Στο δάσος της Δαδιάς

Στο δάσος της Δαδιάς

Ο ακριτικός Ν.Έβρου είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, οπότε για να γνωρίσουμε όλες τις ομορφιές του χρειάζονται αρκετές μέρες (διαφωνούν βέβαια όσοι υπηρέτησαν εκεί τη στρατιωτική τους θητεία...).

Φτάνουμε λοιπόν στην Αλεξανδρούπολη και πάμε κατ' ευθείαν στην παραλία για καφέ με θέα το φάρο, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία. Έχει ύψος 27 μ., κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρία επί Τουρκοκρατίας το 1880 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς. Στη συνέχεια αξίζει τον κόπο να περάσουμε από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, που στεγάζεται σε όμορφο πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στο κέντρο της πόλης. Η κα Γιαννακίδου επί 40 χρόνια "όργωνε" όλες τις πόλεις και τα χωριά της Θράκης συγκεντρώνοντας πάνω από 3.000 εκθέματα που καλύπτουν την περίοδο από το 17ο μέχρι τις αρχές του 20ού αι. Από το πωλητήριο προϊόντων μπορούμε να προμηθευτούμε μεταξύ άλλων και μια καταπληκτική σάλτσα πράσινης γλυκιάς πιπεριάς. Τηλ. 2551036663.

ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Παίρνουμε το δρόμο για αεροδρόμιο και από εκεί για Τραϊανούπολη. Πριν όμως φτάσουμε στο αεροδρόμιο θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στο προάστιο Μαΐστρος. Η ιστορική Τραϊανούπολη είναι σήμερα γνωστή κυρίως για τις ιαματικές της πηγές. Αποτελεί επίσης πύλη εισόδου στο Δέλτα του Έβρου, σπουδαίο οικοσύστημα και καταφύγιο για 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 40 είδη θηλαστικών και 310 είδη πουλιών όλες τις εποχές του έτους. Προσοχή: αν προγραμματίζει κανείς επίσκεψη μέσα στο Δέλτα με βάρκες τότε πρέπει να τηλεφωνήσει έγκαιρα για να μάθει τα ωράρια, διαδρομές κλπ. Τηλ. 2551061000.

Υπέροχα flamingos στο Δέλτα του Έβρου
(φωτ. ΕΡΤ)

Τώρα κατευθυνόμαστε βορειότερα και μπαίνουμε στις Φέρες όπου θα κάνουμε μια στάση στην Παναγία Κοσμοσώτειρα.

Ακολουθούμε και πάλι το δρόμο που περνάει πλέον πάνω από την Εγνατία Οδό και συνεχίζει βόρεια προς Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα κλπ. Στον Προβατώνα θα δούμε πινακίδες που μας οδηγούν δεξιά στο Τυχερό και στο Φυλακτό, ενώ αριστερά στη Λευκίμη.

Όσοι διαλέξουν το Τυχερό για τη διαμονή τους θα είναι πολύ...τυχεροί διότι το χωριό διαθέτει ακόμη και λιλιπούτεια τεχνητή λιμνούλα.

Στο γειτονικό Φυλακτό εδώ και 30 χρόνια είναι σε εξέλιξη η ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους από το οποίο έχουν έρθει στο φως απολιθωμένοι κορμοί δέντρων ηλικίας 25.000.000 ετών. Έξω από το χωριό βρίσκεται μια (απολιθωμένη) βελανιδιά μήκους 19 μέτρων. Μπορούμε να επισκεφθούμε το κέντρο πληροφόρησης που βρίσκεται στο Τυχερό, όπου εκτίθενται φωτογραφίες από το χώρο των ανασκαφών.

