τζάκι, που μπορεί επίσης να φιλοξενήσει ακόμη 2 άτομα. Ακόμη, κουζίνα, μπάνιο και πέτρινη αυλή. Το σπίτι θερμαίνεται με ηλεκτρικά αερόθερμα και διαθέτει CD player. Σεντόνια και πετσέτες αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Η τιμή για όλο το σπίτι είναι 630 € την εβδομάδα. Μόνο Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ανεβαίνει στα 840 € την εβδομάδα. Μάλλον απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς. Το site δεν έχει καν ελληνικά... Τηλ. 2106136898.

Ξενώνας Ζαρκάδα. Ολοκαίνουριος πέτρινος ξενώνας με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini Hi Fi CD, internet, ψυγείο, καφετιέρα και βραστήρα. Στην τεράστια πλακόστρωτη βεράντα υπάρχει χτιστή πέτρινη ψησταριά στη διάθεση των φιλοξενουμένων κι ένα κιόσκι που προσφέρει άφθονη σκιά το καλοκαίρι σε όσους καθίσουν να ρεμβάσουν τη θάλασσα. Τηλ. 6976622344.

Ενοικ. μονοκατοικίες Pelion Homes. Πρόκειται για 4 διαφορετικά σπίτια που ενοικιάζονται ανεξάρτητα και είναι ιδανικά για παρέες. Π.χ. το σπίτι "Αλωνάκι" είναι 85 m², διαθέτει 3 υπνοδωμάτια, 3 μπάνια, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, άνετη βεράντα με θέα στη θάλασσα, αποθήκη, κήπο και πάρκινγκ. Όλα τα σπίτια έχουν κατασκευασθεί από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτρη Καταρόπουλο, ο οποίος εκτός από ενοικίαση διαθέτει και σπίτια προς πώληση. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2109216779 & 6932548122.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

Αφήνουμε τα Γιάννενα με κατεύθυνση την Άρτα. Αν κινούμαστε στην Εγνατία Οδό πρέπει να βγούμε από τον κόμβο Νο 5 με κατεύθυνση προς Άρτα. Περνάμε τη διασταύρωση για τη Νεοκαισάρεια και στα 12 χλμ. από την πόλη (ή στα 3 χλμ. από την Εγνατία) φτάνουμε στο ιστορικό Μπιζάνι, γνωστό για τη νικηφόρα μάχη που έδωσε εκεί ο ελληνικός στρατός το 1913, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και στη συνέχεια και ολόκληρης της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό.

Για όσους θελήσουν να διανυκτερεύσουν στο Μπιζάνι υπάρχουν δύο επιπλογές: η μία είναι ο πολύ όμορφος και λιτός Ξενώνας Μπιζάνι, με 8 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (τηλ. 2651093788 & 6944437065) και η άλλη το Ξενοδοχείο Φιλοξενία με 11 δωμάτια που διαθέτουν A/C, TV & mini bar (τηλ. 2651093702, 6977438702 & 6974301323). Εναλλακτικά μπορεί κανείς να μείνει στη Νεοκαισάρεια στο Ξενοδοχείο Cezaria, στο οποίο όμως συνήθως γίνονται γάμοι, γλέντια και χοροί...(τηλ. 2651093400 & 2651093661).

Μόλις 1 χλμ. μετά το χωριό θα δούμε στα αριστερά μας ένα μεγάλο μακρόστενο πέτρινο κτήριο παραδοσιακής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Εκεί στεγάζεται το εξαιρετικό Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη. Στις αίθουσές του ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την ιστορία μέσα από τα ολοζώντανα κέρινα ομοιώματα των ξακουστών, αλλά και των αφανών ηρώων, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο τόσο στη δημιουργία του ελληνικού κράτους όσο και μετέπειτα, από την προεπαναστατική περίοδο του 18ου αι. μέχρι τον ξεσηκωμό του 1821 αλλά και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Παύλος Βρέλλης, παράλληλα με τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του για τη δημιουργία αυτού του μουσείου, μοχθώντας με αστείρευτο πάθος, έχοντας βέβαια την αμέριστη ηθική  αλλά και υλική συμπαράσταση τόσο από φίλους, συγγενείς και παλιούς μαθητές του όσο και από την ελληνική πολιτεία.

Ο ακούραστος αυτός καλλιτέχνης δούλεψε σκληρά ως εργάτης, μάστορας, συλλέκτης, αρχιτέκτονας, ενδυματολόγος, χαράκτης, και γλύπτης προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες της πατρίδας μας, οι οποίοι ταπεινώθηκαν, κρεμάστηκαν, σφάχτηκαν και γδάρθηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι χωρίς σκλαβιά.

Έλεγε συχνά:
"Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, αλλά αυτός που προσφέρει και εγώ είμαι πλούσιος γιατί κατάφερα και προσέφερα στον Έλληνα τούτο το έργο".

Ο Παύλος Βρέλλης έφυγε για πάντα από κοντά μας στις 23 Ιουλίου 2010, σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντάς μας ένα ανεκτίμητο έργο και μία βαριά κληρονομιά.

Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά, το καλοκαίρι 9:30 με 17:00 και το χειμώνα 10:00 με 16:00. Είσοδος 5,00 €. Τηλ. 2651092128 & 6932407116.

Περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω ιστοσελίδες:

Παγγαίο

Μουσθένη Καβάλας

Αφήνουμε τη Θεσσαλονίκη και παίρνουμε την Εγνατία Οδό με προορισμό την Καβάλα. Μόλις περάσουμε πάνω από τον ποταμό Στρυμώνα μπαίνουμε στο Ν. Καβάλας και συγκεκριμένα στο Δήμο Παγγαίου. Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην Πιερία Κοιλάδα και δεξιά μας βλέπουμε το χαμηλό βουνό Σύμβολο, ενώ αριστερά μας υψώνεται το όρος Παγγαίο, το "χρυσοφόρο όρος" των αρχαίων Μακεδόνων, με υψόμετρο 1.956 μ., ένα βουνό με βαριά ιστορία και πλούσια μυθολογία. Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες έβγαλαν αρκετό χρυσάφι από το Παγγαίο, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν ποικιλοτρόπως, μεταξύ άλλων και για να φιλοτεχνήσουν τη χρυσή λάρνακα με τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β΄ που βρέθηκαν στη Βεργίνα της Ημαθίας. Βγαίνουμε από τον κόμβο 28Γ προς Ελευθερούπολη, περνάμε από το Ακροβούνι και σε 3 χλμ. ακόμη μπαίνουμε στην Ελευθερούπολη, που μέχρι το 1929 λεγόταν Πράβι.

ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ

Η Ελευθερούπολη είναι μια μεγαλούτσικη πολιτεία με 4.300 κατοίκους και φημίζεται σε όλη την Ελλάδα για τις θαυμάσιες πέτρες της, ιδανικές για λιθόκτιστα σπίτια. Θα καθίσουμε για καφεδάκι στη μικρή και γραφική πλατεία Βαρούσι, γύρω από την οποία απλώνεται ο παλιός μαχαλάς, που κατοικείται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, με σπίτια τυπικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Επιστρέφουμε στο Ακροβούνι και ανηφορίζουμε για το Παγγαίο από δρόμο ασφαλτοστρωμένο μεν, πολύ στενό δε. Στα 4 χλμ. θα συναντήσουμε στα αριστερά μας τη Μονή Υπαπαντής και θα συνεχίσουμε για ακόμη 3 χλμ. φτάνοντας στις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού, το οποίο από τα 650 μ. υψόμετρο αγναντεύει ολόκληρη την πεδιάδα των Φιλίππων.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Από εδώ και πάνω ανηφορίζουμε συνεχώς, διασχίζουμε κάποιες συστάδες με βελανιδιές, μπαίνουμε σε ένα καταπράσινο και πυκνό δάσος οξιάς και καταλήγουμε (16 χλμ. από το δασικό χωριό) στο χιονοδρομικό κέντρο Παγγαίου. Είναι το μικρότερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα και βρίσκεται στη θέση "Κοιλάδα του Ορφέα" στα 1.750 μ. υψόμετρο. Έχει μόνο μία πίστα μήκους 400 μέτρων, που εξυπηρετείται από μία άγκυρα που φτάνει μέχρι τα 1.950 μ. υψόμετρο αλλά και μία παιδική πίστα (αρχαρίων) που εξυπηρετείται από ένα baby lift. Την ευθύνη για τη λειτουργία και τη διαχείρισή του είχε ο ΕΟΣ Καβάλας, από το 1985 που ξεκίνησε μέχρι και το 2005. Δυστυχώς από τότε μέχρι και σήμερα το χιονοδρομικό αυτό έχει εγκαταλειφθεί...

ΜΕΣΟΡΟΠΗ: Η ΠΙΟ ΔΡΟΣΕΡΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Ένας από τους καταρράκτες της Μεσορόπης

Πάμε τώρα να γνωρίσουμε και τις νότιες πλαγιές του βουνού, που είναι κατάφυτες και με άφθονα τρεχούμενα νερά. Μετά το Ακροβούνι συνεχίζουμε προς Μελισσοκομείο (6 χλμ.). Από κει θέλουμε ακόμη 1,5 χλμ. για το χωριό Δωμάτια. Το χωριό αυτό μέχρι το 1926 λεγόταν Σαμάκοβο. Άσχημο ήταν; Τι θα πει Δωμάτια; Δηλαδή όχι τίποτε άλλο, αλλά μπερδεύονται και οι μηχανές αναζήτησης όταν ψάχνεις στο internet για δωμάτια στην Καβάλα... Τέλος πάντων. Ακόμη 3 χλμ. και φτάνουμε στη Μουσθένη, που έχει υψόμετρο 350 μ. Το χωριό είναι γεμάτο παραδοσιακά αρχοντόσπιτα, τρεχούμενα νερά, τοξωτά πέτρινα γεφύρια και αρκετές παραδοσιακές βρύσες με παγωμένο βουνίσιο νερό. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού λειτουργεί "δασικό χωριό", δηλαδή ξενοδοχείο με ανεξάρτητα ξύλινα σπιτάκια.

Επιστρέφουμε κάτω, στον επαρχιακό δρόμο και στρίβουμε δεξιά. Άλλα 3 χλμ. και φτάνουμε στη Μεσορόπη, κι αυτή στα 350 μ. υψόμετρο. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό κυριολεκτικά βουτηγμένο στο πράσινο και στους καταρράκτες. Κι εδώ παραδοσιακά σπίτια, μία πεντακάθαρη πλακόστρωτη πλατεία με πέτρινο πηγάδι, ένας παλιός παραδοσιακός μύλος που λειτουργεί ακόμη, πέτρινα γεφυράκια και οργιαστική βλάστηση που θυμίζει ζούγκλα.

Σε όσους έχουν διάθεση για περιπέτεια συνιστάται ανεπιφύλακτα η πεζοπορία στο "μονοπάτι της Μεσορόπης", που διαθέτει στοιχεία ανεπανάληπτης ομορφιάς, πλούσια βλάστηση, καταρράκτες που σχηματίζουν λίμνες με μικρούλικες βουνίσιες καραβίδες, ξύλινα παγκάκια και κιόσκια, καλαίσθητα ξύλινα γεφυράκια και μια σπηλιά μέσα στην οποία κρύβεται μια ολόκληρη λίμνη με παγωμένα νερά. Ας παρακολουθήσουμε και το σχετικό video από την εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα".

