Κοττάνη Ξάνθης

Κοττάνη Ξάνθης
(φωτ. από τη wikipedia)

Η Κοττάνη είναι το πιο απομονωμένο πομάκικο χωριό του Ν. Ξάνθης. Βρίσκεται 52 χλμ. βόρεια της Ξάνθης, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, χωμένο σε δυσπρόσιτο σημείο ανάμεσα από βουνά και ρεματιές που καταλήγουν στον ποταμό Κομψάτο. Στα πομάκικα λέγεται Τζουβάνσε και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Ο δρόμος έρχεται από τη Σμίνθη, τον Εχίνο, τις Θέρμες και τη Μέδουσα. Το δε τελευταίο αυτό τμήμα, από τη Μέδουσα μέχρι την Κοττάνη, είναι ένας χωματόδρομος μήκους 5 χλμ. ο οποίος άνοιξε μόλις το 1998! Μέχρι τότε οι κάτοικοι του χωριού πηγαινοέρχονταν μόνο με τα μουλάρια! Από κει και πέρα δεν υπάρχει δρόμος, πρέπει να επιστρέψουμε από κει που ήρθαμε. Η Κοττάνη είναι χτισμένη στα 300 μ. υψόμετρο και ο πληθυσμός του χωριού αποτελείται από καμιά δεκαριά ηλικιωμένα ζευγάρια. Οι νέοι έφυγαν όλοι για να βρουν δουλειά είτε στην Ξάνθη είτε σε άλλες πόλεις ή ακόμη και στο εξωτερικό. Στο κέντρο του χωριού, ανάμεσα στα διώροφα πέτρινα κεραμοσκεπή σπίτια, δεσπόζει ένας μιναρές.

Παραδοσιακή ταβέρνα Κοττάνη

Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν μπούμε στο χωριό θα βρούμε την εξαιρετική παραδοσιακή ταβέρνα Κοττάνη. Ο Τζεμήλ Χαλήλογλου είχε γεννηθεί στην Κοττάνη το 1956 αλλά (παιδί ακόμη) μετακόμισε στην Ξάνθη. Κράτησε όμως επαφές με τον τόπο του και το όνειρό του να επιστρέψει μία μέρα πίσω έγινε πραγματικότητα. Επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι και το επισκεύασε χωρίς να αλλάξει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, προσθέτοντας όμως κάποιες πινελιές της δικής του αισθητικής και δημιούργησε ένα εκπληκτικό ταβερνάκι και καφενεδάκι. Ο Τζεμήλ έχει ειδικότητα στη σχάρα (σις κεμπάπ, σουτζούκια καραμανλίδικα, γιαουρτλού κεμπάπ κλπ.) αλλά και στο κατσικάκι σούβλας, στο αρνάκι σούβλας, στο κοκορέτσι και άλλες σουβλιστές λιχουδιές, οι οποίες γυρίζουν όχι με ηλεκτρικό αλλά με έναν παραδοσιακό νερόμυλο! Η Μουσκιέν, η γυναίκα του, έχει αναλάβει τα τηγανητά αλλά και όλες τις σαλάτες, ενώ η μάνα του Τζεμήλ φουρνίζει κάθε Κυριακή από μπριάμ και παπουτσάκια μέχρι ιμάμ μπαϊλντί και σπέσιαλ γαλατόπιτα. Το ψωμί φυσικά είναι χωριάτικο και ζυμωμένο στην πινακωτή. Στο σέρβις τα δύο παιδιά τους, ο Σερτάν και η Αϊσέ. Τηλ. 2544023520, 2541077809, 6982471329 & 6945083832.

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά, όπως τα λες είναι!!! Είμαι από την Ξάνθη και κάνω συχνά τη διαδρομή προς την Κοττάνη, προς δόξα και τιμή του θεϊκού φαγητού αυτής της ταβέρνας!! Γεια σου ρε Τζεμίλ με τα γούστα σου!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η φωτο όμως, δεν είναι της συγκεκριμένης ταβέρνας!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".