Επιστροφή στον Προβατώνα για να κατευθυνθούμε προς τη Λευκίμη. Υπάρχουν δύο τρόποι να φτάσει κανείς στη Δαδιά: ο ένας, μέσω Λευκίμης, περνάει από πυκνή δασώδη έκταση, κυρίως πεύκων και βελανιδιών, αλλά έχει πάρα πολλές στροφές. Ο άλλος τρόπος είναι από το γρήγορο δρόμο που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Σουφλί.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ

Η ταβέρνα στο οικοτουριστικό κέντρο
(φωτ. Παύλος Μιχαηλίδης)

Το Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς είναι προστατευόμενη περιοχή ήδη από το 1980 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακού οικοσυστήματος το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες ήπιας συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Χαρακτηρίζεται από μια έντονη και συνεχή εναλλαγή του τοπογραφικού ανάγλυφου, το οποίο συνθέτουν δεκάδες λόφοι και μικρά βουνά (έως 1065 μ.), μικρές κλειστές αλλά και ανοιχτές κοιλάδες, άφθονα μικρά ρυάκια αλλά και μεγάλα ρέματα (όπως π.χ. το Διαβολόρεμα, το Μαύρο Ρέμα και το Μέγα Ρέμα), ποικιλομορφία εκθέσεων και κλίσεων του εδάφους, αιωνόβια δρυδάση και πευκοδάση αλλά και συστάδες ασφόδελων που διακόπτονται πότε από λιβάδια πότε από ξέφωτα πότε από βοσκοτόπια και πότε από καλλιέργειες και τέλος απότομοι βραχώδεις σχηματισμοί. Χαμηλά δε, στο έδαφος αφθονούν φτέρες, κισσοί, βατομουριές, ευφόρβιες, ορχιδέες ακόμη και σπάνιες άγριες τουλίπες.

Μέσα σ'αυτό το πλούσιο φυσικό ανάγλυφο βρίσκουν καταφύγιο 48 είδη θηλαστικών, όπως είναι το αγριογούρουνο, ο λύκος, το ζαρκάδι, ίσως ο λύγκας (πιθανόν να έχει εξαφανιστεί οριστικά...), η αλεπού, ο σκίουρος, ο σκαντζόχοιρος, η νυχτερίδα, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, το τσακάλι κλπ.

Το Δάσος της Δαδιάς όμως είναι και η πλουσιότερη περιοχή της Ευρώπης σε ερπετά και αμφίβια με 40 είδη συνολικά τα οποία βρίσκονται στη βάση της τροφικής αλυσίδας των αρπακτικών και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται συνεχής προσπάθεια για να διατηρούνται οι πληθυσμοί τους σε υψηλά ποσοστά.

Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή έχουν παρατηρηθεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη. Τρία από τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης (μαυρόγυπες, όρνια, ασπροπάρηδες), βασιλαετοί, χρυσαετοί, κραυγαετοί, σταυραετοί, φιδαετοί και θαλασσαετοί. Αετογερακίνες, χρυσογέρακες, πετρίτες, σαΐνια, διπλοσάινα, μπούφοι, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, δενδρογέρακες, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, χουχουριστές, νανόμπουφοι, πεπλόγλαυκα κλπ.

Να επισημάνουμε ακόμη την παρουσία και μη αρπακτικών (μαυροπελαργοί, αμμοπετρόκληδες, παρδαλοκεφαλάδες, νησοπέρδικες κλπ.).

Στην "ταΐστρα"
(φωτ. Γιάννης Ρέκλος)

Βασική τροφή των νεκροφάγων πτηνών αποτελούν και τα ψοφίμια (άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια) τα οποία εναποθέτουν σε τακτά διαστήματα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου. Είναι σημαντικό να ρωτήσουμε τι ώρα περίπου γίνεται το "τάισμα" για να τα παρατηρήσουμε συγκεντρωμένα από το παρατηρητήριο με τα απαραίτητα κυάλια.