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ

Νικήσιανη Καβάλας

Από την Ελευθερούπολη παίρνουμε το δρόμο που συνδέει την Καβάλα με τις Σέρρες, με κατεύθυνση βόρεια (προς Σέρρες) για να γνωρίσουμε και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Παγγαίου. Περνάμε το χωριό Αντιφίλιπποι και όταν φτάσουμε στον Άγιο Χριστόφορο στρίβουμε αριστερά προς Νικήσιανη. Πρόκειται για ένα κεφαλοχώρι του Παγγαίου, στο... γνωστό υψόμετρο των 350 μ., με πληθυσμό 2.200 κατοίκους, ένα μοντέρνο τέως δημαρχείο και τη δροσερή πλατεία Μεγ. Αλεξάνδρου, με έναν τεράστιο πλάτανο, μία μαρμάρινη κρήνη, μία ταβέρνα και ένα σύγχρονο μικρό ξενοδοχείο. Αν βρεθείτε στη Νικήσιανη στο τέλος του Χριστουγεννιάτικου δωδεκαημέρου και συγκεκριμένα την ημέρα του Αγίου Ιωάννη (7 Ιανουαρίου) θα πάρετε μέρος στο θεαματικό  Έθιμο του Αράπη. Αν είναι τέλη Οκτωβρίου θα πάρετε μέρος στη γιορτή κάστανου, όπου προσφέρονται ψητά κάστανα και κρασί. Ενώ αν είναι καλοκαίρι και αναζητάτε... δροσιά τότε πρέπει οπωσδήποτε να ανηφορίσετε λίγο πιο πάνω από το χωριό, όπου μέσα σε κοιλάδα με πλατάνια, καστανιές και τρεχούμενα νερά θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για τον καταρράκτη της Νικήσιανης. Στην επιστροφή σίγουρα θα ξαποστάσετε στην τοποθεσία "Κισμιδούδι", όπου και θα γευματίσετε στο εξοχικό κέντρο "Καστανιές",  πνιγμένο στα πλατάνια και τις... καστανιές, όπου μεταξύ άλλων θα γευτείτε και τα διάσημα σε ολόκληρη τη Μακεδονία σαρμαδάκια Νικήσιανης.

ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ

Από τη Νικήσιανη μπορούμε πλέον να φτάσουμε, μέσω ενός ελαφρά ανηφορικού δρόμου, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και προσφέρει άπλετη θέα στο λεκανοπέδιο των Φιλίππων, στο επιβλητικό βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Είναι χτισμένο από το 518 μ.Χ. μέσα στο δάσος και η εικόνα της αποτελεί ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα της Μακεδονίας.

Μονή Παναγίας Εικοσιφινίσσης
(φωτ. Γιώργος Κούτκος)

Ο δρόμος μετά τη μονή συνεχίζει και καταλήγει στην εθνική οδό Σερρών - Καβάλας. Στρίβουμε αριστερά (δηλαδή προς Σέρρες) και συνεχίζουμε για ακόμη 6 χλμ., οπότε φτάνουμε σε μεγάλο ανισόπεδο κόμβο. Εδώ συναντιούνται ο δρόμος Σερρών - Καβάλας και ο δρόμος Αμφίπολης - Δράμας. Εάν συνεχίσουμε ίσια (προς Σέρρες), θέλουμε 6 χλμ. μέχρι το χωριό Σταθμός Αγγίστας, το οποίο είναι χτισμένο σχεδόν πάνω στον Αγγίτη (έχει κι ένα πολύ όμορφο πέτρινο γεφύρι αλλά και ξύλινα τραπέζια για πικ νικ) συν άλλα 8 χλμ. μέχρι την Αλιστράτη (τέως έδρα του Δήμου Αλιστράτης), ένα μικρό αγροτικό κέντρο 2.000 κατοίκων, που τελευταία απέκτησε τουριστική υποδομή: δημιουργήθηκαν ένας ξενώνας, τέσσερις - πέντε ταβέρνες, έγινε κι ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Η Αλιστράτη έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο όταν το 1997 αξιοποιήθηκε τουριστικά ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, το Σπήλαιο της Αλιστράτης. Κάθε χρόνο (την τσικνοπέμπτη) στην Αλιστράτη αναβιώνει το τοπικό έθιμο "το κάψιμο του ψύλλου".

Εάν από τον ανισόπεδο κόμβο στρίψουμε δεξιά (προς Δράμα) θα φτάσουμε σε 6 χλμ. στο χωριό Συμβολή, άριστη βάση για να γνωρίσουμε από κοντά το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που έχει βάθος γύρω στα 100 με 150 μέτρα και μήκος περίπου 15 χλμ. Ιδανικό μέσο για τη διάσχισή του είναι η φουσκωτή βάρκα του rafting (για rafting συνεννοηθείτε με το Λάκη Παπαδόπουλο του Κέντρου Εναλλακτικού Οικολογικού Τουρισμού Σερρών "Extreme Experience", τηλ. 2321066256 και 6944229876). Άλλος τρόπος είναι με ποδήλατο στον ποδηλατόδρομο που ξεκινάει από το ξενοδοχείο "Φαράγγι". Για τους λιγότερο αθλητικούς τύπους υπάρχει κι ένα τρενάκι που ανήκει στο σπήλαιο της Αλιστράτης και κάνει μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. σε συνολικά 50 λεπτά της ώρας. Στο χρονικό αυτό διάστημα περιλαμβάνονται και δύο στάσεις για να κατεβούν οι επιβάτες και να παρατηρήσουν το φαράγγι. Η μία γίνεται στη θέση "μπαλκόνι" και η δεύτερη στη "σπηλιά με τις βραχογραφίες".

Παίρνουμε από τον ανισόπεδο κόμβο κατεύθυνση προς Αμφίπολη και σε 4 χλμ. φτάνουμε στην ιστορική Πρώτη, την πατρίδα του Κων. Καραμανλή. Εύκολα θα βρούμε το πατρικό του σπίτι, το οποίο είναι και επισκέψιμο. Ακόμη 3 χλμ. και σειρά έχει το γραφικό Ροδολίβος με τα ωραία νεοκλασικά σπίτια, το οποίο είναι και έδρα του Δήμου Αμφίπολης. Στο Ροδολίβος κάθε χρόνο, τέλη Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η γιορτή κρασιού "Κουρήτος".

Συνεχίζουμε παρακάτω έχοντας τώρα συνεχώς στα αριστερά μας θέα προς τις βόρειες πλαγιές του Παγγαίου. Περνάμε διαδοχικά το Μικρό Σούλι, την Παλαιοκώμη και τη Μεσολακκιά και βγαίνουμε στην αρχαία Αμφίπολη, όπου δεσπόζει ο περίφημος "Λέων της Αμφιπόλεως", μαρμάρινο μνημείο που μοιάζει καταπληκτικά με τον αντίστοιχο της Χαιρωνείας, δίπλα στη Λιβαδειά. Όσοι θελήσουν να επισκεφθούν το αρχαιολογικό μουσείο να ξέρουν ότι λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή κατά τις ώρες 08:30 - 15:00. Δευτέρα κλειστά. Στο αρχαιολογικό πάρκο Αμφίπολης κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ Αμφίπολης, δηλαδή μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σε απόσταση 21 χλμ. από το Ροδολίβος βγαίνουμε στον κόμβο 28 της Εγνατίας Οδού, κοντά στις εκβολές του Στρυμώνα.

ΦΑΓΗΤΟ

"Σαρμαδάκια": τα νοστιμότερα ντολμαδάκια της Ελλάδας στην ταβέρνα Καστανιές, στη Νικήσιανη

ΜΕΣΟΡΟΠΗ
Εστιατόριο Καστανιές. Κοτόπουλο φούρνου, σπεντζοφάι, σουτζουκάκια σμυρνέικα, τας κεμπάπ, ιμάμ μπαϊλντί, χουνκιάρ μπεγεντί, τζιγεροσαρμάδες, γιουβέτσι κλπ. Τηλ. 2592093687 & 6976064251. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Ταβέρνα Καστανιές. Εκεί ακριβώς που λειτουργούσε παλαιότερα το εστιατόριο Καστανιές. Μπουγιουρντί, πρασοκεφτέδες, σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα, κότσι και κατσικάκι σούβλας. Τηλ. 2592093687 & 6978003189.

Εστιατόριο στον ξενώνα Κλαδί Ελιάς. Μοντέρνο design με παραδοσιακές πινελιές. Μενού βασισμένο στη σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα. Τηλ. 2592093293 & 6973306955.

ΜΟΥΣΘΕΝΗ
Ταβέρνα Μποστάνι. Είναι πνιγμένη στο πράσινο. Το ιδανικότερο σημείο για να χαρούν τα παιδιά τη φύση. Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί, μελιτζάνες τηγανητές, σαλάτες, μπριζόλες στα κάρβουνα, μπιφτέκια, σουτζουκάκια, και λουκάνικο με το μέτρο! Σαβ/κο βάζει και αρνάκι σούβλας. Τηλ. 2592093234, 6948221373 & 6936705332.

Εστιατόριο στο συγκρότημα Dionysus Village Resort. Έχει κάποια πιάτα ημέρας συν τα κλασικά ψητά της ώρας. Το χειμώνα δίπλα στο τζάκι και το καλοκαίρι στο ξύλινο μπαλκόνι με θέα την πισίνα. Τηλ. 2510620421, 2510224921 & 6932318689.

ΑΚΡΟΒΟΥΝΙ
Εστιατόριο στο Δασικό χωριό Παγγαίου, 7 χλμ. πάνω από το Ακροβούνι. Αγριογούρουνο στιφάδο, ελάφι κρασάτο, γουρουνόπουλο γάστρας, μοσχαράκι γιουβέτσι, σνίτσελ με μανιτάρια, αλλά και χταποδάκι και καλαμαράκια φρέσκα και μύδια και στρείδια και γυαλιστερές κλπ. Ωραία θέα από το μπαλκόνι. Τηλ. 2592023533 & 2592022023. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ
Ταβέρνα Καστανιές. Σε καταπράσινη τοποθεσία με πολύ δροσιά το καλοκαίρι, περίπου 1,5 χλμ. πάνω από το χωριό. Κατσικάκι σούβλας, γουρουνόπουλο γάστρας, μανιτάρια Portobello γεμιστά, μπουγιουρντί κλπ. Από τα καλύτερα ντολμαδάκια της Ελλάδας, με τρυφερό αμπελόφυλλο, ρύζι, κιμά, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, άνιθο και μπόλικο δυόσμο. Ψωμί ζυμωτό χωριάτικο ψημένο σε πέτρινο φούρνο. Τιμές λογικές. Τηλ. 2592061817 & 6974824938.

Ταβέρνα Κρύα Νερά. Κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Ζυγούρι με γλυκόξινη σάλτσα, αρνάκι με δεντρολίβανο, χανούμ μποχτσά, κοκορέτσι, πατσάς μοσχαροκεφαλή, κατσικάκι σούβλας κλπ. Τηλ. 2592061392 & 6936514276.

Φέτα ψητή στην ταβέρνα Αχιλλέας

ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ
Ταβέρνα Αχιλλέας. Φέτα ψητή, μπουγιουρντί, πιπεριές τηγανητές, τας κεμπάπ, σουτζουκάκια σμυρνέικα, μουσακάς, παστίτσιο, λαδερά, σνίτσελ, σουβλάκια, μπριζόλες κλπ. Τηλ. 2324031444 & 6972921475.

Ταβέρνα Πέτρος ο τεράστιος. Τηλ. 6974509683.

Ταβέρνα Αρχοντικό. Τηλ. 2324031900.

Ταβέρνα Βόσπορος. Τηλ. 2324031161.

Ταβέρνα Αστέρι. Τηλ. 2324032177 & 6945256155.

Ταβέρνα Γωνία. Τηλ. 2324032144.

ΣΥΜΒΟΛΗ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Φαράγγι. Πολύ καλό φαγητό. Τηλ. 2324081667.

Ταβέρνα Γαλάζια Νερά. Δίπλα στο ποτάμι. Σπεσιαλιτέ οι πέστροφες. Τηλ. 2324081431.

ΠΡΩΤΗ
Ψησταριά Ο Ντίνος. Τηλ. 2324061339.

Ψησταριά Ο Πλάτανος. Τηλ. 2324061465.

Ψησταριά Η Άνεση. Τηλ. 2324061568.

Ψησταριά Σαμαράς. Τηλ. 2324061836.

Ουζερί 11η εντολή "Ου μπλέξεις". Τηλ. 2324061236.

Στο ξενοδοχείο Κων/νος Καραμανλής. Μόνο για πίτσες, τοστ, καφέ, χυμούς, παγωτά, αναψυκτικά, ποτά κλπ. Τηλ. 2324061860, 2324061776 & 6994331531.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΟΝΗΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Γη του Ορφέα. Τηλ. 2324772778, 2324770790, 6985034426 & 6985033412.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Βίλλα Δωμάτια

ΜΕΣΟΡΟΠΗ
Ξενώνας Κλαδί Ελιάς. Διαθέτει 6 μεγάλες σουίτες με κεντρική θέρμανση, τζάκι μαντεμένιο σαν ξυλόσομπα, A/C, TV, NOVA, mini bar και υδρομασάζ. Έχει και εστιατόριο. Τηλ. 2592093293 & 6973306955.

ΜΟΥΣΘΕΝΗ
Dionysus Village Resort. Υπάρχουν συνολικά 10 ξύλινα σπιτάκια για 4 ή και 5 άτομα, που είναι εφοδιασμένα με θέρμανση ηφαιστειακής πέτρας, ξύλινο πατάρι, ψυγείο, TV, NOVA, σαλονάκι και καμπίνα υδρομασάζ με μουσική. Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει και A/C, ενώ το σπίτι Σεμέλη διαθέτει και τζάκι. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο ξύλινο κτήριο, όπου στο ισόγειο λειτουργούν το εστιατόριο και το καφέ μπαρ. Στο υπόγειο λειτουργεί κέντρο spa με σάουνα, υδρομασάζ, γυμναστήριο και αίθουσα για μασάζ, θαλασσοθεραπεία, αρωματοθεραπεία και χρωματοθεραπεία. Στον επάνω όροφο θα βρούμε διάφορα παιχνίδια. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να βουτήξει στην εξωτερική πισίνα. Υπάρχει ακόμη ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα πεδίο τοξοβολίας και παιδική χαρά. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2007 στο σπιτάκι Νο 2 (Υάδες) δύο άτομα προς 80 € με πρωινό και περάσαμε πολύ καλά. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2510620421, 2510224921 & 6932318689.

ΔΩΜΑΤΙΑ
Βίλλα Δωμάτια. Όμορφος ξενώνας με μεγάλο καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και εξωτερική πισίνα. Θα σας υποδεχτούν ο Γιώργος Αθανασιάδης και ο Bruno Spaletta και θα φιλοξενηθείτε σε 4 καλόγουστα δωμάτια. Τηλ. 2592051432 & 6955503600.

ΑΚΡΟΒΟΥΝΙ
Δασικό Χωριό Παγγαίου. Βρίσκεται 7 χλμ. πάνω από το Ακροβούνι. Αποτελείται από 3 μεγάλα ξύλινα σαλέ. Το πρώτο από τα τρία σαλέ που συναντούμε είναι και το πιο καινούργιο και έχει 10 δωμάτια χωρίς μπαλκόνια. Το μεσαίο κτήριο στεγάζει το εστιατόριο και το καφέ μπαρ. Το τρίτο σαλέ (ψηλά στην ανηφόρα) έχει επίσης 10 δωμάτια με ενιαίο κοινόχρηστο μπαλκόνι. Τα δωμάτια χωρούν 2, 3 ή και 4 άτομα και διαθέτουν ατομική θέρμανση από ηλεκτρικό καλοριφέρ και τηλεόραση. Τιμές λογικές: τις καθημερινές 30 € το δίκλινο, Σαβ/κα δίκλινο 50 €, τρίκλινο 60 €, τετράκλινο 70 €. Μείναμε εδώ τον Οκτώβριο του 2002 στο δωμάτιο Νο 2 (στο παλιό σαλέ) τρία άτομα προς 50 € με πρωινό, αλλά δεινοπαθούσαμε όλη τη νύχτα από το... ροχαλητό του διπλανού! Δεν υπάρχει καθόλου μόνωση, το δε ξύλο που χωρίζει τα δωμάτια δεν είναι ολόκληρος κορμός αλλά κάποιο υποτυπώδες σανίδι με ελάχιστο πάχος! Δείτε και εδώ. Τηλ. 2592023533 & 2592022023. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ
Ξενοδοχείο Paggaio Princess. Στην πλατεία. Αποτελείται από 15 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, internet, room service και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο καφέ μπαρ, με wi fi internet, το πρωί σερβίρεται πρωινό και τις υπόλοιπες ώρες έρχονται και ντόπιοι για ποτό. Τηλ. 2592062362.

Ξενώνας Λείβηθρον Ρόδων

ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ
Αρχοντικό Βοζίκη. Τριώροφο νεοκλασικό του 1924 που διαμορφώθηκε κατάλληλα για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Ιδιοκτήτες ο Γιώργος Βοζίκης και ο Νίκος Καρτάλης, διευθυντής του σπηλαίου. Διαθέτει 9 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV, A/C και mini bar. Στο ισόγειο βρίσκεται το καλόγουστο καφέ μπαρ και στην αυλή η εξωτερική πισίνα που προσφέρεται για βουτιές τους καλοκαιρινούς μήνες. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Μείναμε εδώ το Φεβρουάριο του 2001 στο δωμάτιο Νο 13 τρία άτομα προς 22.000 δρχ. (64,56 €) με πρωινό. Τηλ. 2324020400.

ΣΥΜΒΟΛΗ
Ξενοδοχείο Φαράγγι. Καινούριο ξενοδοχείο δίπλα στο ποτάμι. Τα δωμάτια διαθέτουν TV, A/C και mini bar ενώ κάποια έχουν και υδρομασάζ. Στο υπόγειο λειτουργεί τμήμα spa με τζακούζι 4 ατόμων, χαμάμ 7 ατόμων, χώρο αρωματοθεραπείας και χώρο οζονοθεραπείας. Πολύ καλό το μενού στο εστιατόριο. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2009 στο δωμάτιο Νο 102 τρία άτομα προς 80 € με πρωινό. Τηλ. 2324081667 & 2324081037.

ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ
Ξενώνας Λείβηθρον Ρόδων. Στο ισόγειο υπάρχουν 2 τρίκλινα διαμερίσματα των 50m² με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, σαλόνι με τζάκι και τηλεόραση. Επάνω υπάρχει ένα τετράκλινο διαμέρισμα με δύο ξεχωριστά υπνοδωμάτια (το καθένα έχει το δικό του μπάνιο με υδρομασάζ), αυτόνομη θέρμανση, σαλόνι με τζάκι και τηλεόραση, κουζίνα, τραπεζαρία και βιβλιοθήκη. Τηλ. 2324071990 & 6945297989.

ΠΡΩΤΗ
Ξενοδοχείο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ανακαινίσθηκε πρόσφατα και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Διαθέτει 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet, ψυγείο και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργούν γυμναστήριο, καφέ μπαρ - πιτσαρία και αίθουσα πρωινού. Στον κήπο υπάρχει πλήρης παιδική χαρά. Τιμές: από 30 € έως 80 € με πρωινό. Τηλ. 2324061860, 2324061776 & 6994331531.

ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗ
Villa Anastasia. Ανεξάρτητα σπιτάκια με διαμερίσματα τρίκλινα ή πεντάκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τζάκι, TV 26", NOVA, A/C και μπαλκόνι με τραπέζι και καρέκλες. Στον κήπο θα βρούμε κιόσκι με παραδοσιακό φούρνο, υπαίθρια ψησταριά (μπάρμπεκιου) και τραπεζαρία. Τιμές λογικές. Τηλ. 2324093003, 6974707017 & 6977041016.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΟΝΗΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ
Ξενοδοχείο Γη του Ορφέα. Διαθέτει 7 δίκλινα, 3 τρίκλινα και 1 exclusive δωμάτιο. Παροχές: A/C, TV, mini bar και μπαλκόνι με θέα. Λειτουργούν καφέ μπαρ, εστιατόριο και παιδότοπος. Τηλ. 2324772778, 2324770790, 6985034426 & 6985033412.

Λεβίδι Αρκαδίας

Αγία Φωτεινή Μαντινείας

Αφήνουμε την Κόρινθο και κατευθυνόμαστε προς Τρίπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου Α7 (Ανατολική Οδός). Βγαίνουμε από τη σήραγγα Αρτεμισίου, περνάμε και το σταθμό διοδίων της Νεστάνης και αμέσως μετά βγαίνουμε δεξιά, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Λεβίδι και Βυτίνα. Στα 3 χλμ. από την έξοδο φτάνουμε σε διασταύρωση (κόμβος Πλάτσα): ευθεία πάει για Λεβίδι και Βυτίνα, αριστερά πάει για Τρίπολη, εμείς όμως θα στρίψουμε δεξιά και θα κάνουμε ακόμη 3 χλμ. για να επισκεφθούμε αφ' ενός τον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας (στα δεξιά μας, είσοδος δωρεάν) και αφ' ετέρου τον πιο ιδιαίτερο - αρχιτεκτονικά - ναό της Ελλάδας, την Αγία Φωτεινή (στα αριστερά μας). Μπορεί να μοιάζει με αρχαίο ναό αλλά είναι ολοκαίνουριος, κατασκευάστηκε με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού, με σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου και εγκαινιάστηκε το 1978.