Το Δάσος της Δαδιάς είναι η περιοχή της Ευρώπης με την μεγαλύτερη οικολογική αξία διότι παρουσιάζει τη μοναδικότητα να συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα αρπακτικά πτηνά και άγρια ζώα, που έχουν εξαφανιστεί από τη γηραιά ήπειρο ή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Μπορούμε να επιστρέψουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από πανέμορφους δασικούς δρόμους μεν ασφαλτοστρωμένους δε. Θα περάσουμε από την τοποθεσία "Κατραντζήδες", έναν υπέροχο χώρο αναψυχής, θα συνεχίσουμε ως τη Λεπτοκαρυά, θα περάσουμε και την Αισύμη και από κει εύκολα πλέον θα κατηφορίσουμε ως την Αλεξανδρούπολη.

ΦΑΓΗΤΟ

Μυδοπίλαφο στην ψαροταβέρνα Νησιώτικο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ψαροταβέρνα Νησιώτικο. Η καλύτερη επιλογή μέσα στην πόλη. Μόλις 2 λεπτά με τα πόδια από το φάρο. Διαθέτει πλούσιο μενού με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τηλ. 2551020990.

ΦΕΡΕΣ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αργυρορρύτης. Από φρέσκες σαλάτες και κρέατα της ώρας μέχρι ζυμαρικά και πίτσες. Πολύ καλή λίστα κρασιών. Τηλ. 2555088120.

ΤΥΧΕΡΟ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Θράσσα. Τηλ. 2554020080 & 6946462350.

ΔΑΔΙΑ
Στην ταβέρνα του Οικοτουριστικού Κέντρου. Τηλ. 2554032209 & 2554032263.

Στον ξενώνα Δαδιάσελο. Τηλ. 2554032333.

ΚΑΤΡΑΝΤΖΗΔΕΣ
Στο αναψυκτήριο - εστιατόριο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Δαδιάς μπορούμε να γευθούμε παραδοσιακές λιχουδιές. Φεύγοντας μπορούμε να ψωνίσουμε γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες, τραχανά κλπ. Τηλ. 2554032323, 2554032244 & 2554032336.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Τα σπιτάκια "Απολιθωμένο Δάσος"

ΦΕΡΕΣ
Ξενοδοχείο Αργυρορρύτης. Βρίσκεται πάνω σε χαρακτηριστικό λοφίσκο. Διαθέτει 10 δίκλινα των 35 m² που γίνονται και τρίκλινα. Έχουν A/C, TV, mini bar, internet και κουζίνα. Τα 5 από τα 10 έχουν και τζάκι. Τηλ. 2555088120 & 6947681280.

Δημοτικός ξενώνας Νεραϊδότοπος. Αποτελείται από ξύλινα αυτόνομα διαμερίσματα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2555024310.

ΤΥΧΕΡΟ
Ξενώνας Θράσσα. Στα αρχαία ελληνικά Θράσσα είναι η Θρακιώτισσα. Τον ξενώνα διαχειρίζεται η συμπαθέστατη και με οικολογικές ευαισθησίες Σοφία Χατζησάββα. Ο ξενώνας είναι χτισμένος στις όχθες μιας λιλιπούτειας τεχνητής λιμνούλας. Διαθέτει 8 δίκλινα και 4 τρίκλινα (όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, wi fi internet, μπάνιο και μπαλκονάκι) καθώς και 3 δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και καθιστικό και τραπεζαρία). Υπάρχουν επίσης εστιατόριο, καφέ μπαρ με τζάκι, βιβλιοθήκη και επιτραπέζια παιχνίδια, ποδήλατα για το γύρο της λίμνης, κανό, άλογα για ιππασία (δίπλα, στα 150μ.), ενώ στην απέναντι όχθη παιδική χαρά, γήπεδο τένις και (το καλοκαίρι) μια πισίνα 25 μέτρων. Τέλος, στο γκαζόν του ξενώνα βόσκουν πάμπολλα παπάκια συνοδεία των...μανάδων τους, τα οποία φωλιάζουν στο νησάκι της λιμνούλας, θέαμα που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τα παιδάκια. Τιμές: δίκλινο από 50 € ως 70 € ανάλογα την εποχή. Μείναμε εδώ το Πάσχα του 2008 στο δωμάτιο Νο 11 τρία άτομα προς 75 € με πρωινό και περάσαμε υπέροχα. Τηλ. 2554020080 & 6946462350.