Μεταβολή επί τόπου, επιστρέφουμε στη διασταύρωση και στρίβουμε δεξιά. Ανηφορίζουμε ελαφρώς για 5 χλμ. οπότε και μπαίνουμε στο χωριό Κάψια. Συνεχίζουμε προς Λεβίδι. Στα 4 χλμ. από την Κάψια θα προσέξουμε στα αριστερά μας την αίθουσα δεξιώσων Sunset και μετά 300 μ. συναντούμε διακλάδωση. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το ξύλινο σαλέ Μαίναλον, που λειτουργεί ως καφέ μπαρ και κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων (τηλ. 2796029040). Αν σας αρέσουν τα ξύλινα σαλέ δείτε και εδώ. Αριστερά ο στενός σχετικά δρόμος ανεβαίνει σε 2 χλμ. στον Άνω Καρδαρά και από κει μέσα από μία πολύ γραφική διαδρομή ακόμη 6 χλμ. ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα καταλήγει στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, στο οροπέδιο της Οστρακίνας , στα 1.550 μ. υψόμετρο. Να σημειώσουμε ότι μπορεί κανείς από το χιονοδρομικό είτε να επιστρέψει από τον ίδιο δρόμο είτε να κατέβει κατευθείαν στη Βυτίνα.

Λεβίδι Αρκαδίας

Επιστρέφουμε κάτω στον κύριο δρόμο και συνεχίζουμε για ακόμη 6 χλμ., ώσπου μπαίνουμε στο Λεβίδι, ένα όμορφο κεφαλοχώρι με αρκετά μαγαζάκια, ωραία πλατεία με τρεις ταβέρνες και δύο καφέ μπαρ, αρκετά καταλύματα και ένα βενζινάδικο ΕΚΟ. Έχει υψόμετρο 860 μ. και μόνιμο πληθυσμό 1.000 περίπου κατοίκων. Απέχει 25 χλμ. από Τρίπολη και 170 χλμ. από Αθήνα. Είναι πατρίδα του αγωνιστή του '21 Αναγνώστη Στριφτόμπολα, μαρμάρινος ανδριάντας του οποίου κοσμεί την πλατεία του χωριού. Στο Λεβίδι επίσης γεννήθηκε και ο "πατέρας της Δημοκρατίας", ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος. Στην πλατεία βρίσκεται το όμορφο πέτρινο κτήριο, που στεγάζει το παλιό δημαρχείο του τέως Δήμου Λεβιδίου, όπου και φιλοξενείται ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον Αρκά πολιτικό, ενώ στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο μπρούντζινος ανδριάντας του.

Ξεκινώντας για μια βόλτα στο χωριό, σίγουρα θα περάσουμε και από τον παραδοσιακό φούρνο (για χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, τυρόπιτα, κέικ, τσουρέκι, χυλοπίτες, γλυκά κλπ.) ή έστω από το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων "Μαινάλου Γη" (για αγνά λαχανικά, τυροκομικά, αλλαντικά, ζυμαρικά, μυρωδικά, τσίπουρο, κρασί, μέλι κλπ.).

Από την πλατεία ένας κατηφορικός δρόμος φεύγει βόρεια, προς το λεκανοπέδιο της Κανδήλας και το λόφο όπου βρίσκεται ο μνημειακός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας και για ένα διάστημα έδρα των βασιλέων της. Συνεχίζοντας φτάνουμε στην Κανδήλα. Το χωριό αυτό έχει 700 μ. υψόμετρο και 680 μόνιμους κατοίκους. Εδώ κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, διοργανώνεται η Γιορτή Ντομάτας. Ακολούθως ο δρόμος ανεβαίνει στον αυχένα του Ολίγυρτου (ένα βουνό με υψόμετρο 1935 μ. και το οποίο μοιράζονται η Κορινθία και η Αρκαδία) για να καταλήξει στο Ν. Κορινθίας και στο οροπέδιο της λίμνης Στυμφαλίας. Ο κυριότερος δρόμος όμως από το Λεβίδι συνεχίζει προς Βλαχέρνα (9 χλμ. από Λεβίδι) και από κει προς Βυτίνα (20 χλμ. από Λεβίδι).

ΦΑΓΗΤΟ

Ρολό χοιρινό γεμιστό στην ταβέρνα Βαρελάδικο

ΛΕΒΙΔΙ
Ταβέρνα Κουμπούρης. Στην πλατεία, μόλις φτάσουμε (από Κάψια) δεξιά κάτω, δίπλα ακριβώς στο cafe bar Λίθος. Το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια και μέσα στην πλατεία. Σπεσιαλιτέ του το ψητό γουρουνόπουλο σούβλας, περίπου 20 - 25 κιλών, αλλά και κοκορέτσι και κοντοσούβλι και κοτόπουλο σούβλας και όλα τα ψητά της ώρας. Τα τριήμερα έχει επιπλέον και ζωντανή μουσική. Στο δε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν κερνάει σε κάθε τραπέζι και από μία μεγάλη χειροποίητη βασιλόπιτα (μοιάζει με κέικ, όχι με τσουρέκι) και χωρίς να χρεώνει διπλά και τριπλά... Τηλ. 2796022425.

Ταβέρνα Βαρελάδικο. Επίσης στην πλατεία, στο επάνω μέρος, δίπλα στο γωνιακό φαρμακείο του Νίκου Πραγκάστη. Λειτουργεί από το 1979. Το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια και μέσα στην πλατεία. Βάζει κι αυτός σούβλες, έχει και αρνάκι γιουβέτσι και κουνέλι λαγωτό και χοιρινό με σέλινο και όλα τα ψητά της ώρας. Τηλ. 2796022455.

Ταβέρνα Κοκόρης. Κι αυτός στην πλατεία, απέναντι από τον Κουμπούρη, δίπλα στο παλιό δημαρχείο. Το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια και μέσα στην πλατεία. Θα δοκιμάσετε αρνάκι, κατσικάκι, κόκορα με χυλοπίτες και όλα τα ψητά στα κάρβουνα. Τηλ. 2796022232 & 6944339894.

Ταβέρνα Κώστας. Τηλ. 2796022722.

ΑΝΩ ΚΑΡΔΑΡΑΣ
Ταβέρνα Οστρακίνα. Ανεβαίνοντας για το χιονοδρομικό στα δεξιά μας. Εξυπηρετεί εν είδει delivery και όσους διαμένουν στο διπλανό Ostra Menalon Luxury Suites. Το χειμώνα φτιάχνει ωραία γίδα βραστή, χοιρινό με σέλινο, παϊδάκια στη σχάρα κλπ. Τηλ. 2796022867.

Ταβέρνα Χαγιάτι. Από τις παλιότερες ταβέρνες στο Μαίναλο. Έχει και μεγάλη ταμπέλα πάνω στο δρόμο που γράφει "όλα τα ψητά στη φλούδα", (όπου φλούδα εννοούν ότι αντί για κλασικά ξυλοκάρβουνα χρησιμοποιούν τις φλούδες του κορμού των ελάτων, οι οποίες κάνουν την καλύτερη θράκα και βέβαια δίνουν στα ψητά της σχάρας και το σχετικό άρωμα, πραγματικά "άλλη γεύση"). Τηλ. 2796022862.

ΚΑΝΔΗΛΑ
Ταβέρνα Το Χάνι της Κανδύλας. Όταν έχει πολύ κόσμο θα βρούμε και μοσχαράκι κοκκινιστό και χοιρινό κρασάτο και μπριζόλες και μπιφτέκια και κοτόπουλο κλπ. Μπορείτε να παραγγείλετε από την προηγούμενη μέρα να σας ετοιμάσει γκιούλμπαστι ανάμικτο με κατσικάκι, χοιρινό και χήνα! Τηλ. 2796022004.

Ψητοπωλείο Ο Τέλης. Έχει και ωραίο μπαλκόνι. Τηλ. 2796031490.

Ταβέρνα Η Καλή Παρέα. Δίπλα ακριβώς στον Τέλη. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2796031491 & 6976134428.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Villa Vager

ΛΕΒΙΔΙ
Μαινάλια Villas & Suites. Πολυτελές πέτρινο συγκρότημα με 14 ανεξάρτητες μεζονέτες και διαμερίσματα. Όπως ερχόμαστε από Κάψια θα το δούμε στα αριστερά μας περίπου 1,5 χλμ. πριν μπούμε στο Λεβίδι. Τα διαμερίσματα φιλοξενούν 2, 4 ή 6 άτομα, έχουν 1 ή 2 ανεξάρτητα υπνοδωμάτια, 1 ή 2 μπάνια, αυτόνομη θέρμανση, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, mini bar, A/C, TV, DVD, wi fi internet και άνετα μπαλκόνια. Το πλούσιο πρωινό το φέρνουν στο διαμέρισμα, μόλις ξυπνήστε και τηλεφωνήσετε. Λόγω του ότι τους επισκεφθήκαμε πρωτοχρονιά μας είχαν στο διαμέρισμα δώρο μία μεγάλη σπιτική βασιλόπιτα με άρωμα πορτοκάλι, ένα καλάθι με φρούτα και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, ενώ φεύγοντας μας δώρισαν κι ένα βιβλίο με τα κάλαντα όλης της Ελλάδας. Οι τιμές ξεκινούν από 50 € το καλοκαίρι τα 2 άτομα έως 220 € το χειμώνα τα 6 άτομα. Μείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2009 στο διαμέρισμα "Ηχώ 621" τρία άτομα προς 125 € με πρωινό, απολύτως ικανοποιημένοι. Τηλ. 2796029028 & 2796029029.

Ξενώνας Πλάτανος. Περίπου 150 μ. πάνω από την πλατεία, στην ανηφόρα ίσια πάνω από το δημαρχείο. Διαθέτει 3 δίχωρα τετράκλινα και 1 στούντιο τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, TV, A/C, wi fi internet και μπαλκόνι. Τηλ. 2796022229 & 6977995817.

Ενοικ. Διαμερίσματα Ανατολή. Αποτελείται από 4 δωμάτια, 3 σουίτες και 5 διαμερίσματα. Κάποια από αυτά έχουν και τζάκι και κουζινούλα. Τηλ. 2796022123 & 6972879853.

Ξενώνας Έπαυλη. Διαθέτει 8 δωμάτια και 1 διαμέρισμα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, καθιστικό, τζάκι, TV, υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Πρωινό self service με τα υλικά που θα βρούμε στο δωμάτιο.  Τηλ. 2796022098 & 6973283580.

Ξενοδοχείο Καλλιστώ

Αρχοντικό Πάρχα. Πέτρινος ξενώνας μόλις 30 μ. από την πλατεία. Διαθέτει 4 δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, παραδοσιακή μαντεμένια ξυλόσομπα, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι) και 2 ακόμη δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με σαλονάκι και κουζίνα με τραπεζαρία). Στο ισόγειο σερβίρεται το πρωινό σε πλούσιο μπουφέ. Τηλ. 2796022010 & 6976845220.

Ξενώνας Άρτεμις. Αποτελείται από 2 κτήρια, που διαθέτουν συνολικά 16 standard δωμάτια, 3 σουίτες των 35 m² και 1 σουίτα των 55 m². Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV και μπαλκόνι, ενώ 8 από αυτά έχουν και τζάκι. Τηλ. 2796022600, 2796022422, 2796022510 & 6972203708.

Ξενώνας Αβησσυνία. Υπάρχουν 5 δίχωρα ή τρίχωρα διαμερίσματα, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 7 άτομα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι , τζάκι και τηλεόραση. Τηλ. 2796022328 & 6977061063.

Villa Πανόραμα. Πρόκειται για μία μεζονέτα που ενοικιάζεται ολόκληρη. Διαθέτει 3 υπνοδωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μπαλκόνι, μεγάλο καθιστικό με σαλόνι, TV, DVD και τζάκι, κουζίνα, δωμάτιο παιχνιδιών και υπαίθρια ψησταριά (μπάρμπεκιου). Τηλ. 2710238805, 6970946924 & 6973755728.

Μαινάλια Villas & Suites

Ενοικ. Διαμερίσματα Θέα. Απέχει 150 μ. από την πλατεία (ανηφορίζουμε από το φαρμακείο του Πραγκάστη). Υπάρχουν 5 τετράκλινα δίχωρα διαμερίσματα με ανεξάρτητο υπνοδωμάτιο, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV και μπαλκονάκι. Τηλ. 2796022272 & 6973747681.

Ξενώνας Νεφέλη. Αποτελείται από 3 δίκλινα και 1 δίχωρο τετράκλινο. Όλα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, TV, wi fi internet, μπάνιο και μπαλκόνι. Τιμές: δίκλινο από 40 €. Τηλ. 2796022444 & 6981334535.

Ενοικ. Διαμερίσματα Φιλοξενία. Διαθέτουν ανεξάρτητο υπνοδωμάτιο, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV, A/C και μπαλκονάκι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2796022307, 6944678084 & 6945949488.

Ξενοδοχείο Villa Vager. Καινούργιο, πετρόχτιστο και ατμοσφαιρικό. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού και προσφέρει θέα 360°. Αποτελείται από 8 δίκλινα (που γίνονται και τρίκλινα) και 2 σουίτες (για 4 ή και για 5 άτομα). Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV 36" και wi fi internet. Οι σουίτες έχουν επιπλέον και τζάκι και μπαλκονάκι. Υπάρχουν 4 σαλόνια με τζάκι και ένα εξωτερικό υπαίθριο υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2796022073, 6972088202 & 6944505646.

Ostra Menalon Luxury Suites

Συγκρότημα Δρυάδες. Πολυτελές κτηριακό σύμπλεγμα. Αποτελείται από το luxury boutique hotel Καλλιστώ που διαθέτει 13 μονόχωρες και 3 δίχωρες σουίτες (όλες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, DVD, internet, καμπίνα υδρομασάζ και πλήρη κουζίνα), lobby bar με επιτραπέζια παιχνίδια, τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό, γυμναστήριο, σάουνα και υδρομασάζ. Υπάρχει ακόμη ένα συγκρότημα με μονοκατοικίες που διατίθενται προς πώληση. Επίσης έχει δημιουργηθεί το "Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας", το οποίο στις πέντε του αίθουσες φιλοξενεί σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, φωτογραφίες, νομίσματα, εκδόσεις τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα. Στους χώρους του μουσείου περιλαμβάνονται η βιβλιοθήκη (με περισσότερα από 1.000 βιβλία) και μία αίθουσα προβολών και πολλαπλών χρήσεων. Οι τιμές για διανυκτέρευση ξεκινούν από 95 € το καλοκαίρι η μικρή σουίτα και φτάνουν στα 365 € το χειμώνα η δίχωρη σουίτα. Τηλ. 2796029019, 6977201868 & 6944242429.

Ξενοδοχείο Levidi Suites. Αποτελείται από μονόχωρες (45 m²) και δίχωρες σουίτες (80 m²), με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, wi fi internet, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, μπάνιο με υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2796022288.

ΑΝΩ ΚΑΡΔΑΡΑΣ
Ostra Menalon Luxury Suites. Ανήκει στον κο Νίκο Τσιαμούλο και αποτελείται από 7 πολυτελείς επιπλωμένες κατοικίες, άλλες μικρές (42 m² τρίκλινες) και άλλες μεγάλες (100 m² εξάκλινες με ξύλινο πατάρι, και extra WC) η κάθε μία με αυτόνoμη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, DVD, Hi Fi Stereo, internet, κουζίνα και μπάνιο κομπλέ με τζακούζι υδρομασάζ. Λειτουργεί σάουνα σε κοινόχρηστο χώρο. Τηλ. 2796022743 & 6977286811.

Nefeles Mainalon Resort. Πέτρινο συγκρότημα με 15 δωμάτια, που λειτουργεί από το Μάρτιο του 2013. Υπάρχουν σουίτες των 32 m² (για 2-3 άτομα), superior βίλες των 45 m² (για 2-3 άτομα) και executive βίλες των 52 m² (για 4-5 άτομα). Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, κουζινούλα, TV, NOVA, DVD, wi fi internet, mini bar και βεράντα με θέα. Λειτουργεί καφέ μπαρ. Τηλ. 2796022771 & 2796022871.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος Πέλλας

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος το χειμώνα

Αφήνουμε την Έδεσσα με κατεύθυνση τη Φλώρινα. Στο 19ο χλμ. στρίβουμε δεξιά (υπάρχουν πινακίδες που γράφουν Άγιος Αθανάσιος, χιονοδρομικό κλπ.). Συνεχίζουμε για ακόμη 14 χλμ. με κατεύθυνση το χιονοδρομικό, παρακάμπτουμε τον (Νέο) Άγιο Αθανάσιο, οπότε βρίσκουμε ταμπέλα που δείχνει προς χιονοδρομικό ίσια 16 χλμ. και προς Παραδοσιακό Οικισμό Αγίου Αθανασίου αριστερά 1,5 χλμ.

Πρόκειται για ένα δημοφιλή στους βορειοελλαδίτες σύγχρονο ορεινό οικισμό που είναι χτισμένος στα 1.250 μ. υψόμετρο, στις δυτικές πλαγιές του όρους Βόρας ή Καϊμακτσαλάν (ή κατ' άλλους Καϊμάκτσαλαν) το οποίο με υψόμετρο 2.524 μ. είναι το 3ο στην Ελλάδα. Απέχει 121 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το αν (σήμερα πια) είναι νέος ή παλιός είναι λίγο μπερδεμένη ιστορία. Για την ακρίβεια, η αλήθεια είναι ότι ο Νέος είναι παλιότερος και ο Παλιός νεότερος! Προσέξτε:

Το χωριό αυτό συνοικίσθηκε κυρίως από κτηνοτρόφους στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, πιθανόν το 16ο ή 17ο αι. και λεγόταν Τσέγανη, όνομα που διατήρησε μέχρι το 1926, οπότε και βαφτίστηκε Άγιος Αθανάσιος. Ο πληθυσμός του φτάνει τους 1.400 κατοίκους λίγο πριν το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και αρχίζει να φθίνει λόγω μετανάστευσης, οπότε κατά την απογραφή του 1981 αριθμεί μόνο 483 κατοίκους. Ακολουθεί κάποιος σεισμός στην περιοχή, που επισπεύδει τη διαδικασία της εγκατάλειψης. Φεύγουν σιγά σιγά όλοι. Οι τελευταίοι κάτοικοι στα τέλη της δεκαετίας του '80 εγκαταλείπουν πλήρως τα χαλάσματα και μετακομίζουν 5 χλμ. χαμηλότερα, όπου και χτίζουν νέο χωριό με το όνομα Άγιος Αθανάσιος. Πριν καλά καλά μετεγκατασταθούν η πολιτεία αρχίζει να σχεδιάζει τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στο βουνό. Ήδη το 1994 είναι έτοιμες οι πρώτες εγκαταστάσεις και το 1995 ασφαλτοστρώνεται και ο δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο. Τα εγκαίνια κάνει ο αείμνηστος Ντίνος Τριαρίδης, ο οποίος τότε διατελούσε υπουργός Μακεδονίας Θράκης. Αμέσως μετά το Υπουργείο Πολιτισμού κηρύσσει τον οικισμό διατηρητέο.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου

Αυτό ήταν! Το τι ακολουθεί είναι δύσκολο να περιγραφεί! Ξαφνικά τα ερείπια αποκτούν αξία, τα οικόπεδα πωλούνται χρυσάφι, έρχονται οι πρώτοι επώνυμοι και εύποροι Θεσσαλονικείς και χτίζουν βίλες, εμφανίζονται οι πρώτοι ξενώνες, ανοίγουν και κανα δυό ταβέρνες, καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες για σκι και η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Οι τιμές στα δωμάτια εκτοξεύονται, είναι δυσανάλογα υψηλές γι΄αυτό που προσφέρουν. Συνεχίζεται με απίστευτους ρυθμούς η ανοικοδόμηση, τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες σήμερα πια ξεπερνούν τα 80 (εκ των οποίων τα 70 με τζακούζι ή υδρομασάζ...), ανοίγουν συνεχώς νέες ταβέρνες, μπόλικα μπαράκια, καφέ, παμπ, μπουγατσατζίδικα, κλαμπ, σούπερ μάρκετ, καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, περίπτερα, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, καταστήματα ειδών σκι κλπ. Μάλιστα πρόσφατα δημιουργήθηκε και εμπορικό κέντρο που στεγάζει ένα κατάστημα δερμάτινων και γουναρικών, ένα κατάστημα με μικροέπιπλα και είδη δώρων, ένα κατάστημα με λευκά είδη και κεντήματα, ένα φαστφουντάδικο και ένα μανάβικο! Στο μεταξύ αρκετοί εργολάβοι μυρίζονται χρήμα με το τσουβάλι και αναλαμβάνουν δράση: χτίζονται ασταμάτητα εκατοντάδες πέτρινες διώροφες ή και τριώροφες πολυτελείς μεζονέτες που πωλούνται σε όσους βορειοελλαδίτες ονειρεύονται σπίτι στο βουνό. Με δυο λόγια γίνεται κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε και στο Λιβάδι της Αράχωβας.

Η "ΑΡΑΧΩΒΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

Το δε καλοκαίρι επικρατεί ερημιά, εξαφανίζονται όλοι ως δια μαγείας, σε αντίθεση με όλα τα άλλα υγιή ορεινά χωριά, τα οποία τους θερινούς μήνες διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τον πληθυσμό τους. Μόνιμοι κάτοικοι δεν υπάρχουν, ούτε σχολεία, ούτε δημόσιες υπηρεσίες, ούτε κοινωνική συνοχή. Το χειμώνα που τα πάντα καλύπτονται από χιόνι επανεμφανίζεται η κουστωδία. Μέχρι πρόσφατα, όλοι αυτοί τσαλαβουτούσαν στις λάσπες μέσα στα σκοτάδια, καθώς άσφαλτος ή λιθόστρωτο ή πεζοδρόμιο ή λάμπες δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Απουσιάζει επίσης και η...βλάστηση. Τα δέντρα εντός του οικισμού είναι ελάχιστα και φυτεύτηκαν μόλις τα τελευταία 5-10 χρόνια. Σιγά σιγά όμως όλα μπαίνουν σε μια τάξη: έγιναν δρόμοι, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια, τακτοποιήθηκε και ο δημόσιος φωτισμός. Δημιουργήθηκε και μια ωραία πλατεία, στην οποία μεταξύ άλλων θα βρούμε και το μαγαζάκι που διατηρεί η συμπαθής Ζιζή, απαραίτητο πέρασμα αν θέλουμε ημερήσιο τύπο, εφημερίδες, περιοδικά κλπ. (τηλ. 6930639866).