Ενοικ. Διαμερίσματα Λογγά. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV και μπαλκονάκι. Τηλ. 2554042242.

ΛΕΥΚΙΜΗ
Ανεξάρτητα σπιτάκια Απολιθωμένο Δάσος. Σε ήσυχο σημείο, μέσα στο δάσος, πριν τη Λευκίμη. Κάθε σπιτάκι χωράει έως και 6 άτομα. Όλα έχουν έκταση 54 m² και διαθέτουν ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, αυτόνομη θέρμανση, A/C, mini bar, 2 TV και μπάρμπεκιου χτιστό στον κήπο. Τηλ. 2554033371 & 6944607107.

Ξενώνας Λεύκιππος. Αποτελείται από 2 κτήρια, το ένα στην πλατεία (με 4 μονόχωρα δωμάτια των 35 m² με A/C, TV και κουζίνα) και το άλλο στην άκρη του χωριού πάνω σε λοφάκι (με 4 δίχωρα διαμερίσματα των 60 m² με A/C, TV, κουζίνα καθώς επίσης και τζάκι ή υδρομασάζ). Τηλ. 2554033313.

ΔΑΔΙΑ
Οικοτουριστικό Κέντρο Δαδιάς. Διασχλιζουμε το χωριό και περίπου 300 μ. μετά τα τελευταία σπίτια φτάνουμε στο κέντρο ενημέρωσης. Λειτουργούν εκθεσιακός χώρος, πωλητήριο αναμνηστικών, αναψυκτήριο, ταβέρνα και ξενώνας 60 κλινών με 20 πολύ άνετα και καθαρά δωμάτια, όλα με θέρμανση και μπάνιο. Δίκλινο 43 € με πρωινό. Τηλ. 2554032209 & 2554032263.

Ξενώνας Δαδιάσελο. Αποτελείται από 6 δίχωρες μεζονέτες με A/C, TV, μπάνιο, κουζίνα,τζάκι, υδρομασάζ και πέτρινα κρεβάτια. Το καλοκαίρι λειτουργεί και εξωτερική πισίνα. Στο εστιατόριο, όπου σερβίρεται και το πρωινό, μπορούμε να απολαύσουμε κάποιο κρασί του ελληνικού αμπελώνα με συνοδεία τοπικά περιποιημένα μεζεδάκια. Τηλ. 2554032333.

ΚΑΤΡΑΝΤΖΗΔΕΣ
Ξύλινα σπιτάκια, τα οποία διαζειρίζεται ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Δαδιάς. Υπάρχουν συνολικά 20 κρεβάτια. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2554032323, 2554032244 & 2554032336.

ΑΙΣΥΜΗ
Sale Safari. Ξύλινο διώροφο κτίριο που απευθύνεται αποκλειστικά σε κυνηγούς. Δίκλινο από 40 € με πρωινό και τετράκλινο από 60 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2551093350.

2 σχόλια:

  1. είναι πράγματι μια εξαιρετική διαδρομή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ξενώνας μάλιστα έχει δώσει σε κάθε ένα δωμάτιο και το όνομα ενός πτηνού που παρατηρείται στο δάσος της Δαδιάς.
    Πολύ καλή πρόταση για διαμονή.
    Συγχαρητήρια, εν γένει, για το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν σχολιάσετε, παρακαλούμε διαβάστε τους "κανόνες σχολιασμού", που βρίσκονται στο δεξί άκρο της οθόνης, στην ενότητα "Σχετικά με μας".