Εν κατακλείδι αντικρίζουμε ένα γραφικό και ομοιογενές αρχιτεκτονικό σύνολο, με νεόκτιστα πέτρινα κεραμοσκεπή κτήρια και άφθονη χρήση του ξύλου. Ωραία όλα αυτά αλλά μέχρις εκεί. Η έννοια του παραδοσιακού μάλλον σταδιακά εκφυλίζεται...

ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Ο Προφήτης Ηλίας στα 2.524 μ. στην κορυφή του Καϊμάκτσαλαν

Ανεβαίνουμε τώρα στο χιονοδρομικό κέντρο. Οι 13 πίστες του ξεκινούν από τα 2.050 μ. και φτάνουν μέχρι τα 2.480 μ. (το μεγαλύτερο υψόμετρο που μπορείς να κάνεις σκι στην Ελλάδα). Αποτελεί πόλο έλξης και για τους οπαδούς του snowboard διότι διαθέτει μία εξαιρετκή πίστα ειδικά γι'αυτό. Φυσικά ενοικιάζονται και snowmobiles. Υπάρχει καφέ μπαρ, εστιατόριο και σαλέ με δωμάτια όπου μπορείς να διανυκτερεύσεις. Διαθέτει και μηχάνημα τεχνητής χιόνωσης αλλά και snowcat ερπυστριοφόρο, το οποίο μπορεί να σε ανεβάσει (αν έχει επαρκές χιόνι) στην κορυφή του βουνού, στα 2.524 μ. Εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, χτισμένο από τους Σέρβους κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα ανήκει στο γειτονικό κράτος της ΠΓΔΜ. Αποτελείται εξολοκλήρου από απομεινάρια του πολέμου και υλικά που βρέθηκαν επί τόπου μετά τις μάχες και προσφέρει απίστευτη θέα τόσο προς τα βόρεια όσο και προς την ελληνική πλευρά (φαίνονται καθαρά η λίμνη Βεγορίτιδα, ο Θερμαϊκός Κόλπος ακόμη και ο Όλυμπος, εννοείται βέβαια όταν υπάρχει διαύγεια στην ατμόσφαιρα).

ΦΑΓΗΤΟ

Μπουγιουρντί στο εστιατόριο Μαρία

Ταβέρνα Καλύβα. Η παλαιότερη στο χωριό και η πρώτη μπαίνοντας αριστερά. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031898, 2381032060, 6977970998 & 6948082030.

Ταβέρνα Τσέγανη. Πολύ καλή και καθαρή και με άφθονους μεζέδες. Τηλ. 2381031989 & 6946096526.

Ταβέρνα Καταφύγιο. Ακόμη ένα παραδοσιακό ταβερνάκι. Τηλ. 2381031883, 6945100126 & 6945543309.

Ταβέρνα Μύλος. Διαθέτει και πριβέ αίθουσες για απομόνωση με την παρέα σας. Τηλ. 2381039888 & 6937473820.

Ταβέρνα Τα Σκαλοπάτια. Ακριβώς πάνω από την κεντρική πλατεία. Τηλ. 2381031331, 6948305791 & 6948305792.

Εστιατόριο Μαρία. Πολύ καλή κουζίνα. Επίσης και καλόγουστη διακόσμηση με χειροποίητα αντικείμενα που επιμελήθηκε προσωπικά η ίδια η κα Μαρία. Τηλ. 2381031882, 2381031838, 6986105758, 6947837605 & 6946731733.

Ταβέρνα Τα καλά της Αντωνίας. Κλασικό απλό και καλό ταβερνάκι. Τηλ. 2381031944 & 6972928358.

Εστιατόριο Λυμπάρης. Σύγχρονη δημιουργική κουζίνα και με πολλά ζυμαρικά στο μενού του. Τηλ. 2381031581.

Ο "μεζές του καρντάση" στην ταβέρνα Τσέγανη

Ταβέρνα Κατώγι. Για κρεατοφάγους. Κακόγουστη εικόνα ο φουστανελοφόρος κράχτης απ' έξω. Παρωχημένη συνήθεια... Τηλ. 2381031882 & 6977076276.

Εστιατόριο Λαδικό. Δουλεύουν και οι κατσαρόλες και οι σχάρες και οι σούβλες. Τηλ. 6974340547.

Ταβέρνα Ο Πέτρος. Πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής. Τηλ. 2381031795 & 6988081087.

Ψητοπωλείο Περί Ανέμων και Λαδόκολας. Όλα στη λαδόκολα. Τηλ. 2381039839 & 6972245438.

Restaurant cafe bar Monte Bianco. Σε μοντέρνο στυλ. Κυρίως είναι μπαρ, έχει όμως και κανα δυό μεζέδες. Τηλ. 2381031836.

Ristorante italiano Manos Renzo. Για ιταλικές σπεσιαλιτέ. Τηλ. 2381039824.

Pizza Babino. Κι άλλα ιταλικά: πίτσες, μακαρονάδες κλπ. Τηλ. 2381031955.

Ταβέρνα Λημέρι. Τηλ. 2381031844, 6948597350, 6932942881 & 6946283658. Βάζει σούβλες στα κάρβουνα.

Εστιατόριο επίσης διαθέτουν αρκετά από τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες. Δείτε παρακάτω:

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οικία Μπαμπατζιμόπουλου

Αρχοντικό Ταρσούνα. Από την οικογένεια Ταρσούνα, που έχουν και την ταβέρνα Καλύβα. Διαθέτει 11 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, πέτρινο τζάκι, TV και NOVA. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031898, 2381032060, 6977970998 & 6948082030.

Σουίτες Καλύβα. Ανήκουν επίσης στον κο Ταρσούνα. Υπάρχουν 4 σουίτες (οι 2 τετράκλινες με πατάρι στη σοφίτα) εξοπλισμένες με αυτόνομη θέρμανση, σαλονάκι, πέτρινο τζάκι, mini bar, TV, NOVA, υδρομασάζ και σάουνα. Τηλ. 2381031898, 2381032060, 6977970998 & 6948082030.

Ξενώνας Νέμεσις. Αποτελείται από 4 ανεξάρτητα πέτρινα κτήρια, στα οποία υπάρχουν 6 τετράκλινα διαμερίσματα των 45 m² και 2 οκτάκλινα διαμερίσματα των 65 m², όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, υδρομασάζ, TV 32", NOVA κι ένα μπουκάλι κρασί δώρο. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 6932425282 & 6943295969.

Ξενώνας Edelweis. Διαθέτει δίκλινα δωμάτια και δίχωρες σουίτες. Οι σουίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση, σαλονάκι με τζάκι, κουζίνα, τηλεόραση, υδρομασάζ και μπαλκόνι. Τηλ. 2381031460 & 6946843477.

Μεζονέτες Ερωτόκριτος και Αρετούσα. Πρόκειται για 2 ανεξάρτητες πέτρινες οκτάκλινες μεζονέτες, η κάθε μία με 3 υπνοδωμάτια, 2 WC, κουζίνα και καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 6936883010.

Ξενώνας Απόδραση

Ξενώνας Μάρω Φαμέ. Διαθέτει 9 δωμάτια (τα τέσσερα με τζάκι) από τα οποία τα 2 είναι σουίτες που έχουν επιπλέον και υδρομασάζ και χαμάμ. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA, DVD και ναργιλέ για τους θεριακλήδες. Τηλ. 2381031933 & 6947565132.

Σουίτες Καταφύγιο. Ανήκουν στην οικογένεια Βερικούκη που έχουν και την ταβέρνα Καταφύγιο. Οι σουίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση, κουζινούλα, σαλονάκι με τζάκι και μπάνιο με υδρομασάζ. Τηλ. 2381031883, 6945100126 & 6945543309.

Ξενώνας Έλκα. Υπάρχουν 4 δίκλινα με τζάκι και 2 δίχωρα τετράκλινα διαμερίσματα με ανεξάρτητες κρεβατοκάμαρες και στη μέση σαλονάκι με τζάκι. Τιμή δίκλινου τις καθημερινές από 55 €. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2381091370, 6986732609 & 6972428795.

Οικία Μπαμπατζιμόπουλου. Αυθεντικός παραδοσιακός ξενώνας με 1 δίκλινο, 2 τρίκλινα, 2 τετράκλινα (με πατάρι - σοφίτα) και 1 σουίτα εξάκλινη (επίσης με ξύλινο πατάρι - σοφίτα). Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και τηλεόραση, ενώ το μεγάλο Β2 έχει επιπλέον και τραπεζαρία 6 ατόμων, 2 WC, 1 ντουζ και μπαλκονάκι. Τηλ. 2381031952, 2310283205, 6945910405 & 6945591445.

Ξενώνας Montana. Υπάρχουν 3 τετράκλινες σοφίτες με αυτόνομη θέρμανση, TV, DVD και καθιστικό με τζάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο καφέ μπαρ Montana της ιδίας ιδιοκτησίας. Τηλ. 2381031095 & 6944243677.

Ξενώνας Edelweis

Ξενώνας Τα Σκαλοπάτια. Έχει 6 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, σαλόνι με πρωτότυπο τζάκι, TV, NOVA, ψυγείο, ασύρματο ίντερνετ και μπάνιο με υδρομασάζ. Τηλ. 2381031331, 6948305791 & 6948305792.

Κατοικίες Ρούγα. Υπάρχουν 15 πέτρινες ανεξάρτητες κατοικίες (11 δίχωρες τετράκλινες και 4 μονόχωρες τρίκλινες) με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και σαλόνι με τζάκι και TV. Οι 8 έχουν μπανιέρα τζακούζι και οι 7 ντουζιέρα υδρομασάζ και χαμάμ. Λειτουργεί παιδότοπος αλλά και τμήμα spa με σάουνα και μασάζ. Τηλ. 2381031115, 2381031608 & 6944333636.

Ξενώνας Αρχόντισσα. Αποτελείται από 4 αυτόνομα δίχωρα τετράκλινα διαμερίσματα των 45 m², με κουζίνα, τζάκι, TV 32" και στήλη υδρομασάζ. Το πρωινό το ετοιμάζει ο καθένας μόνος του με τα υλικά που βρίσκονται στο κουζινάκι του. Τηλ. 2381500602, 6986616263 & 6937404694.

Ξενώνας Απόδραση. Λέγεται και "Λευκή Απόδραση". Διαθέτει 3 δίκλινα, το καθένα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, 2 τηλεοράσεις, σάουνα και υδρομασάζ. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2381029285, 6932368113, 6948184958 & 6941670018.

Ξενώνας Γιώρας. Έχει 6 δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, wi fi internet και mini bar με δωρεάν νερό και αναψυκτικά), 6 τετράκλινες μεζονέτες με πατάρι (με αυτόνομη θέρμανση, καμπίνα υδρομασάζ και χαμάμ, τζάκι, TV, wi fi internet και mini bar με δωρεάν νερό και αναψυκτικά), 2 σουίτες των 57 m² (με αυτόνομη θέρμανση, σάουνα, τζάκι, TV, wi fi internet και mini bar με δωρεάν νερό και αναψυκτικά) και 1 σουίτα των 65 m² (με αυτόνομη θέρμανση, μπανιέρα jacuzzi, τζάκι, TV, wi fi internet και mini bar με δωρεάν νερό και αναψυκτικά). Τηλ. 2381031097 & 6971507798.

Ξενώνας Νέμεσις

Ξενοδοχείο Lithos Spa. Έχει 18 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, wi fi internet, TV και NOVA. Επίσης 8 δίκλινες junior suites με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, wi fi internet, TV, NOVA και σαλόνι με τζάκι. Ακόμη 4 τετράκλινες μεζονέτες με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, wi fi internet, TV, NOVA και σαλόνι με τζάκι. Τέλος, έχει και μία μεγάλη τετράκλινη σουίτα με δύο ανεξάρτητα υπνοδωμάτια (το καθένα με δική του TV), σαλονάκι με τζάκι, TV, playstation και επιτραπέζια παιχνίδια, τραπεζαρία, ψυγείο, καφετιέρα espresso, wi fi internet και αυτόνομη θέρμανση. Λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, υδρομασάζ, σάουνα, χαμάμ και τμήμα μασάζ. Τιμές: από 50 € το δίκλινο με πρωινό. Τηλ. 2381031996, 2381031997, 2381031998 & 6977550631.

Ξενώνας Πατρικό. Αποτελείται από 18 δωμάτια, εκ των οποίων άλλα είναι standard (με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, wi fi internet και καμπίνα υδρομασάζ), άλλα είναι deluxe (που έχουν επιπλέον και mini bar και μπαλκονάκι) και άλλα είναι σουίτες - μεζονέτες (που έχουν επιπλέον και ξύλινο πατάρι και μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα). Λειτουργεί καφέ μπαρ μπυραρία, όπου σερβίρεται και πρωινό σε μπουφέ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031018 & 6944620030.

Ξενοδοχείο Miramonte. Διαθέτει 35 δωμάτια διαφόρων τύπων, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, υδρομασάζ, TV, mini bar & wi fi internet. Λειτουργεί εστιατόριο, γυμναστήριο και τμήμα spa με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, τζακούζι, σάουνα και χαμάμ. Τηλ. 2381039904, 2381039905 & 2310461155.

Ζείδωρο Mountain Resort. Πρόκειται για 5 επιπλωμένα διαμερίσματα των 41 m² με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, σαλόνι με τζάκι, TV, NOVA και internet και μπάνιο με jacuzzi ή υδρομασάζ ή χαμάμ. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό στο χώρο του cafe bar. Τιμές: από 80 € έως 170 €. Τηλ. 2381032052, 2381500973 & 6977264133.

Ξενοδοχείο Έναστρον. Υπάρχουν τρία κτήρια, στα οποία θα βρούμε συνολικά 14 δωμάτια και σουίτες, όλα με τζάκι και μπαλκόνι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031931.

Ξενώνας Το Σπιτικό

Neve mountain resort spa. Μεγάλο ξενοδοχείο με μοντέρνο design. Έχει 35 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, mini bar, TV και internet. Υπάρχουν ακόμη 1 junior suite (38 m²), 2 superior suites (50 m²) και 2 executive suites (75 m²), που διαθέτουν επιπλέον και μεγάλο καθιστικό με σαλόνι. Λειτουργεί εστιατόριο, bar, γυμναστήριο, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, χαμάμ, jacuzzi και θερμαινόμενο ποδόλουτρο. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381039800.

Ξενώνας Σοφία. Αποτελείται από 2 δίχωρα διαμερίσματα και 1 γκαρσονιέρα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, σαλόνι, τζάκι, κουζίνα, TV, NOVA και μπαλκόνι. Το ένα διαμέρισμα έχει σοφίτα. Μπορούν να χωρέσουν μέχρι και 6 άτομα στο κάθε διαμέρισμα. Τηλ. 2381026300, 6985902980, 6945641339 & 6974722228.

Chalet Sapin. Διαθέτει 16 "standard" και "superior" δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, TV, wi fi internet και τζάκι σε μερικά) αλλά και 2 "family suites". Υπηρεσίες: εστιατόριο, bar, γυμναστήριο, jacuzzi, χαμάμ, σάουνα, αίθουσα μασάζ, παιδότοπος και συνεδριακός χώρος. Τηλ. 2381031548, 2381031549 & 2310458157.

Ξενώνας Κέδρος. Υπάρχουν 5 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και καμπίνα με υδρομασάζ και σάουνα. Στο φιλόξενο καθιστικό σερβίρεται απολαυστικό πρωινό. Τηλ. 2310782515 & 6974722251.

Σουίτες Μούσες. Ατμοσφαιρικές σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, TV, τζάκι και τζακούζι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031240, 6980632921, 6948507671 & 6955468809.

Μεζονέτες Αρχονταρίκι

Ξενώνας Πιπερίτσα. Διαλέγετε ή τρίκλινο ή σουίτα ή διαμέρισμα. Σας παρέχονται αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, jacuzzi, χαμάμ, σάουνα, υδρομασάζ κλπ. Κουζίνα στα δίχωρα διαμερίσματα. Τιμές από 70 € έως 150 €. Τηλ. 2381031055 & 6976781237.

Ξενώνας Νόστος. Έχει 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα (όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και TV) αλλά και 4 τετράκλινα που έχουν επιπλέον και υδρομασάζ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031492, 2381032070 & 6944378091.

Ξενοδοχείο Βόρας 1. Διαθέτει 10 δωμάτια (που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα) και 1 δίχωρο διαμέρισμα, όλα με κεντρική θέρμανση και TV. Οκτώ από τα δωμάτια έχουν και τζάκι. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2381031496 & 6945470298.

Ξενώνας Ελάτη Πέλλα. Αποτελείται από 2 δίκλινα και 3 τετράκλινες σουίτες. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, σαλονάκι με τζάκι, TV, σάουνα και υδρομασάζ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381032030, 2381031072 & 6975796698.

Ξενώνας Νιφάδα του Βορρά. Υπάρχουν 6 δίκλινα με τζάκι, TV, NOVA, καμπίνα υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Το πρωινό σερβίρεται στο κοινόχρηστο καθιστικό με το τζάκι και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Τηλ. 2381031003, 6944692779 & 6945734737.

Ξενώνας Κέδρος

Ξενώνας Metohi Inn. Διαθέτει δίκλινα και τετράκλινα με ή χωρίς τζάκι αλλά και 3 μεζονέτες με κουζίνα και καθιστικό με σαλόνι και τζάκι. Στο υπόγειο υπάρχει jacuzzi. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031890.

Σουίτες Άνεσις. Πρόκειται για άνετες σουίτες που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, τηλεόραση, ψυγείο, υδρομασάζ και μπαλκόνι. Τηλ. 2310569635, 6972810818, 6947367433 & 6944373322.

Ξενώνας Δρυάδες. Έχει 2 απλά δίκλινα, 1 τετράκλινο με ξύλινο πατάρι και 1 τετράκλινο δίχωρο με κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό , σαλόνι, τζάκι και TV. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2310785683.

Μεζονέτες Εξοχικό. Υπάρχουν 4 δίκλινα, 9 δίχωρα τετράκλινα με κουζινάκι και 5 μεζονέτες οι οποίες έχουν 2, 3 ή 4 δωμάτια, 3 WC, κουζίνα και άνετο σαλόνι. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και NOVA. Έξω υπάρχει υπαίθριο barbeque, στο ισόγειο ο χώρος όπου σερβίρεται το πρωινό αλλά και σαλόνι για τάβλι, σκάκι κλπ. Στο υπόγειο λειτουργεί τμήμα χαλάρωσης με πέτρινο υδρομασάζ, σάουνα και solarium. Τιμές: δίκλινο από 50 € με πρωινό. Τηλ. 2381031451, 2381031369, 6949725306 & 6945072303.

Ξενώνας Νεφέλη. Αποτελείται από 11 δωμάτια, στα 8 από τα οποία υπάρχει και πετρόχτιστο τζάκι. Οι ιδιοκτήτες διαθέτουν κι ένα ανεξάρτητο παραδοσιακό σπίτι δίπλα στην πλατεία, με μεγάλο σαλόνι, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα και δύο κρεβατοκάμαρες, ιδανικό για 4 άτομα. Λειτουργεί ταβερνάκι με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381052018, 2381031308, 6983690020, 6980743682 & 6981335752.

Ζείδωρο Mountain Resort

Ξενώνας Το Σπιτικό. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, τζάκι και TV, ενώ οι σουίτες διαθέτουν και μπανιέρα τζακούζι. Τιμές: τα Σαβ/κα η σουίτα 65 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031166 & 6944149059.

Ξενώνας Ορεινός Μύθος. Υπάρχουν 6 δωμάτια και 3 σουίτες, όλα με τζάκι, τηλεόραση, ίντερνετ, σάουνα, χαμάμ και υδρομασάζ. Τηλ. 2381039877 & 6979914007.

Ξενώνας Θέα. Δωμάτια, στούντιο και μία σοφίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζινούλα, TV, mini bar, wi fi internet, καφετιέρα, τοστιέρα, καμπίνα υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Τηλ. 2381031338 & 6995746029.

Ξενώνας Χιονοδρόμος. Ακριβώς πάνω από το ομώνυμο μπαρ. Έχει 3 τετράκλινες σοφίτες των 45 m², με ξύλινο πατάρι, αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, TV, NOVA, κουζίνα και μπάνιο με καμπίνα σάουνας & υδρομασάζ. Τηλ. 6938573879.

Ξενώνας Σιάντσης. Διαθέτει 5 διαμερισματάκια με ατομική θέρμανση, κουζίνα με ψυγείο, σαλονάκι με τζάκι και TV, ενώ στα μπάνια υπάρχουν καμπίνες υδρομασάζ. Τα 4 από τα 5 διαμερίσματα έχουν επιπλέον και μπανιέρα jacuzzi ακριβώς δίπλα στο τζάκι. Το πρωινό το ετοιμάζει ο καθένας μόνος του με τα υλικά που θα βρει στην κουζίνα του (καφέ, τσάι, χυμούς, αβγά, αλλαντικά, τυριά, μαρμελάδες και ψωμί). Τηλ. 2381031455, 6938048319 & 6944102782.

Ξενώνας Αστέρας του Βορρά

Κατοικίες Ανεμόεσσα. Ανεξάρτητα πέτρινα σπιτάκια, με τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, TV, ένα με δύο μπάνια και ένα έως τρία υπνοδωμάτια. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031657, 2311271252, 6944359129 & 6946685538.

Ξενοδοχείο Βόρας 2. Διαθέτει 3 δίκλινα (με τζάκι, TV και υδρομασάζ στο μπάνιο), 2 δίκλινες σουίτες (με τζάκι, TV και υδρομασάζ στο σαλόνι, δίπλα στο τζάκι) και 5 τετράκλινα (με ξύλινο πατάρι, τζάκι και TV). Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2381031493 & 6932286069.

Ξενώνας Όναρ. Πρόκειται για 4 αυτόνομες μεζονέτες με κεντρική θέρμανση, TV, κουζίνα και τζάκι. Δύο από τις μεζονέτες διαθέτουν μπανιέρα υδρομασάζ και οι άλλες δύο στήλη υδρομασάζ - σάουνα - χαμάμ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381032004, 6946896898 & 6944917793.

Ξενώνας Τόιτος. Υπάρχουν 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και TV. Τα 4 δωμάτια έχουν καμπίνα υδρομασάζ και τα 2 δωμάτια έχουν τζακούζι δίπλα στο τζάκι. Τιμές: από 50 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381031845, 6942606350 & 6947172499.

Ξενώνας Αστέρας του Βορρά. Έχει 10 δωμάτια (8 δίκλινα και 2 μεζονέτες), όλα με κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV, NOVA & internet. Τηλ. 2381031987 & 6936802677.

Ξενοδοχείο Neve Mountain Resort Spa

Ξενώνας Αρόλιθος. Διαθέτει ένα δίκλινο και τρία τετράκλινα με ξύλινο πατάρι. Όλα έχουν αυτόνομη ενδοδαπέδια θέρμανση, τζάκι, TV 32", NOVA, mini bar και μπάνιο με μπανιέρα ή ντουζιέρα υδρομασάζ. Τηλ. 2381039990 & 6937298607.

Ξενώνας Κόζιακας. Αποτελείται από 10 δωμάτια, που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV και καμπίνες υδρομασάζ. Τα 5 από αυτά έχουν και τζάκι, ενώ ένα δωμάτιο έχει και χαμάμ. Τηλ. 2381031116, 2381025871 & 6946057830.

Ξενώνας Φιλοξενία. Πρόκειται για δύο κτήρια. Το ένα έχει 7 δωμάτια και 3 σοφίτες, ενώ το άλλο 5 δωμάτια και 2 σοφίτες. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση και TV. Τα δωμάτια έχουν και τζάκι ενώ οι σοφίτες όχι. Τηλ. 2381031970 & 6946246294.

Ενοικ. Διαμερίσματα Γαλήνη. Πρόκειται για 6 τριώροφες μεζονέτες με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, κουζίνα, TV, μπάνιο και σοφίτα. Λειτουργούν μόνο το χειμώνα. Τηλ. 6932045967.

Ξενώνας Πετρογόνημα. Υπάρχουν 5 πολυτελείς παραδοσιακές κατοικίες από 30 m² έως 50 m², διακοσμημένες με ξύλο και πέτρα, με τζάκι, μπαλκόνι, TV, jacuzzi ή καμπίνα υδρομασάζ και internet. Τηλ. 6907220600.

Αρχοντικό Ταρσούνα

Παραδοσιακό σπίτι Καληνώρισμα. Αποτελείται από 4 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar και στήλη υδρομασάζ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 6936853311.

Ξενώνας Χαγιάτι. Διαθέτει 2 δίκλινα, 2 τρίκλινα και 2 τετράκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, τζάκι, ψυγείο, TV και καμπίνες υδρομασάζ. Τηλ. 2381032016 & 6973692959.

Ξενώνας Απόδραση 2. Έχει διαμερίσματα με δύο ξεχωριστά υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα, TV και υδρομασάζ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381088190, 6948184958 & 6941670018.

Ξενώνας Καϊμάκ. Υπάρχουν 4 στούντιο με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA και mini bar. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381024825, 6972128476 & 6932157793.

Ενοικ. Δωμάτια Λημέρι. Πρόκειται για δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA και ψυγειάκι. Ο ξενώνας διαθέτει και εστιατόριο με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Τηλ. 2381031844 & 6948597350.

Ξενώνας Ελάτη

Ξενώνας Ελευθερία. Αποτελείται από 9 στούντιο, όλα με κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV και κουζινάκι. Τηλ. 2381099139, 2381099078, 6944208425 & 6942513210.

Ξενώνας Εύα Καλαϊτζή. Διαθέτει 2 αυτόνομα διαμερίσματα (45 m² και 65 m²) με κεντρική θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, κουζίνα, mini bar και μπάνιο με υδρομασάζ. Στον κήπο θα βρούμε και χτιστή ψησταριά. Τηλ. 2381027633, 6972527785 & 6948806051.

Σουίτες Vino. Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες δίχωρες σουίτες με καθιστικό, τζάκι, κουζίνα, TV, NOVA, καμπίνα για υδρομασάζ και σάουνα αλλά και μπαλκονάκι. Τιμές: από 90 € έως 150 €. Τηλ. 2381031943, 6977633017, 6944809108 & 6943086144.

Ξενώνας Τσέγανη. Υπάρχουν 6 δωμάτια με τζάκι, TV και ντουζιέρα με υδρομασάζ και χαμάμ. Τηλ. 2381031884 & 6973695626.

Ξενώνας Νικόλαος. Δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και TV. Τηλ. 6999218554 & 6948252933.

Ξενώνας Χιονοδρόμος

Ξενώνας Κολωνάκι. Αποτελείται από 7 δωμάτια, όλα με τζάκι, TV και καμπίνα υδρομασάζ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2381039802, 2381031790, 6932388816 & 6932151073.

Ξενώνας Ραχάτι. Διαθέτει 7 δωμάτια, εκ των οποίων τα 5 είναι μεζονέτες με ξύλινο πατάρι. Όλα διαθέτουν τζάκι, TV αλλά και καμπίνα με υδρομασάζ, σάουνα και μουσική. Οι τιμές ξεκινούν από 60 € και φτάνουν στα 110 €. Τηλ. 6972862287.

Ξενώνας Πάνθεον. Υπάρχουν 2 δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και μπαλκονάκι) καθώς και 4 δίχωρες σουίτες που επιπλέον έχουν και κουζίνα και καμπίνα με στήλη υδρομασάζ και σάουνα. Τηλ. 2381039863 & 6937212941.

Ξενώνας Καραβίτης. Αποτελείται από 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και τηλεόραση. Τηλ. 6943107588 & 6944648885.

Ξενώνας Το Μιτάτο του Άρη. (Μιτάτο στην Κρήτη λένε το σπίτι που μένει ο βοσκός). Ανήκει στον κο Αριστοτέλη Διαλυνά, που διατηρεί σούπερ μάρκετ στη Χερσόνησο του Ηρακλείου! Πρόκειται για μία πετρόχτιστη αυτόνομη μεζονέτα, που διαθέτει 2 υπνοδωμάτια με TV, 2 WC, 1 σοφίτα με 3 κρεβάτια, καθιστικό με πέτρινο τζάκι,  TV, Hi Fi stereo και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Τηλ. 2897041928. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Υδρομασάζ στον ξενώνα Πιπερίτσα

Ξενώνας Palatino. Αποτελείται από 2 ξεχωριστές πέτρινες κατοικίες των 7 ατόμων. Η κάθε μία έχει αυτόνομη θέρμανση, πέτρινο τζάκι, κουζίνα, TV, 2 υπνοδωμάτια και 1 μπάνιο. Τηλ. 2381024712.

Ξενώνας Fotis House. Υπάρχουν 2 στούντιο και 1 μεζονέτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, κουζίνα και υδρομασάζ. Τηλ. 2381031754, 6944895209 & 6939055143.

Ενοικ. Κατοικίες Ζεστή Γωνιά. Πρόκειται για 2 εξάκλινα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζινούλα, τραπεζαρία, TV και μπάνιο. Πρωινό self service με τα υλικά που θα βρούμε στην κουζίνα. Τηλ. 2381501398, 2381501794, 2381091281, 6945117970 & 6909566647.

Ξενώνας Ελένη. Διαθέτει 8 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και κουζίνα. Τηλ. 2381027034, 6938912349 & 6982452791.

Grand suites. Πάνω από το καφέ μπαρ grand suites υπάρχουν 2 σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, σαλονάκι, TV και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ & σάουνα. Τηλ.6976450558.

Ξενώνας Έλκα

Μεζονέτες Αρχονταρίκι. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από 6 μικρά τετράκλινα διαμερίσματα (με 2 υπνοδωμάτια, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα και 1 μπάνιο) αλλά και 6 μεγάλες οκτάκλινες μεζονέτες (με 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 τζάκια, 2 TV, 1 DVD και κουζίνα). Μείναμε εδώ το Νοέμβριο του 2006 στη μεγάλη μεζονέτα "Μετέωρο" επτά άτομα προς 300 € τη βραδιά χωρίς πρωινό! Και να φανταστεί κανείς ότι χιόνι δεν υπήρχε ούτε γραμμάριο, δηλαδή δεν ήμασταν στην υψηλή σεζόν... Η κοπελίτσα, που ήταν σερβιτόρα στο καφέ μπαρ αλλά ταυτόχρονα και receptionist, αρνήθηκε να μας κόψει απόδειξη, με το πρόσχημα ότι θα μας τη στείλουν ταχυδρομικώς οι ιδιοκτήτες μόλις επιστρέψουν από τον τόπο διαμονής τους, δηλαδή το... Ηράκλειο Κρήτης. Ακόμη την περιμένουμε... Αρνήθηκε επίσης να μας δείξει τον κεντρικό τιμοκατάλογο που οφείλει να έχει κάθε ξενοδοχείο αναρτημένο σε κοινή θέα, στη reception. Σημειωτέον ότι ούτε μέσα στα δωμάτια υπήρχαν τιμές, δηλαδή το γνωστό χαρτονάκι που κρεμούν συνήθως πίσω από την πόρτα σύμφωνα με το Ν. 1652/86 άρθρο 8, απόφαση αριθ. 503007, κανονισμός σχέσεων ξενοδόχων και πελατών, άρθρο 14 (κάτι βέβαια που "αμελούν" να κάνουν και άλλα ξενοδοχεία, εντελώς παράνομα φυσικά). Το δε κέντρο spa με εσωτερική πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο κλπ. που έγραφαν στην ιστοσελίδα τους, μας είπαν ότι... ακόμη είναι υπό κατασκευή! Προφανέστατα δεν είχαν καν άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Πληρώσαμε βέβαια σαν κύριοι (με το Μ κεφαλαίο) και φύγαμε... Τηλ. 6988629335, 6976403307, 6985880176 & 6972531857.

Κατοικίες Πλειάδες. Ακόμη ένα συγκρότημα που αποτελείται από διώροφα πέτρινα σπιτάκια, τα οποία πωλούνται ως εξοχικές κατοικίες. Ενοικιάζονται όμως 2 κατοικίες που διαθέτουν 1 ή 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τιμές: από 3.000 € έως 4.000 € τη σεζόν (δεν ενοικιάζονται με την ημέρα). Τηλ. 2381028960 & 6944641064.

Grand House Suites. Υπάρχουν 2 δωμάτια των 55 m² που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, A/C, TV, NOVA, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Τηλ. 2381039819 & 6978661200.

Σουίτες Πιπερίτσα. Παραδοσιακός ξενώνας με 6 σουίτες, που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζινούλα, TV 32" και μπάνιο με καμπίνα υδροσάουνας. Τηλ. 2381020364 & 6978442076.

Παραδοσιακό Σπίτι. Με καθιστικό, σαλονάκι, τζάκι, κουζίνα και 2 ανεξάρτητα υπνοδωμάτια. Τηλ. 6947729173.

Ξενώνας Τζάκι. Έχει 4 δωμάτια και λειτουργεί μόνο το χειμώνα. Τηλ. 2381031836 & 2381031450.

Ξενώνας Πάγκας. Με 7 δωμάτια, αλλά λειτουργεί μόνο το χειμώνα. Τηλ. 2381031944.

Ξενώνας Ιντόρης. Έχει 4 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και TV. Τηλ. 2381092320.